Oldal kiválasztása

13 whiskey alapú koktél, amit nem hagyhatsz ki

13 whiskey alapú koktél, amit nem hagyhatsz ki

A DrinkWire a Liquor magazin olyan része, ahol a legjobb írok és bloggerek cikkei, receptjei és véleményei kerülnek bemutatásra. Ebben a posztban, 13 whiskey alapú koktéllal ismerkedhetsz meg. A Mojito Mixeriskolában a whiskey alapú koktélok mellett számos más italt is keverhetsz. Ha érdekel milyen a bárpult mögött és szívesen dolgoznál egy különleges szakmában, akkor jelentkezz az alapfokú, gyorsított, haladó, American Bartending, valamint az egyéni mixer tanfolyamokra és légy profi bármixer. Tanulóinknak különböző tréningeket és a mixer tanfolyam végén egy boston shakert is ajándékba adunk.

Számos módja létezik a whiskey fogyasztásának. Ihatod jéggel, esetleg tisztán, mint egy shot, kólával vagy egy koktélban, nincs rossz választás, úgy fogyasztod, ahogy szereted. A következő 13 koktél között találunk klasszikusokat is, de vannak kevésbé ismertek, amik készen állnak visszatérni a reflektorfénybe.

THE OLD FASHIONED

mixer_kepzes_tanfolyam

Az Old Fashioned egy klasszikus koktél. Mindössze 4 egyszerű alapanyagra lesz szükség: whiskey, cukor, bitter és víz, ami egyike azon alapanyagoknak, amelyek segítik az ízek harmonizálását.
mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

1 db kocka cukor
1 öntet Angostura bitters
4 cl whiskey (általában rye whiskey)
szódavíz
Díszítéshez: narancs peel (vagy narancs cikk)

Elkészítés:

Helyezd a kockacukrot egy old fashioned pohárba és csepegtessük rá az Angostura bittert. Adjunk hozzá egy kevés szódavizet és nyomkodd meg egy mudlerrel (vagy kanállal). Adj hozzá kockajeget (vagy egy nagyméretű jeget) és öntsd rá a whiskeyt, valamint még egy öntet szódavizet. Keverd össze és a narancs peellel díszítheted.

WHISKEY SOUR

mixer_kepzes_tanfolyam

Ez a koktél először egy újságban jelent meg Wisconsin-ban az 1870-es években és a főiskolai hallgatók kedvenc koktéljává vált. Egy hajó ügyintéző, Elliott Stub hitelesítette ezt az italt, mint Pisco Sour. Akár mester mixológus volt vagy csak épp a skorbut ellen próbálták ki az italt a fedélzeten, ennek az angol férfinak köszönhetjük minden idők leghíresebb whiskey-alapú koktélját.

mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

5 cl bourbon
3 cl citromlé
1,5 cl cukorszirup
1 tojásfehérje
3 öntet Angostura bitter

Elkészítés:

Minden összetevőt töltsünk egy shakerbe, egy szem nagyobb méretű jéggel. Rázzuk össze az italt, amíg a tojásfehérje felhabosodik. Ezután adjunk még hozzá jeget és újból rázzuk össze. Díszítésként csepegtessük rá az Angostura bittert (vagy narancs szeletet és koktélcseresznyét).

MANHATTAN

mixer_kepzes_tanfolyam

Nevét a Broadway, a Times Square és a Carrie Bradshaw otthona után kapta, a Manhattan koktélt egy New York-i bárban találták fel az 1870-es években és ez volt az első alkalom, hogy vermouthot használtak az ízek módosítása érdekében. Mialatt ez a koktél eredetileg American rye whiskeyvel készült, a szesztilalom korának köszönhetően a Canadian whisky vált szokásossá. Az eredeti recept azóta többször is  módosult és számos variációja létezik, ide értve a Rob Roy, Perfect Manhattan, Rosemary és még sok más italt is.

mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

1 öntet Angostura bitter
5 cl (Canadian) rye whiskey
2 cl rosso vermouth
Díszítéshez: citrom twist és maraschino cherry

Elkészítés:

Helyezd a bittert, a whiskeyt és a vermouthot egy jéggel töltött shakerbe (vagy keverőpohárba). Az összetevőket bárkanállal óvatosan keverjük, amíg az alapanyagok össze elegyednek (shakerben rázni nem érdemes, mert “összezúzzuk” az italt és fátyolos lesz). Martinis pohárban szervírozzuk és citrom twisttel és maraschino cherry-vel díszítsük.

ROB ROY 

mixer_kepzes_tanfolyam

1894-ben kreálta egy bártender a Manhattan-i Waldorf Astoria szállodában, mégpedig a (romantikus-komédia) Rob Roy operett nyitó ünnepségére. A koktél színe a főszereplőt, Rob Royt és a vöröses haját szimbolizálja. A Rob Roy lényegében egy Manhattan, de skót whiskyt használnak a rye whiskey helyett, ez az ikonikus koktél füstös aromájú testvérre.

mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

1 öntet Angostura bitter
5 cl skót whisky
2 cl rosso vermouth
Díszítéshez: citrom twist és maraschino cherry

Elkészítés:

Minden összetevőt tegyünk egy jéggel töltött shakerbe és óvatosan keverjük össze. Egy martinis vagy coupe pohárba szervírozzuk és citrom twisttel és maraschino cherry-vel díszítsük. Ha túl füstösnek találod az alapszeszt, akkor használj Ardbeg whiskyt, de a Laphroaig vagy a Lagavulin is remek választás.

BOULEVARDIER

mixer_kepzes_tanfolyam

A Boulevardier a klasszikus Negroni kuzinja. A koktél eredete nem egészen tisztázott, de az elmondások alapján Harry McElhone könyvének, ” Barflies and Cocktails” epilógusában megtalálható, valamint volt egy saját tulajdonú Harry’s New York nevű bárja Párizsban. McElhone ezt az italt készítette Erskine Gwynne, fiatal gazdag amerikainak, aki Párizsba költözött, hogy belekezdjen egy irodalmi magazin szerkesztésébe. Ez tökéletesen érthetővé teszi a “Boulevardier” elnevezést, ami azt jelenti “gazdag, divatos felső tízezerbeli tag”.

mixer_kepzes_tanfolyam

 Hozzávalók:

3 cl bourbon
3 cl campari
3 cl rosso vermouth
Díszítés: citrom vagy narancs twist

Elkészítés:

Egy jéggel teli shakerbe töltsd az alapanyagokat és keverd össze bárkanállal. Coupe pohárban és citrom twisttel szervírozd. Alternatív megoldás, ha Negroni stílusban szeretnéd fogyasztani, tölts meg egy old fashioned poharat jéggel és építsd fel a koktélt úgy, hogy a bourbon kerüljön bele a végén.

OLD PAL

mixer_kepzes_tanfolyam

Ha a Boulevardier a Negroni kuzinjának nevezhető, akkor az Old Pal talán annak a másod unokatestvérének fogható fel. Elsőként Harry McElhone első könyvében, The ABC’s of Mixing Cocktails könyvében kerül említésre. Az italt a New York Herald sportszerkesztőjének, Sparrow Robertsonnak adta Párizsban.

mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

3 cl rye whiskey
3 cl dry vermouth
3 cl campari
Díszítéshez: citrom peel

Elkészítés:

Hasonlóan a Boulevardier koktélhoz, egy jéggel teli shakerbe tegyük az összes alapanyagot és keverjük össze. Szervírozzuk coupe vagy old fashioned pohárba, dízsítésként használjuk a citrom peelt. Alternatív megoldás, ha Negroni stílusban szeretnéd fogyasztani, tölts meg egy old fashioned poharat jéggel és építsd fel a koktélt úgy, hogy a rye whiskey kerüljön bele utolsó összetevőként.

SAZERAC

mixer_kepzes_tanfolyam

A Sazerac határozottan jól fűszerezett ital. A “jól fűszerezett” alatt azt értjük, hogy a jól ismert zöld hallucinogén található benne… nem, nem a marihuána, hanem az Absinthe. Eredetileg konyakkal készült az 1800-as évek közepéig, a Sazerac népszerű itallá vált és a filoxéra járványt követően az 1850-es évektől rye whiskeyvel készítették. Napjainkban (2008 óta) a Sazerac New Orleans hivatalos koktélja.

mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

1 db kockacukor
2 öntet Peychaud bitter
1 öntet Angostura bitter
3 cl whiskey (általábban rozs)
1 cl Absinthe
Díszítéshez: citrom peel

Elkészítés:

Egy old fashioned pohárba tedd a kockacukrot, erre csepegtesd rá a bittereket és egy kevés vizet. Ezt muddlerrel törtd össze, majd adj hozzá jeget és whiskeyt, ezt keverd össze. Vegyél elő egy előhűtött poharat, amiben szervírozni fogod az italt, futtasd körbe a pohár falát absinthe-val. A felesleget töltsd ki a pohárból, ebbe öntsd át a korábban elkészített italt, akár jég nélkül vagy jégre töltve. Citrom pellel díszítsd.

MINT JULEP

mixer_kepzes_tanfolyam

A Mint Julep pontos eredete ismeretlen. Néhányan azt állítják, hogy ez volt a déli farmerek ízletes, reggeli itala. Mások szerint ezzel igyekeztek gyógyítani a gyomorfájdalmakat és a torokfájást. Mindezektől függetlenül, a Kentucky Derby az 1930-as évek óta ezt a koktélt választja, mint egyik szimbóluma. Olyannyira, hogy a kétnapos Kentucky Oaks és a Kentucky Derby házigazdái több, mint 120.000 pohárnyi Mint Julep koktélt szolgáltak fel.
mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:
1 tsk porcukor
6 cl bourbon
2 tsk szódavíz
6-8 menta levél

Elkészítés:

Tedd a mentaleveleket, a cukrot és a szódavizet egy pohárba és muddlerrel nyomkod meg, hogy az illóolajok felszabaduljanak a mentából. Töltsd fel a poharat zúzott jéggel, öntsd bele a bourbont és keverd addig, amíg a pohár bepárásodik. Ha nincs valódi julep poharad, akkor használj highball poharat. Díszítsd mentaággal.

KENTUCKY MULE

mixer_kepzes_tanfolyam

Az eredeti italt a Moscow Mule-t 1941-ben találták fel a szeszes italokat és élelmiszereket forgalmazó John G. Martin, a gyömbérsör gyártó Jack Morgan (aki tulajdonosa volt a híres Cock’n’Bull étteremnek Los Angelesben) és a Pierre Smirnoff elnöke Rudolph Kunett. A tradicionális rézbögre egy marketing reklám volt Rudolph Kunettnek köszönhetően, aki az Egyesült Államokbeli körutazásain használta a koktél és a Smirnoff promózására.

mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

6 cl bourbon
1,5 cl limelé
gyömbérsör
mentaág

Elkészítés:

Használj egy highball poharat vagy egy réz moscow mule bögrét. Töltsd fel jéggel és add hozzá a bourbont és a lime levét. Ezt követően a pohár tetejéig töltsd fel gyömbérsörrel és díszítsd mentaággal, lime cikkel.

BLOOD + SAND

mixer_kepzes_tanfolyam

Valószínűleg bonyolultnak tűnhet, de biztosíthatunk ez egy igen ízletes koktél. Nevét Rudolph Valentino 1922-es torreádor filmje után kapta, az italhoz hozzáadott vérnarancs olyan erős, mint egy bika, de egyben olyan édes az ital, mint egy forró nyári nap a homokos parton.

mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

2,5 cl scotch
2,5 cl friss vérnarancs leve
2,5 cl édes vermouth
2,5 cl cherry heering likőr
Díszítéshez: vérnarancs szelet

Elkészítés:

Egy jéggel töltött shakerbe tedd a hozzávalókat. Rázd össze nagyjából 10-15 másodpercig és szűrd át egy kehely vagy martinis pohárba. Végül díszítsd vérnarancs szelettel.

SEELBACH

mixer_kepzes_tanfolyam

Szeretnél ünnepelni és zavarba jössz attól a kérdéstől, hogy “whiskey vagy pezsgő”? Szerencséd van, fogyaszthatod egyszerre mindkettőt. A Seelbach koktél nevét egy szállodáról kapta (Seelbach hotel, Louisville, Kentucky). A pletykák szerint Scott Fitzgerald a hotel bárjában töltötte az idejét, amikor A nagy Gatsby-t írta. Ha azt gondolod, hogy ez az ital nagyszerű íróvá fog tenni? Valószínűleg nem. De remekül illik egy ünnepi ceremóniához főleg, ha valamilyen extra dologgal szeretnél előrukkolni.

mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

7 öntet Angostura bitter
7 öntet Peychaud bitter
4 cl bourbon
1,5 cl triple sec
12-15 cl pezsgő
Díszítéshez: citrom twist

Elkészítés:

Ezt az italt nem kell rázni, ez egy épített technikával készülő koktél. Egy hagyományos vagy lapított formájú pezsgős pohárba először kerüljön bele a bourbon, a triple sec és a keserűk. Óvatosan töltsd fel pezsgővel és díszítsd citrom twisttel. Fontos, hogy a leírt sorrend szerint kerüljenek a pohárba az alapanyagok.

RUSTY NAIL

mixer_kepzes_tanfolyam

A Drambuie volt az első olyan ital, amit úgy helyeztek el a történelemben, mint “a világ legmegkülönböztethetőbb skót whiskey alapú likőrje”, ezt az italt 1930-ban készítették el először. Ezt használjuk a Rusty Nail koktélban is, ezt az italt is 1930-ban kreálták, de valójában a Rat Pack együttes tagjainak köszönhető népszerűsége az 1960-as évektől kezdődően. Azóta számos filmbeli karakterhez köthető az ital, mint például Saul Goodman-hez a Breaking Bad-ből.mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

6 cl skót whiskey
1,5 cl drambuie
Díszítéshez: citrom peel

Elkészítés:

Tegyél jeget egy pohárba (vagy egy darab nagy jégkockát). Töltsd bele az összetevőket és óvatosan kavarjd össze, miközben az eredeti Ocean’s 11 (A dicső tizenegy) című filmet nézed. Citrom peellel díszítsd és már kész is. Ha édesebben szereted, akkor tegyél hozzá több Drambuie-t. Ha a füstös aromájú ízeket szereted, használj Ardbeg, Lagavulin vagy Laphroaig whiskeyt.

HOT TODDY

mixer_kepzes_tanfolyam

A koktél eredete ismeretlen, ennek ellenére néhány azt állítják, hogy az 1700-as években Skóciában találták ki. A legenda szerint a Skóciában élő nők nem kedvelték a tőzeges ízeket a skót whiskeykben, ezért létrehozták a Hot Toddy koktélt, ami már egy édesebb alternatíva volt.

mixer_kepzes_tanfolyam

Hozzávalók:

4,5 cl whiskey
12 cl forró víz
1 tsk méz
1-2 fahéj rúd
citrom szelet
ánizs csillagok (vagy szegfűszeg vagy szerecsendió)

Elkészítés:

Helyezd a citrom szeletet, a mézet és az ánizs csillagokat (vagy szegfűszeget) egy üveg bögrébe. Add hozzá a whiskeyt és töltsd fel a forró vízzel, végül tedd bele a fahéjrudat. Keverd meg és már szervírozhatod is!

Reméljük tetszettek a Drinkwire Liquor magazin összeállításból vett whiskey alapú koktélok.

Ha szívesen kipróbálnád magad a bárpult mögött vagy érdekel a koktélok világa, akkor jelentkezz a Mojito Mixeriskola  alapfokú, gyorsított, haladó, American Bartending, vagy az egyéni mixertanfolyamaira. 

A mixertanfolyam célja, olyan szakemberek képzése, akik a nálunk megszerzett, magas szintű elméleti és gyakorlati tudásuknak köszönhetően, a világ bármely pontján megállják a helyüket a bárpult mögött. Az iskola a BACARDI hivatalos magyarországi mixer iskolája, a Bacardi termékek mellett több mint 300 fajta itallal ismerkedhetnek meg a hallgatók. A mixer hallgatóknak a tanfolyam végén magyar-angol bármixer tanúsítványt állítunk ki, valamint egy boston shakert is ajándékba adunk.

Bármixerként nívós munkalehetőség és kiemelkedő keresett vár több óceánjáró és folyami hajókon, emellett a hajón eltöltött idő szakmai gyakorlatot is jelent, ami a későbbiekben is jó referencia és lehetőséged van más országok, kultúrák megismerésére is.

Társiskolánkkal, a Barista Akadémiával közösen indított Kettő az egyben: mixer és barista tanfolyammal kedvezményesen szerezhetsz két szakmát rövid időn belül, amivel jelentős előnyre tehetsz szert a munkaerő piacon is. A barista és mixer hallgatók számára ajándék továbbképzési tréningeket is adunk: pincér, standolás-elszámoltatás, rendezvényszervezés, kommunikációs, free pouring és angol bárszaknyelv tréninget.

Ne maradj le a mixer és barista képzésekről,
iratkozz be február 5-én, 17 órakor a Mojito Mixeriskolában és a Barista Akadémián!

További részletekért böngéssz a Tanfolyamok menüpont alatt, vagy keress minket facebookon és instagramon!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.mojito.hu

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

feb
20
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
feb 20 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
21
sze
16:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
feb 21 @ 16:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
feb 21 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
28
sze
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
Már
1
csü
15:00 Barista tanfolyam @ Győr
Barista tanfolyam @ Győr
Már 1 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Már 1 @ 17:00 – 17:00
Szeretettel Várunk minden Kedves volt és jelenlegi hallgatónkat március 1-én, csütörtökön az ingyenes Free Pouring tréningen! Egyedülálló lehetőség a hallgatóinknak, hogy tovább képezzék magukat és elsajátítsák a szakma fortélyait. Gyere és képezd magad TE IS a Mojito[...]
Már
5
hét
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Már 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
Már
6
ked
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Már 6 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
18:00 Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Már 6 @ 18:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés