Oldal kiválasztása

5 „állati” koktél – És a filmek, amikhez ihatod

5 „állati” koktél – És a filmek, amikhez ihatod

Az italok panteonjában vannak kicsit furcsa vagy szokatlan nevek is. Az inspiráció ugyan olyan jelentéktelen lehet, mint egy italt egy híres emberről pl. Mary Pickford, vagy egy népszerű helyről, az adott időszakból pl. Bown Derby neveznénk el. Persze sok szexuális utalást tartalmazó koktélnév is létezik, mint a barack likőrrel tarkított Sex on the Beach, vagy az Orgasm és a Blowjob. Néhány ital gyakorlatilag ellentmond jelentésének, ezek belsős viccek melyeket a névadó bártenderek találnak ki. És vannak olyan italok melyeket állatokról neveztek el.

Néhány a modernebbek közül – a Barking Spider már az első korty után kuncogásra késztet. Néhány, mint a Moscow mule klasszikussá vált az italok panteonjában. Néhány 70-es évekbeli hörpintő, beleértve a Greyhound (vodka és grapefuit lé) és a ginnel készült változata, a Salty dog (gin, grapefruit lé és sós karima). A Horse’s Neck egy hosszú ital melynek történetét a gyarmatosítási időkre datálhatjuk, amely brandy vagy whisky és gyömbérsör keveréke. Ez az ital a pohár karimájára lágyan helyezett citrom spirálról kapta a nevét. A későbbi italok alapvetően két összetevőjű csodák; más állatias italok kissé komplikáltabbak lesznek.

Ezennel a dolgok kicsit izgalmasabbá válnak, ahogyan elindulunk egy részeges koktél túrára az állatok birodalmába, és csak szórakozásként összepárosítjuk a koktélokat a filmekkel, ami alatt kedvetekre fogyaszthatjátok. Szóval tedd be a DVD-t – csak klasszikusokkal foglalkozunk – és kezdjünk keverni.

Barking Spider

Leírás: Lényegében egy megváltoztatott Margarita – tequilát, narancs likőrt és sour mixet kevernek össze rummal és narancs lével, hogy még édesebb legyen.

Történet: Nincs túl régi története, mert ez egy modern ital. Mégis tény, hogy létezik egy igazi fütyülő pók Ausztráliában, mely az első párosodó szerveit az állkapcsához dörzsöli és ezzel hangot ad ki. Blue Curaçaoval és sour mixszel készítik, mi több fütyülni fogsz, ha megkóstolod ezt a párosítást.

Az ajánlott film: Az 1977-es „Kingdom of the spider” amiben elhangzott a “A living, crawling hell on earth!”sor, mely William Shatnertől származik. A 70-es években közkedvelt „megőrül a természet” filmek közül az egyik. Tarantullák és Shatner – ez a kombináció italért kiált.

Recept:barking-spider

 • 45 ml. tequila (az eredeti recept „Tarantula Azul”-nak hívja)
 • 45 ml. blue curaçao vagy narancs curaçao
 • 25 ml. Bacardi 151
 • egy öntés triple sec
 • egy öntés sour mix
 • narancslével feltöltés

Rázd össze az összes összetevőt shakerben és töltsd jéggel hűtött collins pohárba, vagy blenderben elkészítheted az ital jeges változatát.

Bee’s Knees

Leírás: Ez egy méz alapú keserű gines ital. Okosan válaszd ki a mézet, mert az íze mindent uralhat és émelyítővé válhat. Ajánljuk a vadvirágot és az akácot, amiknek a lágyabb változataik nem akarják uralni az ital ízét.

Történet: A késői 18. században a „bee’s knees” valami jelentéktelen dolgot takaró kifejezés volt. Azonban az 1920-as évekre egy pozitív szlengé vált. A története szerint az alkoholtilalom idején szerették a leginkább, hiszen a fürdőkádban készített borzalmas gineket ízesítették citrusfélékkel és mézzel.

Az ajánlott film: Méhek nélkül nincs méz. Méz nélkül nincs bee’s knees. Komolyra fordítva a szót, a méhek döntő fontosságúak a föld ökoszisztémájában. Méh kolóniák pusztulnak el szerte a világban, ezért hátra bees-kneeskell lépnünk egy pillanatra és kitalálni, hogy mit kell tenni e krízis lassítása vagy megállítása érdekében. Pillants rá ezekre a dokumentumfilmekre “Queen of the Sun: What are the Bees Telling Us?”, “More Than Honey”, or “Vanishing of the Bees.” Nem könnyű mozik, de lesz egy ital a kezedben.

Recept:

 • 60 ml. dry gin
 • 30 ml. méz szirup (1 rész víz és egy rész méz)
 • 30 ml. citrom lé

Rázd össze az összes összetevőket jéggel és szűrd coupe vagy martini pohárba.

The Crow

Leírás: Ez egy savanyú álca. De mégse. Ez egy keserű egyszerű íz, citrusos és édeskés. A grenadin egy cukor szirup, mely a whisky keserűségével és a citrommal együtt valami sokkal komplexebb keserű ízt hoz létre.

Történet: A „The Crow” története eléggé ködös, de felbukkan a „The Savoy Cocktail Book”, illetve a „Boothby’s World Drinks” című könyvekben, de mind a két kötetben különböző módon. Adj, hozzá vermutot és „Scofflaw” –t kapsz, ami egy elfeledett különálló ital. Ugyan úgy, mint a Bee’s knees-nél egy kis változtatás teljesen új italt eredményez.

Az ajánlott film: Persze lehetnénk teljesen egyértelműek és mondhatnánk, hogy a the-crow„The crow”. De mi régi vonalasra vesszük a figurát. Élvezd az italt és tedd fel a kérdést, hogy Hitchcoc-tól a „The Birds” remek példája a végletekig leegyszerűsített művészeti magaslatoknak?

Recept:

 • 45 ml. whisky, mint például a Woodford Reserve Bourbon vagy a Rittenhouse Rye
 • 45 ml. citrom lé
 • 1,5 teáskanálnyi gránátalma szirup

Rázd össze az összes összetevőket jéggel és szűrd coupe pohárba.

Grasshopper

Leírás: Zöld, zöld, mondtuk már, hogy zöld? Egy mentás, kakaós, tejszínes ital. Mit ne lehetne ezen szeretni?

Történet: Térjünk vissza az 1900-as évekbeli New Orleansba, ahol gyakran szerepelt a Grasshopper a bárok kínálatában. Philibert Guichet készítette el ezt az italt, akinek a családja beírta magát a 20. század elejének történetébe, egy New Orleansi koktélversenynek köszönhetően. A koktél nevét a zöld színe adja.grasshoppper

Ajánlott film: Bármi Jackie Chantől, De ajánljuk a “The Legend of Drunken Master.” A történet csattanója, hogy a film végén az igazi testőrével (az életben) harcol Jackie.

Recept:

 • 25 ml. zöld menta likőr
 • 25 ml. fehér kakaó likőr
 • 25 ml. tejszín

Rázd össze az összes összetevőket jéggel és szűrd hűtött koktél pohárba.

The monkey gland

Leírás: A narancsos ízek és absinthe nagyon régóta nem illenek össze. Párosítsd őket ginnel és az absinthe természetes íze tündökölni fog, az ánizs karaktere egyensúlyt fog képezni a gránátalma édességével.

Történet: 1927-ben jelent meg Harry McElhone „Barflies and Cocktails” című könyvében. Ez az ital egy púp volt Amerika hátán, az alkoholtilalom idején. A név bepillantást ajánl nekünk a régmúlt furcsa orvosi kísérleteibe ahol úriemberek próbáltak majom herét transzplantálni a férfias gondok ellenszereként. Szóval koccintsunk a Viagrára és a modern orvostudományra.

Ajánlott film: Leásva az eredeti szériáig “Planet of the Apes”. Ha Charlton Heston ezeket hörpintgette volna talán sohasem hangzott volna el ez a mondat: “Take your stinkin’ paws off me, you damn dirty ape!

Recept:the-monkey-gland

 • 45 ml dry gin
 • 45 ml friss narancs lé
 • 1 tk. Absinthe
 • 1 tk. gránátalma szirup
 • 1 tk. egyszerű szirup

Rázd össze az összes összetevőket jéggel és szűrd koktél pohárba.

.
Ha szeretnéd elsajátítani a koktél készítés minden fortélyát jelentkezz alapfokú vagy haladó mixertanfolyamunkra a Mojito Mixeriskolába!

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

Már
25
vas
17:00 Barista tanfolyam @ Hévíz
Barista tanfolyam @ Hévíz
Már 25 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
Már
26
hét
15:00 Barista tanfolyam @ Kecskemét
Barista tanfolyam @ Kecskemét
Már 26 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Székesfehérvár
Alapfokú mixertanfolyam @ Székesfehérvár
Már 26 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
Már
27
ked
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Már 27 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
ápr
10
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
17:00 Barista MasterClass Tanfolyam @ Budapest
Barista MasterClass Tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
A Barista MasterClass Tanfolyam egy 3 órás barista képzés, amelyben az alternatív kávékészítési módszereket ismerheted meg. Illat felismeréssel és különleges „specialty” kávék kóstolásával tréningezzük az íz- és illatfelismerő készségeidet. Dűlő szelektált, számos ország termőterületeiről érkező magas minőségi kávékat kóstolhatsz[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest
Barista tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Egyéni barista tanfolyam @ Budapest
Egyéni barista tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
Sietsz valahova? A felgyorsult életviteledből adódóan nem mindig tudod összeegyeztetni munkádat a tanulmányaiddal? Nem beszélsz magyarul és angol nyelvű oktatásra lenne szükséged? Önhibádon kívül, nem tudsz alkalmazkodni egy csoporthoz fix időpontokban a munkádból kifolyólag? Akkor[...]
17:00 Egyéni mixer tanfolyam @ Budapest
Egyéni mixer tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
Egyéni képzés saját ütemben, rugalmas időbeosztással, teljes tananyag, profi oktatóval, akár 1 hét alatt, mindössze 130.000 Ft-ért! A Mojito Mixer iskolában lehetőséged van egyéni mixer képzésre is. Ha nincs időd vagy kedved 12 hétig tanfolyamra[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés