Oldal kiválasztása

9 “nagydurranás” a múltból, amit ismerned kell

9 “nagydurranás” a múltból, amit ismerned kell

Amit ma iszunk, az bizonyosan eltér attól, amit múlt évben, vagy akár 10 évvel ezelőtt fogyasztottunk. A mai fékezhetetlen koktél kultúra azonban minduntalan visszatér a múltbeli gyökerekhez, felfedezve annak elfeledett kincseit. Néhány ital okkal tűnt el a jelenből. Talán receptjük túl édes volt a mai ízlésnek. Feltételezhető továbbá, hogy a szükséges alapanyagok már nem lelhetők fel, vagy talán még rosszabb: már csupán másolatuk eredeti önmaguknak.

Szerencsének tekinthetjük azonban a kézműves alapanyagok bőségét, különösképpen a történelmi likőrök feltámadásának újragondolását, amely nem csak egyszerűvé, hanem egyenesen csábítóvá teszi, hogy felkeressük a koktél tudomány rég elveszett vagy csupán divatjamúlt receptjeit. Vegyük például a Tempus Fugit Spirits-et, amely magas minőségű, történelmileg inspirált créme de menthe (mentalikőr), créme de cacao (kakaólikőr) és créme de noyaux (mandulalikőr) keveréke.

Hasonlóképpen, rengeteg klasszikus márka teremtette újra rég feledésbe merült italait az amerikai piac igényére. Luxardo és Lazzaroni is az amaretto likőr sajátságos verzióit palackozzák, az előbbi egy szárazabb és vanília hangsúlyozással telit; az utóbbi csupán egyetlen receptet használ, amely csak az Amaretti di Saronno sütikből készült főzetre hagyatkozik. Luxardo továbbá zamatos cseresznye aromájú brandyt is készít. Természetesen, a klasszikusok is kihagyhatatlanok: Drambuie, Bénédictinehogy csak párat említsünk közülük, amik hírnevüket okkal érdemelték ki.

Amaretto Sourmojito akademia (2)
Ez az ital a 70-es évek nagy visszatérője, szirupos-édes ízekkel karakterizált. Hamar eltűnt a divatból, amint az emberek kifinomultabb dolgokra kezdtek el sóvárogni. Azonban a savanyú és az édes arányokkal való némi játszadozás könnyen kóstolásra érdemes itallá varázsolja, sőt, bűnös élvezetté teheti. Jeffrey Morganthaler az édeskés ízvilágot magas alkoholtartalmú bourbonnal egyensúlyozza ki, így a potenciálisan émelyítő koktél, csontjáig hatol és eléri, hogy a túlzottság érzése nélkül csillogjon.

mojito akademia (3)Bobby Burns
Csupán a Skót whisky, az édes vermouth és a Bénédictine az összetevői, mégis a Bobby Burns egyszerre rendkívül hasonlít és különbözik a maga nemében a Manhattan koktéltól. Robert Burns skót költő előtt tiszteleg a némileg édeskés névvel ellátott, ám igazán ízletes ital. A Savoy Koktél Könyv a receptet Bénédictine hozzáadásával ajánlja, míg David A. Embury az 1948-as kötetében (Az italkeverés művészete) Drambuiet javasol.

Brandy Alexander
mojito akademia (4)A konyak, a kakaólikőr és a tejszín kombinációja egy magas alkoholtartalmú csokishake-hez hasonlóvá tette a Brandy Alexandert. Ez a szerecsendió-tetejű, habzó csoda, ideális választás lehet az ünnepi időszakban, vagy csupán egy villásreggelihez. Csakúgy, mint a Amaretto Sour, ez az ital is a 70-es években élte fénykorát. Az eredeti Alexander koktél receptje, amely még gint tartalmazott, először Hugo Ensslin Receptek mixelt italokhoz c. könyvében jelent meg 1917-ben. A brandy remekül működik, némi konyakkal kiegészítve, hiszen valódi színeit is előcsalogathatjuk.

mojito akademia (6)Grasshopper
Ennek az italnak a színe, a zöldes szivárvány különféle árnyalataiban pompázhat, a lágy mentás színtől az ijesztő világítós sötét zöldig. Csakúgy, mint rengeteg egyéb ital a skála édeskés végletéből, a Grasshopper is szertelenül nagy népszerűségnek örvendett az 1970-es években. Az igazat megvallva azonban feltételezhető, hogy kb. már öt évtizeddel az elterjedése előtt, valószínűleg az 1920-as években Philibert Guichet Jr., a New Orleans-i Tujague tulajdonosa készítette el először.

Pink Squirrel
mojito akademia (7)Ez az az ital, amelyet életében mindenkinek egyszer ki kell próbálnia, hiszen egy rágcsáló után van elnevezve! A ’Rózsaszín mókus’, a Brandy Alexander, illetve a Grasshopper koktélok között sok hasonlóság fedezhető fel, amely legfőképpen kakaólikőr és tejszín tartalmuk miatt merül fel. A legfeltűnőbb különbség talán a régen populáris, ám azóta már viszonylag feledésbe merült mandulalikőr, amely rendkívül hasonlít az amarettohoz. A piros színét a likőrnek általában kármin színezék felhasználásával érik el, ezzel nem befolyásolva a gyógynövényes-keserű mandulás ízvilágot.

mojito akademia (8)Remember the Maine
Ha méltányolod a remek Manhattent – különösen a rozs Manhattent – nos, akkor a Remember the Maine koktél valószínűleg otthonra talál majd az ital repertoárodban. Ez a koktél Charles H. Baker Jr. 1939-ben kiadott Az úriember társasága c. könyvéből származik és cseresznyelikőr, illetve abszintes behatásáról nevezetes. Míg az eredeti recept Cherry Heering likőrt alkalmaz, Luxardo Cherry Sangue Morlacco likőrje sokkalta intenzívebb marasca cseresznye zamatú.

mojito akademia (5)Cobra’s Fang
Nemrégiben még, a fassionola szirup, – amelyet rengeteg Tiki italhoz alkalmaztak, többek között a Hurrikánhoz, – a feledés szürke homályába merült. Jonathan English Company palackozta az 1950-es években, de a modern bartenderek már házi készítésű verzióikkal vagy maracujasziruppal helyettesítették. Az utóbbi időben, a Cocktail & Sons Max Messierje az ital szezonális verzióját hibiszkuszvirág sziruppal átitatva palackoztatta, kiegészítve New Orleans-i eprekkel, ananásszal, mangóval, és maracujával.

mojito akademia (1)20TH Century
C.A. Tuck brit bartender készítette el ezt az italt, az 1902-1967 között közlekedő ’Limitált 20. század’ nevű vonatja után, amely Chicago és New York City között ingázott. A recept először a Café Royal Koktél Könyvben jelent meg. Most biztos azt gondolod: gin és csokilikőr? Papíron ez valóban borzasztóan hangozhat, a valóságban azonban egészen más a helyzet, különösen figyelembe véve a Tempus Fugit fehércsoki likőrjének apró elemeit.

Rusty Nail
mojito akademia (9)A koktélok nem is terjednek el talán könnyebben, mint a Rusty Nail, ami a késői 30-as évek óta a köztudatban van. Elkészítése egyszerű, csupán némi skót whiskyt és egy adag mézes-gyógynövényes Drambuie-t kell összemixelnünk egy old fashioned pohárban pár nagydarab jégkockával és máris készen vagyunk. Sok recept arányos mennyiségeket ajánl, de jobban teszed, ha két uncia skót whiskyvel és fél uncia Drambuie-vel kezded, és addig finomítod a mennyiségeket, amíg megtalálod a saját ízlésednek megfelelőt. Nem számít hogyan fogyasztod, nemsokára már a Rat Pack együttessel fogsz énekelni.

Ha téged is érdekel az italok és a bárok világa akkor itt az idő hogy beiratkozz mixertanfolymunkra.
Légy sikeres bártender, alapozd meg a jövődet, dolgozz hazai vagy külföldi bárokban, kávézókban, szállodákban, folyami vagy óceánjáró hajókon!

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

jan
8
hét
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
jan 8 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
jan
10
sze
15:00 Barista tanfolyam @ Békéscsaba
Barista tanfolyam @ Békéscsaba
jan 10 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest
Barista tanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
A Barista Akadémia a hallgatói igényeket kielégítve gyorsított barista tanfolyamokat indít. Az expressz barista képzést azoknak ajánljuk, akiknek nincs idejük a hat hetes képzésre vagy olyan városban élnek, ahol nincs barista tanfolyam. A gyorsított tanfolyam tematikája[...]
17:00 Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
17:00 Haladó barista tanfolyam @ Budapest
Haladó barista tanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
Nálunk az alap képzés után nincs vége a tanfolyamnak, folytatódik a haladó képzéssel! Aki tökéletesen begyakorolta az alapokat, az ugorhat egy lépcsőfokot és megismerkedhet a híres és közkedvelt Latte Art-al.  A haladó tanfolyamon elsajátíthatja a három[...]
17:00 Haladó mixertanfolyam @ Budapest
Haladó mixertanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]
17:00 Kettő az egyben: mixertanfolyam ... @ Budapest
Kettő az egyben: mixertanfolyam ... @ Budapest
jan 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés