Barion Pixel
menu

A Martini története

2018. január 05. 00:00

A Mojito Mixeriskola elhozta Amerika klasszikus koktéljának zavaros történetét. A Food52 magazin nemcsak az ételekről, de az alkoholos italokról, koktélokról is számos érdekességet mutat be. Ezek közül válogattunk, így most a Martiniről tudhatunk meg néhány izgalmas tényt. Ha nemcsak elméletben, de a gyakorlatban is szívesen kipróbálnád a koktélokat, akkor gyere el január 10-én, 17 órakor a Mojito Mixeriskolába és jelentkezz a mixer tanfolyamra. Ráadásként több továbbképzési tréninget, valamint a mixer képzés végén egy boston shakert is ajándékba adunk. 

Számos klasszikus koktélt gondolnak újra a bartenderek és igyekeznek valami újat belecsempészni a megszokott alapanyagok közé. A martini, az alap összetevőkkel és a kifinomult eleganciájával olyan ital, amivel a legújabb trendek sem tudnak szembe szállni. Mindenki jól ismeri James Bond már-már legendásnak számító mondatát „Egy martinit! Rázva, nem keverve!„, valamint ne feledkezzünk meg Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől című regényében található kijelentéséről sem, ami remekül tükrözi a martini stílusát, „Soha nem kóstoltam még ilyen fantasztikus és tiszta italt… Ettől olyan civilizáltnak éreztem magam.„, ez a gin alapú klasszikus a múltban is meghatározó italként szerepelt a koktélos könyvekben és ez a jövőre nézve sem fog változni.

Mint az erőteljesen összerázott martini, ennek az amerikai italnak a története is igen zavaros. Az egyik elterjedt legenda a kaliforniai Martinez városára mutat, ahol a történészek és a városlakók egyaránt azt állítják, hogy az italt az 1800-as évek közepén, az aranyláz idején találták fel. Valószínűleg egy aranybányász, aki éppen meggazdagodott, úgy döntött, hogy a helyi bárban ünnepli meg a szerencséjét. A bárban pezsgőt kért, de mivel ezt a kérését nem tudták teljesíteni a csapos ragaszkodott ahhoz, hogy elkészíthessen egy italt a meglévő alapanyagokból: gin, vermouth, bitter, maraschino likőr és egy szelet citrom. Így megszületett a „The Martinez Special” nevű ital. Az aranybányász olyannyira élvezte a koktélt, hogy San Fransisco-i útja során is ezt az italt kérte egy bárban, persze útmutatást kellett nyújtania az ital elkészítéséhez, mindenesetre az ital egyre népszerűbbé vált és először az 1800-as években a Bartender’s Manual című könyvben publikálták.

mixer_kepzes_tanfolyam

Ezt az elméletet azonban nem fogadják el egyhangúan: Barnaby Conrad III, a Martini eredetéről szóló könyv szerzője azt állítja, hogy az italt valójában San Fransiscoban találták fel. Vannak, akik azt állítják, hogy a New York-i Knickerbocker szállodából származik, míg mások szerint a „Martini & Rossi” vermouth után kapta a nevét, amit először az 1800-as évek közepén hoztak létre. Nyilván a rövidség kedvéért az ital a”Martini” néven vált ismertté.

A Martini népszerűségén soha nem esett csorba, különösen az 1950-es és az 1960-as években, amikor a „three martini lunch” szemlélet széles körben bevett szokássá vált a kozmopolita vezetők és üzletemberek számára. A napi alkohol fogyasztási szokások rengeteg változtak az évtizedek alatt és ma már inkább az esti órákban fogyasztják a Martinit… legalább is a hétköznapokon.

mixer_kepzes_tanfolyam

Számos elmélet létezik az eredetéről, mint ahogy számos változat és recept is. A hagyományos martini gint és száraz vermouthot tartalmaz, amely zöld olívabogyóval vagy citrom peellel van díszítve – a legkorábbi verziók további összetevői hamar elmaradtak a receptből. A legkorábbi forrásokban a gin és a vermouth 1:1 arányban szerepelnek, de a gin mennyisége folyamatosan nőtt az évek során. Manapság az arányok a személyes ízlés szerint változhatnak. A „dry” martini kevesebb vermouthot tartalmaz, míg a „dirty” változatban az olajbogyókés ezzel együtt annak leve is az italba kerül, amivel egy sós ízt is kap. Amikor a vodkával helyettesítették a gint, az ital a „kenguru” néven vált ismertté, ebben az időben alakult ki a Gibson nevű koktél is, amibe olajbogyó helyett gyöngyhagymát tettek. James Bond kedvence a Vesper, ami ginnel, vodkával és Kina Lillet vermouth-val készül, citrom peellel díszítve. A legtöbb Bond rajongó ismeri a klasszikus mondatot „Rázva, nem keverve!”, viszont jó tudni, hogy a Martinit inkább keverve készítik.

mixer_kepzes_tanfolyam

Az utóbbi időben a „tini” utótagot számos koktél nevéhez hozzácsatolják, főleg a gyümölcsös, édesebb koktéloknál, mint az „appletinis„, „lycheetinis” vagy a „mochatinis„. Sok ilyen koktélt nehéz az eredeti recepthez kötni, de az italokat a V-alakú, koktélos poharakban szervírozzák, amit gyakran Martinis pohárnak neveznek és innen ered az elnevezés is.

Bár a Martini eredete vitatott, abban mindenki egyetérthet, hogy a Martini népszerűsége töretlen, ahogy H.L. Mencken írta: „az egyetlen amerikai találmány, ami olyan tökéletes, mint egy szonett„.

Ha szívesen kipróbálnád magad a bárpult mögött, akkor tervezz előre és alapozd meg a karriered bártenderként a Mojito Mixeriskolában. Jelentkezz január 10-én az alapfokú, gyorsított, haladó, American Bartending, vagy az egyéni mixertanfolyamokra. 

Társiskolánkkal, a Barista Akadémiával közösen indított Kettő az egyben: mixer és barista tanfolyammal kedvezményesen szerezhetsz két szakmát rövid időn belül, amivel jelentős előnyre tehetsz szert a munkaerő piacon is. A barista és mixer hallgatók számára ajándék továbbképzési tréningeket is adunk: pincér, standolás-elszámoltatás, rendezvényszervezés, kommunikációs, free pouring és angol bárszaknyelv tréninget.

Ne maradj le a mixer és barista képzésekről,
iratkozz be január 10-én, 17 órakor a Mojito Mixeriskolában és a Barista Akadémián!

További részletekért böngéssz a Tanfolyamok menüpont alatt, vagy keress minket facebookon és instagramon!

Boldog Új Évet Kívánunk!

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...