Oldal kiválasztása

A Martini története

A Martini története

A Mojito Mixeriskola elhozta Amerika klasszikus koktéljának zavaros történetét. A Food52 magazin nemcsak az ételekről, de az alkoholos italokról, koktélokról is számos érdekességet mutat be. Ezek közül válogattunk, így most a Martiniről tudhatunk meg néhány izgalmas tényt. Ha nemcsak elméletben, de a gyakorlatban is szívesen kipróbálnád a koktélokat, akkor gyere el január 10-én, 17 órakor a Mojito Mixeriskolába és jelentkezz a mixer tanfolyamra. Ráadásként több továbbképzési tréninget, valamint a mixer képzés végén egy boston shakert is ajándékba adunk. 

Számos klasszikus koktélt gondolnak újra a bartenderek és igyekeznek valami újat belecsempészni a megszokott alapanyagok közé. A martini, az alap összetevőkkel és a kifinomult eleganciájával olyan ital, amivel a legújabb trendek sem tudnak szembe szállni. Mindenki jól ismeri James Bond már-már legendásnak számító mondatát “Egy martinit! Rázva, nem keverve!“, valamint ne feledkezzünk meg Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől című regényében található kijelentéséről sem, ami remekül tükrözi a martini stílusát, “Soha nem kóstoltam még ilyen fantasztikus és tiszta italt… Ettől olyan civilizáltnak éreztem magam.“, ez a gin alapú klasszikus a múltban is meghatározó italként szerepelt a koktélos könyvekben és ez a jövőre nézve sem fog változni.

Mint az erőteljesen összerázott martini, ennek az amerikai italnak a története is igen zavaros. Az egyik elterjedt legenda a kaliforniai Martinez városára mutat, ahol a történészek és a városlakók egyaránt azt állítják, hogy az italt az 1800-as évek közepén, az aranyláz idején találták fel. Valószínűleg egy aranybányász, aki éppen meggazdagodott, úgy döntött, hogy a helyi bárban ünnepli meg a szerencséjét. A bárban pezsgőt kért, de mivel ezt a kérését nem tudták teljesíteni a csapos ragaszkodott ahhoz, hogy elkészíthessen egy italt a meglévő alapanyagokból: gin, vermouth, bitter, maraschino likőr és egy szelet citrom. Így megszületett a “The Martinez Special” nevű ital. Az aranybányász olyannyira élvezte a koktélt, hogy San Fransisco-i útja során is ezt az italt kérte egy bárban, persze útmutatást kellett nyújtania az ital elkészítéséhez, mindenesetre az ital egyre népszerűbbé vált és először az 1800-as években a Bartender’s Manual című könyvben publikálták.

mixer_kepzes_tanfolyam

Ezt az elméletet azonban nem fogadják el egyhangúan: Barnaby Conrad III, a Martini eredetéről szóló könyv szerzője azt állítja, hogy az italt valójában San Fransiscoban találták fel. Vannak, akik azt állítják, hogy a New York-i Knickerbocker szállodából származik, míg mások szerint a “Martini & Rossi” vermouth után kapta a nevét, amit először az 1800-as évek közepén hoztak létre. Nyilván a rövidség kedvéért az ital a”Martini” néven vált ismertté.

A Martini népszerűségén soha nem esett csorba, különösen az 1950-es és az 1960-as években, amikor a “three martini lunch” szemlélet széles körben bevett szokássá vált a kozmopolita vezetők és üzletemberek számára. A napi alkohol fogyasztási szokások rengeteg változtak az évtizedek alatt és ma már inkább az esti órákban fogyasztják a Martinit… legalább is a hétköznapokon.

mixer_kepzes_tanfolyam

Számos elmélet létezik az eredetéről, mint ahogy számos változat és recept is. A hagyományos martini gint és száraz vermouthot tartalmaz, amely zöld olívabogyóval vagy citrom peellel van díszítve – a legkorábbi verziók további összetevői hamar elmaradtak a receptből. A legkorábbi forrásokban a gin és a vermouth 1:1 arányban szerepelnek, de a gin mennyisége folyamatosan nőtt az évek során. Manapság az arányok a személyes ízlés szerint változhatnak. A “dry” martini kevesebb vermouthot tartalmaz, míg a “dirty” változatban az olajbogyókés ezzel együtt annak leve is az italba kerül, amivel egy sós ízt is kap. Amikor a vodkával helyettesítették a gint, az ital a “kenguru” néven vált ismertté, ebben az időben alakult ki a Gibson nevű koktél is, amibe olajbogyó helyett gyöngyhagymát tettek. James Bond kedvence a Vesper, ami ginnel, vodkával és Kina Lillet vermouth-val készül, citrom peellel díszítve. A legtöbb Bond rajongó ismeri a klasszikus mondatot “Rázva, nem keverve!”, viszont jó tudni, hogy a Martinit inkább keverve készítik.

mixer_kepzes_tanfolyam

Az utóbbi időben a “tini” utótagot számos koktél nevéhez hozzácsatolják, főleg a gyümölcsös, édesebb koktéloknál, mint az “appletinis“, “lycheetinis” vagy a “mochatinis“. Sok ilyen koktélt nehéz az eredeti recepthez kötni, de az italokat a V-alakú, koktélos poharakban szervírozzák, amit gyakran Martinis pohárnak neveznek és innen ered az elnevezés is.

Bár a Martini eredete vitatott, abban mindenki egyetérthet, hogy a Martini népszerűsége töretlen, ahogy H.L. Mencken írta: “az egyetlen amerikai találmány, ami olyan tökéletes, mint egy szonett“.

Ha szívesen kipróbálnád magad a bárpult mögött, akkor tervezz előre és alapozd meg a karriered bártenderként a Mojito Mixeriskolában. Jelentkezz január 10-én az alapfokú, gyorsított, haladó, American Bartending, vagy az egyéni mixertanfolyamokra. 

Társiskolánkkal, a Barista Akadémiával közösen indított Kettő az egyben: mixer és barista tanfolyammal kedvezményesen szerezhetsz két szakmát rövid időn belül, amivel jelentős előnyre tehetsz szert a munkaerő piacon is. A barista és mixer hallgatók számára ajándék továbbképzési tréningeket is adunk: pincér, standolás-elszámoltatás, rendezvényszervezés, kommunikációs, free pouring és angol bárszaknyelv tréninget.

Ne maradj le a mixer és barista képzésekről,
iratkozz be január 10-én, 17 órakor a Mojito Mixeriskolában és a Barista Akadémián!

További részletekért böngéssz a Tanfolyamok menüpont alatt, vagy keress minket facebookon és instagramon!

Boldog Új Évet Kívánunk!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.mojito.hu

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

feb
1
csü
17:00 Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
feb 1 @ 17:00 – 17:00
Szeretettel Várunk minden Kedves volt és jelenlegi hallgatónkat február 1-én, csütörtökön az ingyenes Free Pouring tréningen! Egyedülálló lehetőség a hallgatóinknak, hogy tovább képezzék magukat és elsajátítsák a szakma fortélyait. Gyere és képezd magad TE IS a[...]
feb
5
hét
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
feb 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
feb 5 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest
Barista tanfolyam @ Budapest
feb 5 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
feb 5 @ 17:00
A Barista Akadémia a hallgatói igényeket kielégítve gyorsított barista tanfolyamokat indít. Az expressz barista képzést azoknak ajánljuk, akiknek nincs idejük a hat hetes képzésre vagy olyan városban élnek, ahol nincs barista tanfolyam. A gyorsított tanfolyam tematikája[...]
17:00 Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
feb 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
17:00 Haladó barista tanfolyam @ Budapest
Haladó barista tanfolyam @ Budapest
feb 5 @ 17:00
Nálunk az alap képzés után nincs vége a tanfolyamnak, folytatódik a haladó képzéssel! Aki tökéletesen begyakorolta az alapokat, az ugorhat egy lépcsőfokot és megismerkedhet a híres és közkedvelt Latte Art-al.  A haladó tanfolyamon elsajátíthatja a három[...]
17:00 Haladó mixertanfolyam @ Budapest
Haladó mixertanfolyam @ Budapest
feb 5 @ 17:00
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]
17:00 Kettő az egyben: mixertanfolyam ... @ Budapest
Kettő az egyben: mixertanfolyam ... @ Budapest
feb 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
feb
13
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szombathely
Alapfokú mixertanfolyam @ Szombathely
feb 13 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés