Oldal kiválasztása

A történelem 9 legjelentősebb bártendere

A történelem 9 legjelentősebb bártendere

Szoktál azon gondolkodni, hogy honnan származnak a klasszikus koktélok, miközben elkészítesz egy italt, vagy a bár kínálatát nézegeted? A bártenderek munkájának, mindkettő alapvető részét képezi. Hidd el, koktélokról olvasni, majdnem annyira jó, mint amennyire szeretjük őket meginni.
Szerencsére nagyon sok recept története jól megalapozott, és gyakran visszavezethető számos kezdeményező és kreatív mixerhez, Jerry Thomastól, és az ő 1862-ben megjelent receptkönyvétől (The Bon Vivant’s Companion) kezdve Dale DeGroffig, a mai, modernkor legendájáig, akinek jelentős szerepe van a modern koktél korszak fellendítésében.
De nem ők az egyedüliek. Nézd végig a listát, amely a történelem 9 legbefolyásosabb mixerét sorolja fel. Lehet, hogy meglepődsz, ha megtudod ki találta ki kedvenc koktélodat. 🙂

mixer akademia_jerry-thomasJERRY THOMAS
Jerry Thomas nemcsak, hogy korának legismertebb mixere volt, de 1862-ben megjelent The Bon Vivant’s Companion című könyve, amely a legelső kiadott mixerkönyv volt. Ez annyira hasznosnak bizonyult, hogy a mai napig kiadják több tucatnyi receptjével együtt.
Tudj meg még többet Jerry Thomasról itt, és szerezd meg a Prince of Wales puncs receptjét.

mixer akademia_Bill-Boothby“COCKTAIL” BILL BOOTHBY
Lehet, hogy a koktélok modern aranykorának közepette járunk, de az eredeti úgynevezett “mixológia aranykora” valamikorra a polgár háború és a szesztilalom időszaka közé tehető. A kor egyik nagy híressége “Cocktail” Bill Boothby volt, aki végigjárta az utat, hogy korának egyik legjobb nyugati parti mixere legyen, eljutva egészen a San Francisco-i Palace Hotel bár elnökségéig.
Tudj meg még többet “Cocktail” Bill Boothbyról itt, és szerezd meg a nevét is viselő Boothby coctail receptjét.


mixer akademia_Ada-ColemanADA COLEMAN
Bár nem túl gyakran lehet hallani nők alkohollal vagy koktéllal kapcsolatos történelemben játszott szerepéről – a mostani időkig, természetesen – ez a lista nem lenne teljes Ada Coleman nélkül. A Londoni Claridge Hotelben kezdett el dolgozni 1899-ben, de hamarosan átment a Savoy Hotel Amerikai bárjába, ahol “Coley”-ként vált ismertté. Végül a mixerek vezetőjévé vált a Savoyban, és a manapság Hanky Pankyként ismert koktéllal vált híressé, melyet kortárs színészének, Sir Charles Hawtreynek készített.
Tudj meg még többet Ada Colemanről itt
, és próbáld ki a Hanky Pankyt.

mixer akademia_ernest-granttERNEST “DON THE BEACHCOMBER” GANTT
A tiki italok tagadhatatlanul visszatértek. Nem azokról a neon színű jeges kotyvalékokról beszélünk, amiktől az embernek fáj a foga, hanem a gondosan felépített klasszikus “ál polinéz” koktélokról, amelyek nagy szenzációt keltettek az 1940-es és 50-es években. Vitathatatlan, hogy a tiki mozgalom atyja, Ernest Gantt volt- más néven „Don the Beachcomber” vagy egyszerűen Donn Beach – aki egy üzletet indított be Los Angelesben a szesztilalom eltörlése után. Nem telt sok időbe, hogy mixer stílusa sikeres legyen, és követők tucatjait ösztönözze. Tudj meg még többet Don the Beachcomberről itt, és próbáld ki Zombie koktélját.

 

mixer akademia_trader-vicVICTOR “TRADER VIC” BERGERON
Míg Don the Beachcomber tiki koktélokat talált ki, Victor „Trader Vic” Bergeron nemzeti mániává alakította őket. Eredeti trópusi bárjában a kaliforniai Oaklandben (ami nemzetközi lánccá fejlődött) Bergeron mindenféle kevert italt szolgált fel, kezdve az ő kézjegyétől a Mai Taitól a Painkillerig. Mi volt a titka? Csak a legjobb hozzávalókat használta fel. Azt írta 1948-ban „egyáltalán nem értem, hogy miért van az, hogy más bárok mindent használnak csak épp friss citromot és narancslevet nem.”
Tudj meg többet „Trader Vic” Bergeronról itt és próbáld ki a híres Mai Tai koktélját.

mixer akademia_constante-vertCONSTANTE RIBALAIGUA VERT
Nagyon ritkán lehet olyan mixert találni, aki nem iszik, pedig pontosan ez volt a helyzet Constante Ribalaigua Verttel, aki a híres kubai El Floridita nevű bár tulajdonosa volt. Ő volt a  20. század  közepének egyik legnagyobb mixológusa, aki mindenkit kiszolgált Ernest Hemingwaytől kezdve Spencer Tracyn keresztül a hétköznapi turistákig. Hűséges volt állandó vendégeihez, és hihetetlenül ügyes mixer, aki eredeti italkeverékek tucatjaival állt elő. Szerencsénkre nagyon részletes instrukciókat hagyott hátra néhány jelentős koktéljának elkészítéséhez.
Tudj meg többet Constante Ribalaigua Vertről itt, és szerezd meg a híres Longines Cocktail receptjét.


WILLIAM SCHMIDT
mixer akademia_william-schmidt
Lenyűgöző bajuszával és 10 összetevőből álló italaival egyáltalán nem lenne időszerűtlen egy mai modern kézműves koktélbárban William Schmidt. A német bevándorló egy lepukkant New York-i helyen dolgozott a 19. század végén. Ízleld meg munkáját, a konyak, sherry és portói bor keverékéből készülő The Pleasant Surprise koktélt.
Tudj meg még többet William Schmidtről itt és szerezd meg a The Pleasant Surprise koktéljának receptjét.

mixer akademia_charles-bakerCHARLES H. BAKER
Charles H. Baker nem volt egy hagyományos mixológus. Valójában egyáltalán nem volt mixer. Ipari kereskedőként kezdte, próbálkozott belsőépítészettel, végül bejárta a világot, kalandokat keresve. 1939-ben 43 éves korában megjelentette első könyvét The Gentleman’s Companion címmel, mely recepteket és történetek tartalmazott világkörüli útjairól. Ha egy jó kis történetre vágysz, vagy ki szeretnél próbálni egy egzotikus receptet, mindenféleképpen nézz utána kötetének.
Tudj meg többet Charles H. Bakerről itt, és szerezd meg híres receptjét a The Colonial Coolert.

 

mixer akademia_dale-degroffDALE DEGROFF
Mindenkinek, aki szereti az italokat, legalább egyszer az életében élveznie kellene Dale DeGroffnak, a Liquor.com tanácsadó testület tagjának a koktélját, akit nem véletlenül hívnak a Koktél Királynak. Amellett, hogy számos világvezető bármixert tanított, írt két kiváló bár könyvet, és megszámlálhatatlan díjat nyert, ezek közül a Tales of the Cocktail Helen David Lifetime Achievement Awardot 2008-ban, James Beard Awardot 2009-ben. Degroff segített újradefiniálni a modern italkeverést. Lelkesedése a klasszikus receptek és a friss hozzávalók iránt, kétségtelenül kiindulópontot jelentettek a mai koktél őrületben. Ha legközelebb kedved lenne egy tuti koktélhoz, próbáld meg összeállítani az egyik receptjét. 
Tudj meg többet Dale Degroffról itt
, és próbáld ki valamelyik receptjét.

2 hozzászólás

  1. mix001

    Nekem Victor Bergeron a kedvencem. Ha külföldön vagyok mindig meglátogatok egy Trader Vic-et. Ha tiki italt akarok nem is jöhet szóba más bár. Ott egy Mai Tai és egyenesbe jönnek a dolgaid:-))))

    Válasz
    • Mojito Mixeriskola

      Ezt tanúsíthatjuk mi is!

      Válasz

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

Sze
25
hét
egész nap Ingyenes tréning nap @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Ingyenes tréning nap @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Sze 25 egész nap
Szeretettel Várunk minden Kedves volt és jelenlegi hallgatónkat szeptember 25-én, hétfőn az ingyenes tréning napunkon! Egyedülálló lehetőség a hallgatóinknak, hogy tovább képezzék magukat és elsajátítsák a szakma fortélyait. Gyere és képezd magad TE IS a Mojito Mixeriskolában![...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Hódmezővásárhely
Alapfokú mixertanfolyam @ Hódmezővásárhely
Sze 25 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szentes
Alapfokú mixertanfolyam @ Szentes
Sze 25 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Intenzív mixertanfolyam @ Miskolc, New Orleans Music Pub
Intenzív mixertanfolyam @ Miskolc, New Orleans Music Pub
Sze 25 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
Sze
26
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szeged
Alapfokú mixertanfolyam @ Szeged
Sze 26 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
Sze
27
sze
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Békéscsaba
Alapfokú mixertanfolyam @ Békéscsaba
Sze 27 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
Sze
28
csü
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szolnok
Alapfokú mixertanfolyam @ Szolnok
Sze 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
okt
9
hét
15:00 Barista tanfolyam @ Baja
Barista tanfolyam @ Baja
okt 9 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
okt 9 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
okt 9 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés