Oldal kiválasztása

Ahogy Rómában szokás

Ahogy Rómában szokás

Milyen olasz szokások vannak az italfogyasztás terén? Az olaszok mindig keresnek okot egy-egy ital elfogyasztására. Az országban egyetlen vacsora sem érhet véget bor nélkül. Az olasz életmódban épp ugyanolyan fontosak az aperitif és a digestiv  italok is –  a tipikus keserű italok, amik megelőzik az étkezést vagy épp lezárják azt. A Negroni és spritz italokat kortyolgatva szakértőknek érezhetjük magunkat, de az egyre népszerűbb olasz keserű likőrök miatt érdemes kibővíteni az érdeklődési körünket. 

Boldog óra

Az első koncepció, amellyel meg kell ismerkednünk, az ún. aperitif óra, az olaszok egy munkanap utáni este, de még a vacsora előtt szakítanak időt egy kis italozásra. “Az olaszoknak ez az este kezdete, míg az amerikai polgároknak ez a nap vége” – mondta a Tasting Table szerkesztőségének, Naren Young, a New York’s Caffe Dante partnere és fő bartendere, amely megnyerte a 2017 Spirit Award díjat, a legjobb amerikai étterem és bár kategóriában, a “Tales of the Cocktail” rendezvényen New Orleansban.

mixer_kepzes_tanfolyam

“Kétféle aperitif termék létezik: a bor bázisú és az alkoholalapú.” -magyarázta Roberta Mariani, a Martini globális nagykövete. A boralapú olasz aperitivek gyakran (de nem mindig) a vermouth kategóriájába tartoznak. Az aperitif órában nem hiányozhat az asztalról a pisztácia, az olívabogyó és a chips sem.

“Ez egy örökös filozófia, ami Európában évszázadokon át folyik” – mondja Young. “Fejlettebb civilizáció és több elegancia jellemzi. Nincs rohanás.” Mindannyiunk szerencséjére, Young úgy véli, óriási lépés előtt áll az aperitif óra hódítása, amely mára Olaszországon kívül is elterjedni látszik.

A Dante bár mellett, egyre több sikeres aperitif centrikus bárok nyitják meg kapuit a világ főbb koktélvárosaiban, mint a londoni Termini Bar és a Maybe Frank, Sidneyben. “Imádom azt, hogy az olyan országokban is, mint a nagyon erős italkultúrával rendelkező Ausztrália, lassan elfogadja az olasz kultúrát is”, mesélte a Tasting Table szerkesztőségének, a Maybe Frank társtulajdonosa, Stefano Catino.

Parti után

A vacsorát követően elérkezünk az amarohoz és itt válik zavarossá a kép. Az amaro “keserűt” jelent olaszul, de az aperitif keserűktől eltérően, amelyek vörösek vagy narancssárgák és amit soha nem fogyasztanak vacsora után. Az amari sötét színű, gyógynövényes és gyakran szervírozzák keverés, hűtés vagy jég nélkül. A legnépszerűbb az Averna, Cynar, Montenegro és a Fernet-Branca.

Ezek a gyógynövényes digestiv italok nemcsak a vacsora után kerülnek felszolgálásra. Az olaszok gyakran stratégiai szempontból a nap bármely szakában fogyasztják az amarikat. “A különböző napszakok határozzák meg, hogy mit és mikor iszunk.” – magyarázta Nicholas Pinna, a Locarno Hotel bár igazgatója Rómában.

Koktél Birodalom

Az egyik oka, hogy a keserűk és az amari-alapú koktélok Olaszországon túl is egyre népszerűbbek az, hogy “remek alapot biztosít a keveréshez” állítja Guiseppe Gallo, az olasz ital szakértő és az Italicus Rosolio di Bergamotto fantázia névvel ellátott aperitif ital alkotója, ami 2017 Spirited Award győztese a “Best New Spirit” kategóriában. Természetesen az amerikai koktélbárok és szerte a világon is évek óta használják az amarit. Ma már számos népszerű koktél tartalmazz amarit, beleértve a klasszikusokat is, mint a Manhattan (Little Italy, Bywater) és a Last Word (Division Bell, Paper Plane).

mixer_kepzes_tanfolyam

A hatás mindkét irányba érzékelhető. “Lassan az amerikai stílus is egyre nagyobb teret kap a koktélkészítésben Olaszországban.”- állítja Gallo. Az Americano (Campari, vermouth és szóda) eredete ott kezdődött, amikor több, mint egy évszázaddal korábban Olaszországban állomásozó amerikaiak szódát kértek a Mi-To aperitifekhez (ami akkor még Campariból és vermouthból állt).mixer_kepzes_tanfolyam

Valóban, azok a koktélbárok – amelyek nem tradicionálisak Olaszországban – sora nyitják kapuikat az egész országban, amik a helyiek számára igazi kuriózumok. “Amikor 2009-ben megnyitott a Jerry Thomas Project (koktélbár) Rómában, sok embert vonzott a hely, mivel kíváncsiak és nyitottak voltak az újdonságra. Ennek hatására sok más hasonló bár alakult az érdeklődő nagy közönség számára.” – mesélte Nicholas Pinna.

De nem kell aggódni. “Az olaszok olyan szilárd alkoholfogyasztási szokásokkal rendelkeznek, amelyek időben nem változnak, és határozottan hiszik, hogy mindez az amerikai koktélkultúra jelenléte ellenére sem fog változni.
.

A Mojito Mixeriskola mixertanfolyamain kedvenc koktéljaid mellett számos ital receptúrát tanulhatsz meg. A mixer képzés tanulójaként elsajátíthatod az eszközök precíz és gyors használatát, valamint a tematikában szereplő összes koktél elkészítésre kerül, mint a Negroni, Dry Martini, Pina Colada, B’52 és még sok más. Budapesten és vidéki nagyvárosokban indul mixertanfolyam, mint Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szeged, Szentes, Szolnok, Sopron, Miskolc.
Ne maradj le az októberi mixertanfolyamokról!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

feb
20
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
feb 20 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
21
sze
16:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
feb 21 @ 16:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
feb 21 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
28
sze
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
Már
1
csü
15:00 Barista tanfolyam @ Győr
Barista tanfolyam @ Győr
Már 1 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Már 1 @ 17:00 – 17:00
Szeretettel Várunk minden Kedves volt és jelenlegi hallgatónkat március 1-én, csütörtökön az ingyenes Free Pouring tréningen! Egyedülálló lehetőség a hallgatóinknak, hogy tovább képezzék magukat és elsajátítsák a szakma fortélyait. Gyere és képezd magad TE IS a Mojito[...]
Már
5
hét
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Már 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
Már
6
ked
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Már 6 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
18:00 Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Már 6 @ 18:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés