Oldal kiválasztása

Bártender vs. „Mixologist”: Mi a különbség?

Bártender vs. „Mixologist”: Mi a különbség?

Van-e lényeges különbség a bártenderek és a „mixológusok” között? A Nightclub&Bar szerkesztői ezt a témát járják körül. A mixológus jelentése kissé homályos a koktélok világában. A kérdés megválaszolására néhány szakember vállalkozik, hogy megtudjuk ez csak szemantika vagy vannak szakmai attribútumok, amelyek megkülönböztetik a mixológust a bártendertől.

A new yorki Flatiron Lounge és The Clover Club tulajdonosa, Julie Reiner, aki kiváló szakember a koktélok területén, korábban már felvetette ezt a kérdést. Reiner elmondta, hogy először a „mixológus” megnevezést a megkülönböztetés és a tisztelet jeleként használták egy bártenderre, aki érdekes koktélokat hozott létre, valamint páratlan ismeretekkel rendelkezett a szesz és az aroma párosítások területén.
„Röviden így jellemezhetnénk, akik egyszerűen kiöntötték és felszolgálták a Vodka Tonikot azok voltak a bártenderek, akik kulináris módon készítették az italokat, azok voltak a mixológusok.”

Aidan Demerest állítja, hogy a különbség a mixológus és a bármixer között olyan, mint a szakács és a pincér között. Kaliforniában, Glendale városában, a Neat bár tulajdonosaként Demerest a cikkeiben gyakran úgy ír, mint egy mester mixológus, és mialatt a szakmai elismerés méltányolja, ő egyenlő értékrendűnek tekinti a rutinos bártendereket is.

Demerest szerint, „A kiválóság elérése mindkét szerep esetén ugyanolyan elkötelezettséget követel meg.” „A mixológus egy olyan ember, aki szenvedélyesen ötvözi az elixíreket és rendkívüli koktélokat hoz létre, míg a bártender szenvedélye, hogy a tapasztalatok alapján egy nagyszerű koktélt készítsen és az ízek között megteremtse a harmóniát. Ahhoz, hogy a pult mögött valaki sikeres legyen, mindkét típus professzionizmusára szükség van.”

Az ital kreátor és tanácsadó Jim Meehan egyetért azzal, hogy az ital keverés és a szenzációs koktélok kidolgozása különböző tudományág, mindkettő eleget tesz a vendég kívánságainak és igényeinek. Meehan úgy gondolja, hogy a mixológus foglalkozás a reneszánszát éli, nagy részben az elmúlt két évtizedben népszerűvé vált prémium italoknak köszönhetően.

Meehan szerint, „a koktélokhoz való visszatérés egy társadalmi jelenség, és a ’90-es évek elején vagy már akkor népszerűvé vált a bártender, mint szakma.” Ez idő alatt, az emberek szemtanúi lehettek a kézműves sörök, a maláták, a bourbonok, a prémium vodkák, a 100% agávé tequilák felemelkedésének és még sorolhatnánk. Az adott körülmények között a bártender kénytelen lépést tartani – több ismerettel kell rendelkezni a termékekről, amiket szervíroznak és tovább kell fejleszteni a koktélokat, hogy megmutassák saját minőségi javulásukat is.

Szakértők mérlegelnek

A mixológia egyre nagyobb népszerűsége miatt, a bártender szakmai értékének csökkenése figyelhető meg. Természeténél fogva, a mixológus olyan, mint a doktori cím a személynév előtt. A mixológus, a bártender természetes kiterjesztéseként jelenik meg, ami egy tipikus jelenség a megkülönböztetésre, hogy valamiféle magasabb pozícióban tűnjön ki a tudásával.

Tracy Finklang, helyi veterán és egy hosszú ideje fennálló vállalat, a Rock Bottom étterem menedzsere. „Találkoztam már úgynevezett mixológussal, aki nem tudott italt keverni” – mesélte. „Ezzel szemben dolgoztam jó néhány bártenderrel, akik hatalmas büszkeséggel gyorsan és hatékonyan készítettek gyönyörű, szépen kialakított italokat, miközben a telt házas bárra is odafigyeltek, sztorikat meséltek, figyelemmel kísérték és elkészítették az ital rendeléseket. A megosztott figyelmet kívánó helyzetek ellenére sem szolgáltak fel gyengébb minőségű italokat. A bártender pozíció kihívásokkal teli, és azok, akik igazán jól csinálják, szakmai elismerést érdemelnek. “

A Starwood Hotel étel és ital igazgatója, Mac Gregory szerint, ahol a bártender hatásköre véget ér, ott kezdődik a mixológusé.  Azt állítja, hogy az egyik logikus kiterjesztése a másiknak. „Bártender lehetsz anélkül, hogy mixológus lennél, de ez fordítva nem igaz. A legfontosabb a tanulás és az elkötelezettség, ami természetes, ha valaki mixológussá akar válni.”

Gregory úgy véli, ahhoz, hogy a vendégnek a lehető leggazdagabb élményben legyen része, a bártender és a mixológus jellegzetteségeinek egyesítésére van szükség, nemcsak az egyikre vagy másikra. Például, egy bártender is tudja, hogy milyen összetevőkből épül fel az adott koktél; egy mixológus viszont azt is tudja, miért éppen azokból az összetevőkből készül az adott ital. Gregory ragaszkodik véleményéhez, hogy a sikerhez mindkettő szükséges. Hasonlóképpen, a bártender hajlamos következetesen készíteni az italt, míg a mixológus valószínű, hogy nagyobb fáradozással alkotja meg a koktélt, hogy egy igazi remekmű legyen.

A Nightclub&Bar szerkesztői a fenti vélemények közül egyetértettek abban, hogy a mixológia elsődlegesen a kulináris művészetet adta hozzá az italkészítéshez.

Finklang szerint, a mixológusok művészek, mert egy nagyszerű bártender minden fényűző és kápráztató technikájával keverik a koktélokat, és szenvedélytől inspirált íz kombinációkat alkotnak. „A Masters de Cuisine bárban, a mixológusok kiválasztanak valami ehető és iható alapanyagot, és azokból csodálatos italokat készítenek. Tósztot kellene mondanunk, minden olyan pillanatban, amikor belekortyolunk a Guava Daiquiri, Lemongrass vagy Kaffir Lime Martini koktélokba.”

Manhattanben két nagy horderejű koktélbár tulajdonosaként és üzemeltetőjeként Julie Reiner rendkívül elfoglalt, de nem túl elfoglalt ahhoz, hogy utolsó gondolatát megossza velünk: „Napjainkban a sok önjelölt mixológussal a bárpultok mögött, továbbra is folytatnom kell az utamat, hogy kiváló bártender legyek, rendkívüli figyelmet szentelek a koktélok minőségére, miközben a vendégeimnek szervírozok.”

Ted Haigh, más néven Dr. Cocktail és kurátor, valamint a New Orleans-ban található Amerikai Koktélok Múzeumának (The Museum of American Cocktail) tervezője szerint, a „mixológus” kifejezést először 1856-ban alkották meg, és hírverésként használták. „A trend nevetséges magasságokat ért el 1890-ben, amikor a fő bártender, C.F. Lawlor úgy döntött, hogy a „mixológus” („mixologist”) nem elég nagy vagy tudományos kifejezés, így kikiáltotta saját magát „The Mixicologist” megnevezéssel.

Az egyik legkiválóbb szaktekintély a koktélok területén és minden iható dologban, Haigh kiemelkedő tanácsa a többi bártendernek. „Hacsak nem vagy színpadiasan ironikus, soha ne hivatkozz magadra, mint mixológusra, nehogy elsőrangú egoista legyél.” –mondta. „Azt javaslom, a dicséretek használatát hagyd meg a szakembereknek. A tanulság, hogy az alázatnak értéke van. Végső soron, ki az ügyes közülünk? A választ valahogy így fogalmazhatnánk meg: olyan jó, mint bármelyikünk, és sokkal jobb, mint némelyikünk.”

Ha szeretnél otthonosan mozogni az italok világában, akkor jelentkezz mixertanfolyamaink egyikére!

Az alapfokú mixertanfolyamunkról részleteket itt találtok!

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

Már
25
vas
17:00 Barista tanfolyam @ Hévíz
Barista tanfolyam @ Hévíz
Már 25 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
Már
26
hét
15:00 Barista tanfolyam @ Kecskemét
Barista tanfolyam @ Kecskemét
Már 26 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Székesfehérvár
Alapfokú mixertanfolyam @ Székesfehérvár
Már 26 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
Már
27
ked
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Már 27 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
ápr
10
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
17:00 Barista MasterClass Tanfolyam @ Budapest
Barista MasterClass Tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
A Barista MasterClass Tanfolyam egy 3 órás barista képzés, amelyben az alternatív kávékészítési módszereket ismerheted meg. Illat felismeréssel és különleges „specialty” kávék kóstolásával tréningezzük az íz- és illatfelismerő készségeidet. Dűlő szelektált, számos ország termőterületeiről érkező magas minőségi kávékat kóstolhatsz[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest
Barista tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Egyéni barista tanfolyam @ Budapest
Egyéni barista tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
Sietsz valahova? A felgyorsult életviteledből adódóan nem mindig tudod összeegyeztetni munkádat a tanulmányaiddal? Nem beszélsz magyarul és angol nyelvű oktatásra lenne szükséged? Önhibádon kívül, nem tudsz alkalmazkodni egy csoporthoz fix időpontokban a munkádból kifolyólag? Akkor[...]
17:00 Egyéni mixer tanfolyam @ Budapest
Egyéni mixer tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
Egyéni képzés saját ütemben, rugalmas időbeosztással, teljes tananyag, profi oktatóval, akár 1 hét alatt, mindössze 130.000 Ft-ért! A Mojito Mixer iskolában lehetőséged van egyéni mixer képzésre is. Ha nincs időd vagy kedved 12 hétig tanfolyamra[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés