Cachaça
2017. június 27. 00:00
Cachaca – egy igazi Brazil nemzeti párlat!
A cachaça világszerte ismert márkává kezd válni. Habár, az Új Világ alkoholja aligha nevezhető új keletűnek. 1532-ben a portugál cukorgyártás Brazíliába költözött, és a cachaça előállításához szükséges növény, a cukornád lepárlása röviddel ezután kezdődött.
Manapság, a cachaça a legnépszerűbb alkoholos ital Brazíliában, több ezer olyan márka létezésével, amely az olcsó és bőséges kategóriától a több száz dollár értékű ritka palackozásig terjed. Éppúgy, mint a whiskey és a sör, sok cachaça márka is egy kézműves mozgalom része, ami napjainkban igen lendületesen tör előre a piacon. A múltban csak néhány márkát exportáltak, de ma már a kistermelők termékeit és kézműves cachaça italokat is találhatunk a világ polcain. A cachaçahoz szükséges cukornád levet egyenesen a nyers cukornád szárakból préselik. A friss levet fermentálják, majd párlatot készítenek és így kerül a szeretett brazil italba.
Néhány rum, általában, mint a Rhum Agricole névvel címkézett palackok hasonló módon készülnek, mint a szóban forgó cachaça, amit bizonyos helyeken „Brazil Rum” névvel illetnek. A fő különbséget a cachaça és az általánosságban rumnak nevezett ital között a gyümölcslében kell keresnünk: a legtöbb rumhoz a párlatot a feldolgozott cukornád melléktermékéből a melaszból nyerik, aminek magasabb a cukortartalma. A cachaçanak fűszeresebb, gyógyfüvesebb aromája van, mint rokonainak.
A cachaça fehér színű, ha tovább érlelik az idősebb változatok arany színezetet kapnak. Az ital kora a háromtól a tizenöt éves korig terjed, a sötét szín általában prémium minőséget jelent, de az íz és szín nagyban függ a hordó típusától és a benne eltöltött időtől.
A cachaça története: Hogyan kezdődött az ital gyártása Brazíliában, és hogyan fejlődött az évek során?
A cachaça Brazília nemzeti itala, amelynek története az 1500-as évekre nyúlik vissza, mikor a portugálok elkezdték behozni a cukornádat Brazíliába. A cukornád édes levét, az ún. mustot főzték le, majd erjesztették, majd desztilláltak, hogy cachaçát készítsenek belőle. Az első cachaça gyártók a brazíliai szigeteken, Sao Tome-n és Principe-n kísérleteztek az ital előállításával.
A cachaça a 18. században vált igazán népszerűvé Brazíliában, és hamarosan a legfontosabb italok közé tartozott a lakosság körében. A cachaça elsődleges fogyasztói a rabszolgák és a szegényebb réteg voltak, de a 19. századra az ital már minden társadalmi réteg körében elterjedt.
A cachaça hivatalosan 1909-ben kapta meg az alkoholos ital státuszt Brazíliában, és azóta is nagy népszerűségnek örvend az országban. Ma körülbelül 5000 gyártója van Brazíliában, akik közül sokan kis családi vállalkozások, akik a hagyományos módszerekkel készítik az italt.
Cachaça vs. rum: Mi a különbség a két ital között, és miért érdemes kipróbálni a cachaçát?
- Előállítás: A rumot általában melasz (a cukornád kivonata) felhasználásával készítik, míg a cachaça friss cukornád levéből készül. Ez a különbség hatással van az ital ízére és textúrájára is.
- Fajta: A rumot általában tölgyfahordóban érlelik, míg a cachaçát hagyományosan rozsdamentes acél tartályban érlelik, bár egyre több gyártó használ tölgyfahordókat is.
- Íz: A cachaça általában édesebb, lágyabb ízű, míg a rum inkább fűszeres és erősebb ízű.
Brazília kivételével a cachaça nem annyira elterjedt szeszesital, mint a rum, amelynek világszerte híres gyártói vannak, például Jamaica és Kuba. A cachaça azonban egyre népszerűbbé válik a világban, és sokan szeretik kipróbálni az édes és lágy ízével.
Cachaça koktélok: Milyen koktélokat lehet elkészíteni cachaçából, és milyen ízvilágot lehet elérni ezekkel a keverékekkel?
- Caipirinha: Ez a híres brazíliai koktél a cachaça és a cukornádlevél egy egyszerű keveréke, amelyhez hozzáadnak lime-ot és jeget. Az eredmény egy friss, édes koktél, amely azonnal Brazíliába repít.
- Batida: Ez egy édes, gyümölcsös koktél, amelyhez cachaça-t, gyümölcslevet és cukrot használnak. A koktélt általában turmixolják jegekkel és gyümölcsdarabokkal, és Brazília számos régiójában változatos gyümölcsökkel készítik.
- Caipiroska: Ez a változat a Caipirinha-val, de vodka helyett cachaça-t használnak. A koktélhoz hasonlóan a Caipiroska is tartalmaz lime-ot és cukrot, és egyéb gyümölcsökkel is elkészíthető.
- Rabo de Galo: Ez a hagyományos brazil koktél cachaça-t és vermutot tartalmaz, amelyet általában egy citromhéjjal díszítenek. Ez egy erősebb, férfiasabb koktél, amelyet a hagyományos brazil bárokban gyakran fogyasztanak.
Ezek csak néhány példa a cachaça koktélok közül, de rengeteg variációja létezik. A cachaça nagyszerű alapanyag, amely lehetővé teszi a koktél készítőknek, hogy új és izgalmas italokat hozzanak létre a vendégeik számára.
Hogyan fogyasszuk a cachaçat?
A fehér színű cachaçat általában keverve vagy cachaça alapú koktélokban használják, az egyik ilyen népszerű koktél a Caipirinha. Mind közül az arany vagy sötét színű cachaça nyújtja a legjobb élvezetet.
Rengeteg izgalmas történet, receptúra és különleges íz van jelen az italok világában. Ha szeretnéd megismerni a koktélok világát, szeretnéd Te magad elkészíteni kedvenc italod, akkor jelentkezz a Mojito Mixeriskola nyári tanfolyamaira.
Információ:
[email protected]
+3620 355 8400
Ezek is érdekelhetnek
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!
Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]
Bővebben...
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés
A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]
Bővebben...
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept
Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]
Bővebben...
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!
A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]
Bővebben...