Barion Pixel
menu

Egy koktélíró naplójából – Cointreau, immár több mint 150 éve

2017. április 24. 00:00

Antal B. Gábor – A Cointreau 2005

Hogy egy ital életében, történetében másfél évszázadnyi idő sok vagy kevés, igazán nehéz lenne eldönteni. Vannak italok, melyekhez képest a Cointreau csupán fiatalka kisgyereknek tűnik, másokhoz képest viszont bizony már aggastyán korú. Fontosabb azonban, hogy e név az elmúlt másfél évszázad során teljességgel egybeforrt a minőségi narancslikőrrel, a kristálytiszta, aromatikus itallal, mely nemcsak a kevert italokat bolondítja meg felsőfokon, hanem olyan nemes, hogy önmagában is komoly élvezetet nyújt.

A Cointreau története

mixer_kepzes_tanfolyam

Pedig, valamikor régen, a kezdetekben ő is csak egy volt a megszámlálhatatlanul sok narancsízesítésű likőrből, melyeket a híres curaçaoi keserű narancs héjával ízesítve készítettek, és amelyeket Curaçao narancslikőrnek hívtak – sőt hívnak azóta is. Vagy más néven: Triple sec. Ezeket aztán számos márkanéven hozták forgalomba. És különböző színekben, hiszen ezek feladata szinte kizárólag a különböző kevert italok ízeinek – és látványának – hatásos megbolondítása volt.

mixer_kepzes_tanfolyamEbből a nagycsaládból akartak kitörni az angersi Cointreau fivérek, akik különös szakértelemmel kombinálták az édes, illetve a keserű narancsok aromáit, melyeket egyéb citrusfélékkel ötvöztek harmonikus egyensúlyba. Az italukat kristálytisztára készítették, mely a saját korában igen feltűnő jelenség volt az általában átlátszatlan, vagy opálos likőrök között. Ráadásul a gyümölcslikőrökre jellemző 20-39 % körüli alkoholtartalmat a Cointreau fivérek arra a hatékony 40 %-ra emelték, mely a párlatokra általában jellemző. Mindez egy igen jellegzetes szögletes, barna palackban, vörös szalaggal és egyedi címkével ellátva, természetesen feltűnően kiugrott a korabeli egyen-likőrválasztékból. Már nem egy volt a sok narancslikőr, Curaçao, vagy Triple sec közül, hanem messziről felismerhetően, és közeli kóstolás után is jellegzetesen más ital született. A Cointreau. Mely meglepő módon azóta is tartja minőségét és egyediségét. Kívül, belül. Pedig a cég nyilvántartása szerint eddig több mint 800 alkalommal próbálták meg utánozni a címkét, a palackot, sőt magát a (titkos családi recept alapján készülő) likőrt is. Eredménytelenül. Manapság a Cointreaut 200 országban értékesítik, évente 13 millió palackot adnak el, mely nem kevesebb, mint évi 350 millió pohárnyi!

Természetesen önmagában fogyasztva a legeredetibb „recept”. Vagy on the rocks, illetve Cointreau Caipirinha. De ne feledjük a vele készült klasszikusokat sem:  Side-car, Margarita, White Lady, B 52. stb.

Végül említést érdemel, hogy a legújabb divatnak megfelelően a Cointreau kihozta a citrusfélékkel ízesített 24 % alkoholtartalmú Cointreau C Citrust és az ezen kívül még lime-al is ízesített 20 % alkoholtartalmú Cointreau C Spirit of Citrust, is melyek a legújabb trendek szerinti – alacsonyabb alkoholtartalmú, erősebben ízesített, könnyebb – italok iránti érdeklődést hivatott szolgálni.

2005

abg2_copy
Antal B. Gábor

A cikksorozatot itt találjátok (a lista folyamatosan bővül)

EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – KOKTÉLTÖRTÉNELEM
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VÖRÖS ÉS KESERŰ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – SPIRITUS VINI, AZAZ A BOR LELKE, AZAZ BORPÁRLATOK
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – AZ AZTÉKOK KINCSE
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – A PEZSGŐ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VINHO DO PORTO
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – GABONAPÁRLATOK AVAGY A MINDENNAPI FOLYÉKONY KENYERÜNK – LEGKONCENTRÁLTABB FORMÁJA
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – HORDÓK A FELHŐK KÖZÖTT

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...