Oldal kiválasztása

Egy koktélíró naplójából – Cointreau, immár több mint 150 éve

Egy koktélíró naplójából – Cointreau, immár több mint 150 éve

Antal B. Gábor
2005

Hogy egy ital életében, történetében másfél évszázadnyi idő sok vagy kevés, igazán nehéz lenne eldönteni. Vannak italok, melyekhez képest a Cointreau csupán fiatalka kisgyereknek tűnik, másokhoz képest viszont bizony már aggastyán korú. Fontosabb azonban, hogy e név az elmúlt másfél évszázad során teljességgel egybeforrt a minőségi narancslikőrrel, a kristálytiszta, aromatikus itallal, mely nemcsak a kevert italokat bolondítja meg felsőfokon, hanem olyan nemes, hogy önmagában is komoly élvezetet nyújt.

mixer_kepzes_tanfolyam

Pedig, valamikor régen, a kezdetekben ő is csak egy volt a megszámlálhatatlanul sok narancsízesítésű likőrből, melyeket a híres curaçaoi keserű narancs héjával ízesítve készítettek, és amelyeket Curaçao narancslikőrnek hívtak – sőt hívnak azóta is. Vagy más néven: Triple sec. Ezeket aztán számos márkanéven hozták forgalomba. És különböző színekben, hiszen ezek feladata szinte kizárólag a különböző kevert italok ízeinek – és látványának – hatásos megbolondítása volt.

mixer_kepzes_tanfolyamEbből a nagycsaládból akartak kitörni az angersi Cointreau fivérek, akik különös szakértelemmel kombinálták az édes, illetve a keserű narancsok aromáit, melyeket egyéb citrusfélékkel ötvöztek harmonikus egyensúlyba. Az italukat kristálytisztára készítették, mely a saját korában igen feltűnő jelenség volt az általában átlátszatlan, vagy opálos likőrök között. Ráadásul a gyümölcslikőrökre jellemző 20-39 % körüli alkoholtartalmat a Cointreau fivérek arra a hatékony 40 %-ra emelték, mely a párlatokra általában jellemző. Mindez egy igen jellegzetes szögletes, barna palackban, vörös szalaggal és egyedi címkével ellátva, természetesen feltűnően kiugrott a korabeli egyen-likőrválasztékból. Már nem egy volt a sok narancslikőr, Curaçao, vagy Triple sec közül, hanem messziről felismerhetően, és közeli kóstolás után is jellegzetesen más ital született. A Cointreau. Mely meglepő módon azóta is tartja minőségét és egyediségét. Kívül, belül. Pedig a cég nyilvántartása szerint eddig több mint 800 alkalommal próbálták meg utánozni a címkét, a palackot, sőt magát a (titkos családi recept alapján készülő) likőrt is. Eredménytelenül. Manapság a Cointreaut 200 országban értékesítik, évente 13 millió palackot adnak el, mely nem kevesebb, mint évi 350 millió pohárnyi!

Természetesen önmagában fogyasztva a legeredetibb „recept”. Vagy on the rocks, illetve Cointreau Caipirinha. De ne feledjük a vele készült klasszikusokat sem:  Side-car, Margarita, White Lady, B 52. stb.

Végül említést érdemel, hogy a legújabb divatnak megfelelően a Cointreau kihozta a citrusfélékkel ízesített 24 % alkoholtartalmú Cointreau C Citrust és az ezen kívül még lime-al is ízesített 20 % alkoholtartalmú Cointreau C Spirit of Citrust, is melyek a legújabb trendek szerinti – alacsonyabb alkoholtartalmú, erősebben ízesített, könnyebb – italok iránti érdeklődést hivatott szolgálni.

2005

abg2_copy
Antal B. Gábor

A cikksorozatot itt találjátok (a lista folyamatosan bővül)

EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – KOKTÉLTÖRTÉNELEM
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VÖRÖS ÉS KESERŰ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – SPIRITUS VINI, AZAZ A BOR LELKE, AZAZ BORPÁRLATOK
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – AZ AZTÉKOK KINCSE
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – A PEZSGŐ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VINHO DO PORTO
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – GABONAPÁRLATOK AVAGY A MINDENNAPI FOLYÉKONY KENYERÜNK – LEGKONCENTRÁLTABB FORMÁJA
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – HORDÓK A FELHŐK KÖZÖTT

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

feb
20
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
feb 20 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
21
sze
16:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
feb 21 @ 16:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
feb 21 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
28
sze
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
Már
1
csü
15:00 Barista tanfolyam @ Győr
Barista tanfolyam @ Győr
Már 1 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Már 1 @ 17:00 – 17:00
Szeretettel Várunk minden Kedves volt és jelenlegi hallgatónkat március 1-én, csütörtökön az ingyenes Free Pouring tréningen! Egyedülálló lehetőség a hallgatóinknak, hogy tovább képezzék magukat és elsajátítsák a szakma fortélyait. Gyere és képezd magad TE IS a Mojito[...]
Már
5
hét
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Már 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
Már
6
ked
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Már 6 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
18:00 Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Már 6 @ 18:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés