Oldal kiválasztása

Egy koktélíró naplójából – Koktéltörténelem

Egy koktélíró naplójából – Koktéltörténelem

abg
2011-06-23

A koktélok születését hivatalosan 1806-ra teszik, amikor is a „Balance” c. amerikai folyóiratban először jelent meg nyomtatásban, a „cocktail” kifejezés, ami az akkori értelmezés szerint nem más, mint különböző szeszes italokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert – feltételezhetően – kitűnő, élénkítő ital.

A cocktail, (azaz szó szerint kakasfarok) elnevezésének okáról számos történet kering, azonban tárgyi bizonyítékok hiányában egyiket sem cáfolhatjuk vagy erősíthetjük meg. Legvalószínűbbnek talán a következő tűnik. A 18. századtól igen népszerűek voltak a kakasviadalok, melyeket igen nagy tétekkel játszottak. Győztesnek általában azt a kakast nyilvánították, amelyik a küzdelem végére nemcsak járóképes maradt, de látványosan több farktollat tudott megtartani. Ilyenkor volt szokás áldomást inni, melyet, a színteret általában biztosító kocsma annyiféle különböző italából öntöttek össze, ahány színes farktollat a győztes kakas megőrzött.

Miközben már a koktél hivatalos születésének immár több mint 200. évfordulóján is bőven túl vagyunk, az biztos, hogy az italok keverése egyáltalán nem ilyen új keletű. Amióta léteznek szeszes italok (melyek hozzávetőlegesen az emberiség kialakulásával egyidejűek) az emberek bizony nem vetettek gátat kísérletező kedvüknek. Már csak azért sem, mert a kezdetleges italkészítési módszerek egyáltalán nem eredményeztek olyan jóízű, kristálytiszta szeszes italokat, mint amelyeket ma ismerünk és megszoktunk, sőt joggal el is várunk. Akkoriban zavaros látványú és főleg erős, kellemetlen mellékízeket tartalmaztak, így különböző ízesítési, édesítési és keverési kombinációkkal igyekeztek azokat élvezhetőbbé, vagy legalább elviselhetőbbé tenni.

A kezdetleges söröket a Közel-Keleten például gyümölcsökkel, de főleg datolyával ízesítették, az indiánok lakta Amerikában a söröket és az agavébort fűszerezték, a brit szigeteken pedig az almabort ízesítették fűszerekkel. A szőlőbort az ókori görögök és rómaiak is vízzel keverték és fűszerezték.

A 16. századi Angliában a sört vagy a bort már tojással és tejjel is keverték, majd a különféle gyenge alkoholtartalmú szeszes italok szerepét az erősebb rum vette át,  amit később cukorral felhabosítva és forrón is készítették. Ezt tekinthetjük a mai flip ősének. A 17. században már széles körben ismertté vált az Indiából származó punch, melyhez a koktéltörténelemben először trópusi citrus gyümölcsöket is felhasználtak. A 18. században pedig a világ tengerein elterjedt a rum alapú grog, Amerikában meg már általánosan ismert a hűsítő, whiskeyből készült mentás Julep.

Így érkezünk el a 19. század elejére, a koktél hivatalos megszületéséhez. Ekkor azonban a modern kori koktél még inkább csak elméletben született meg, ugyanis ahhoz, hogy az italkeverés a gyakorlatban is mai fejlett szintre juthasson, még szinte minden hiányzott. Nem létezett például maga a helyszín: a bár. Az egyes alkoholos italok igencsak röghözkötöttek voltak, számos ma világszerte közismert szeszes italfajta még csak egyes területeken (pl. a vodka csak Orosz- és Lengyelországban, a tequila csak Mexikóban) volt ismert. Még nem találták fel, illetve még nem terjedt el a keveréshez nélkülözhetetlen üdítőitalok sora, illetve nem volt tömegesen elérhető a gyümölcslevek állandó választéka. Nem állt rendelkezésre a keveréshez nélkülözhetetlen olcsó jég, a keveréstechnika és a hozzávaló eszközök. Nem voltak továbbá szakemberek, nem volt szakirodalom, így még nem alakult ki a mixológia, azaz a keveréstan tudománya.

A mai értelemben vett bárok a 19. században részben a középkorban már létező tavernákból, pubokból, illetve a vadnyugati amerikai saloon-okból alakultak ki, mégpedig a vendéglátás története során az első olyan formaként, melyben kizárólag vagy elsősorban az italok fogyasztására koncentráltak. Mivel a korabeli italkínálat önmagában még nem volt elég széles, választékbővítés céljából kevert italokat, azaz koktélokat is készítettek, melyeket aztán a szülőhazájukra való tekintettel „american drinks”-nek, az ivóhelyeket pedig „american bar”-nak hívták.

Egyre jobban terjedtek az italkeveréshez szükséges eszközök is, a bárokban állandó kellék lett a shaker és társai, valamint megszületett a bartender szakma. Amerikában híres sztár-bártenderek népszerűsítették a műfajt, majd a század végén megjelentek az első koktélrecept gyűjtemények, melyekben szélesedett a koktélkészítéshez ajánlott összetevők választéka.

A koktélbárok és a koktélkultusz azonban amerikai sajátosság maradt, mely a 20. század elejéig még nem a tömegek itala és szórakozása volt. E téren az Amerikában 1920 és 1933 között bevezetett alkoholtilalom hozott forradalmi változást. Bár a teljes alkoholtilalmat eredetileg erkölcsi illetve egészségügyi javító célból emelték törvénnyé, az akkoriban „nemes kísérletként” elnevezett korszak hatalmas bukást hozott. Egyetlen meghirdetett vagy remélt célját sem érte el. Egyrészt egyáltalán nem  csökkent a népesség alkoholfogyasztása, mert az illegális szeszesital termelés és csempészet hatalmas méreteket öltött, másrészt az ezzel foglalkozó alvilág példátlanul és szinte legyőzhetetlenül megerősödött.

A fogyasztó közönség pedig egyre több szeszes italt fogyasztott és egyre több helyen juthatott hozzá. Ezek a helyek – a társadalmi ellenállás színtereiként – szinte mindenki számára fontossá váltak. Ugyanekkor – az alkoholtilalom mellékhatásaként – megindult az alkoholturizmus, melynek során mind a (legálisan dolgozni vágyó) bartenderek, mind a (nyugodtan inni akaró) vendégek kirajzottak Amerikából, így világszerte elterjesztve a bár- és koktélkultúrát.

A 20. század első évtizedeiben jelentek meg és terjedtek el igazán a bárok például a karibi szigeteken és Európában is. Tömegjelenséggé a koktélkultúra igazán Amerikában az 1950-es évektől vált, majd viharos sebességgel meghódította az egész világot.

Ez volt ugyanis a modernizáció, és a motorizáció legmozgalmasabb, leglátványosabb kora, amikor általánossá vált az autóhasználat, így már senki nem volt bezárva a helyi bár vagy kocsma környezetébe, hanem szabadon és bármikor mehetett bármilyen távolságra egy-egy érdekesebb vagy híresebb bárba. Ekkor már szinte minden alapanyag rendelkezésre állt, ami a mai hatalmas választékot is jellemzi. Ráerősítettek erre a népszerű korabeli filmek, sztárok, akik kívánatos és izgalmas életformaként sikeresen reklámozták a koktélokat. (Hogy messzebbre ne is menjünk, ott van például az 1962-ben indult sikeres 007-es sorozat, melyben James Bond a híres Martini koktélt alakította át saját ízlésének megfelelőre.)

Az 1970-80-as években amikor (először) Amerikában előtérbe került az egészséges táplálkozás, a koktélok, sőt általában a tömény alkoholok és az azokból készült italok népszerűsége alábbhagyni látszott. Ez italfronton a száraz, fehér borok divatját hozta. A bárszakma erre olyan új kompozíciókkal válaszolt, melyek egyrészt könnyen, gyorsan előállíthatók, másrészt az ízüktől és élvezhetőségüktől függetlenül összetételükkel, színükkel, vagy akár nevükkel keltenek feltűnést. Megjelentek a klasszikus koktélokat utánzó palackozott kész keverékek, melyek gyors, egyszerű fogyaszthatóságukkal tovább rombolták a koktélkultúra eleganciáját.

Az 1990-es években egy új, igényesebb generáció megjelenése azonban ismét a koktéldivat újjászületését hozta, s ezt a tendenciát, ennek eleganciáját, minőségét máig élvezhetjük. Az italgyártó cégek egyre több, egyre újabb ízeket kísérleteznek ki, és különböző új, egyre különlegesebb alapanyag felhasználásával egyre újabb minőségi szinteket ostromolnak. Az italszakmában is divatba jöttek a természetes, bio alapanyagok, melyekhez értelemszerűen hozzá tartoznak a bárokban a koktélok készítésénél felhasznált friss alkotóelemek, és azok újszerű, kreatív kombinációi, mellyel remélhetőleg még sok izgalmas ízzel és itallal találkozhatunk.

2011-06-23

abg2_copy
Antal B. Gábor

 

A cikksorozatot itt találjátok (a lista folyamatosan bővül)

EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VÖRÖS ÉS KESERŰ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – SPIRITUS VINI, AZAZ A BOR LELKE, AZAZ BORPÁRLATOK
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – AZ AZTÉKOK KINCSE
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – COINTREAU, IMMÁR TÖBB MINT 150 ÉVE
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – A PEZSGŐ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VINHO DO PORTO
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – GABONAPÁRLATOK AVAGY A MINDENNAPI FOLYÉKONY KENYERÜNK – LEGKONCENTRÁLTABB FORMÁJA
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – HORDÓK A FELHŐK KÖZÖTT

1 hozzászólás

  1. lászló attila

    A tanár Úr volt az az oktató aki érthetően tanította a néha tök száraz anyagot is. Köszönet érte!!!

    Válasz

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

Júl
13
csü
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Júl 13 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest
Barista tanfolyam @ Budapest
Júl 13 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
Júl 13 @ 17:00
A Barista Akadémia a hallgatói igényeket kielégítve gyorsított barista tanfolyamokat indít. Az expressz barista képzést azoknak ajánljuk, akiknek nincs idejük a hat hetes képzésre vagy olyan városban élnek, ahol nincs barista tanfolyam. A gyorsított tanfolyam tematikája[...]
17:00 Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
Júl 13 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
17:00 Haladó barista tanfolyam @ Budapest
Haladó barista tanfolyam @ Budapest
Júl 13 @ 17:00
Nálunk az alap képzés után nincs vége a tanfolyamnak, folytatódik a haladó képzéssel! Aki tökéletesen begyakorolta az alapokat, az ugorhat egy lépcsőfokot és megismerkedhet a híres és közkedvelt Latte Art-al.  A haladó tanfolyamon elsajátíthatja a három[...]
17:00 Haladó mixertanfolyam @ Budapest
Haladó mixertanfolyam @ Budapest
Júl 13 @ 17:00
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]
17:00 Kettő az egyben: mixertanfolyam ... @ Budapest
Kettő az egyben: mixertanfolyam ... @ Budapest
Júl 13 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
aug
1
ked
17:00 2in1 mixer és barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
2in1 mixer és barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola lehetőséget nyújt leendő hallgatóink számára, hogy két tanfolyamot végezzenek el egyben, jelentős anyagi megtakarítással. Ha ezt a tanfolyam típust választod a két tanfolyam 145.000 Ft helyett csak 135.000 Ft.  A két tanfolyamot[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
aug 1 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Barista Szuperintenzív tanfolyam @ Budapest
Barista Szuperintenzív tanfolyam @ Budapest
aug 1 @ 17:00
A képzés tematikája körülbelül 30% elmélet és 70% gyakorlatra épül, az oktatás 6-8 fős létszámmal indul, a képzés időtartama 5 alkalom + a vizsga, alkalmanként 3,5 óra. A tanfolyam végén hallgatóink elméleti és gyakorlati vizsgát[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés