Oldal kiválasztása

Egy koktélíró naplójából – Vörös és keserű

Egy koktélíró naplójából – Vörös és keserű

abg
2003

Színe jellegzetesen élénk vörös, íze, illata, zamata egyedien kesernyés. Röviden így lehet bemutatni a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb aperitif italát: a Camparit. Fogyasztása több országban terjedt el, mint ahány tagállamot az ENSZ számlál. Az eladási statisztikák szerint a bitter (keserű) aperitif kategóriában a versenytársait messze maga mögött hagyva évtizedek óta könnyedén tartja világelső pozícióját. Hogyan sikerült ezt elérni? És hogyan sikerült mindezt – az öldöklő, és szintén kívánatosra komponált konkurencia ellenére – folyamatosan fenntartani? Vizsgáljuk meg! Először elméletileg, aztán inkább gyakorlati megközelítésben.

1842-ben, az akkor 14 éves Gaspare Campari, olyan vonzalmat és érdeklődést érzett a különleges ízhatású italok iránt, hogy különböző kávéházakban és bárokban évekig tanulta a szakmát. 1862-ben elérkezettnek látta az időt, hogy saját kávéházat nyisson, mégpedig Milano szívében, az elegáns Galleria Vittorio Emanuele passzázsban. Itt, a Campari Caféban kezdték árulni a Campari Bittert, mely a kávéházzal együtt azonnal igen népszerű lett. A milanoi Scala megnyitása alkalmából oda látogató Vittorio Emanuele olasz király maga is besétált a róla elnevezett passzázsban lévő Campari Caféba és megkóstolta a híres italt. Állítólag nagyon ízlett neki. A királyi tetszésnyilvánítás csak tovább növelte a Campari népszerűségét. Gasparetól fiai, Guido és Davide vették át a stafétabotot, mégpedig úgy, hogy italuk előbb Itáliát, majd az egész világot meghódította. A Campari Café pedig azóta is töretlenül áll a Galleria sarkán.

campari mixertanfolyam2

A népszerűség okainak vizsgálatakor persze magától értetődő lenne, ha részletesen elemezhetnénk összetételét, alapanyagait, és a gyártási eljárást. Sajnos nem tehetjük! A szerző – néhány egymásnak ellentmondó, vagy félrevezető adattól eltekintve – a rendelkezésére álló (tekintélyes mennyiségű) szakirodalomban semmiféle érdemi információhoz nem jutott, hogy tulajdonképpen miből is van a Campari. Összesen annyit sikerült megtudni, hogy a sajátos ízhatást több mint 80 féle, (főleg mediterrán) fű és egyéb növények kivonatával érik el. Természetesen titkosítva. Tény továbbá, hogy alkoholtartalma 25 %.

Manapság a kulturált és egészségesebb italfogyasztás érdekében az italgyártók és a józanabb fogyasztók is összefogtak. Egyre több italnál válik szokássá, divattá, hogy azokat hígítva, kombinálva fogyasztjuk, így kisebb szesztartalommal, viszont többféleképpen, változatosabban élvezhetők. Másrészt, újabb alacsonyabb szesztartalmú italok jelennek meg a piacon. A Campari azon kevés italok egyike, mely már a keletkezése pillanatában igen korszerű volt, hiszen alkoholtartalma, a vermutok és a likőrök illetve az úgynevezett tömény szeszek közé került.

campari mixertanfolyam3

Egyedi, kesernyés ízhatása a korai középkori alkimisták csodatevő elixírek utáni kutatásainak köszönhető. A különböző gyógynövényekkel és füvekkel ugyanis addig kísérleteztek, amíg bár csodatévő elixír (bármilyen tévhittel szemben) azóta sem jött létre, viszont számos valóban gyógyhatású, vagy legalábbis az emésztést elősegítő ízkombinációjú ital keletkezett. Ezek egy részét fűszeres/keserű digestiv likőrként ismerjük, melyeket elsősorban étkezések után hasznos fogyasztani. A kesernyés ízkombinációjú, de alacsonyabb alkoholtartalmú italok – melyek egyik legjellemzőbb képviselője a Campari – az aperitifek. Éppen azért nevezzük aperitifnek, azaz kezdőitalnak, mert előkészíti a szervezetet az evéshez, és mert ízhatása növelheti az utána következő ízek élvezetét. Ettől eltekintve azonban, az aperitifeket szabad étkezéstől teljesen függetlenül, a nap bármely szakában, bármilyen helyen és tetszőleges társaságban fogyasztani.

Természetesen bármilyen variációban is. A tiszta és egyszerű Campari on the rocks kivitelen kívül ugyanis számos, az egész világon ismert és elterjedt kombinációt ismerünk: Campari & szóda, Campari & narancslé, Campari & grapefruitlé, Campari & tonic, stb. Fontos, hogy az ital mindig nagyon hideg legyen. Ezt biztosítja az egyik hazánkban még kevéssé ismert felszolgálási mód: a Shakerato. Eszerint az italt, jelen esetben a Camparit sok jéggel együtt a sharkerbe tesszük, majd rövid, de erős rázás után, az erősen lehűlt, habos italt az előrehűtött pohárba szűrjük.

2003

abg2_copy
Antal B. Gábor

 

A cikksorozatot itt találjátok (a lista folyamatosan bővül)

EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – KOKTÉLTÖRTÉNELEM
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – SPIRITUS VINI, AZAZ A BOR LELKE, AZAZ BORPÁRLATOK
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – AZ AZTÉKOK KINCSE
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – COINTREAU, IMMÁR TÖBB MINT 150 ÉVE
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – A PEZSGŐ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VINHO DO PORTO
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – GABONAPÁRLATOK AVAGY A MINDENNAPI FOLYÉKONY KENYERÜNK – LEGKONCENTRÁLTABB FORMÁJA
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – HORDÓK A FELHŐK KÖZÖTT

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

máj
31
sze
15:00 Barista tanfolyam @ Győr, Kurdy Gyula Szakközép Iskola
Barista tanfolyam @ Győr, Kurdy Gyula Szakközép Iskola
máj 31 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
jún
12
hét
17:00 2in1 mixer és barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
2in1 mixer és barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
jún 12 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola lehetőséget nyújt leendő hallgatóink számára, hogy két tanfolyamot végezzenek el egyben, jelentős anyagi megtakarítással. Ha ezt a tanfolyam típust választod a két tanfolyam 145.000 Ft helyett csak 135.000 Ft.  A két tanfolyamot[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
jún 12 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Barista Szuperintenzív tanfolyam @ Budapest
Barista Szuperintenzív tanfolyam @ Budapest
jún 12 @ 17:00
A képzés tematikája körülbelül 30% elmélet és 70% gyakorlatra épül, az oktatás 6-8 fős létszámmal indul, a képzés időtartama 5 alkalom + a vizsga, alkalmanként 3,5 óra. A tanfolyam végén hallgatóink elméleti és gyakorlati vizsgát[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
jún 12 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Gyorsított Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Gyorsított Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
jún 12 @ 17:00
A Barista Akadémia a hallgatói igényeket kielégítve gyorsított barista tanfolyamokat indít. Az expressz barista képzést azoknak ajánljuk, akiknek nincs idejük a hat hetes képzésre vagy olyan városban élnek, ahol nincs barista tanfolyam. A gyorsított tanfolyam tematikája[...]
17:00 Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
jún 12 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
17:00 Haladó barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Haladó barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
jún 12 @ 17:00
Nálunk az alap képzés után nincs vége a tanfolyamnak, folytatódik a haladó képzéssel! Aki tökéletesen begyakorolta az alapokat, az ugorhat egy lépcsőfokot és megismerkedhet a híres és közkedvelt Latte Art-al.  A haladó tanfolyamon elsajátíthatja a három[...]
17:00 Haladó mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Haladó mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
jún 12 @ 17:00
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]
Júl
13
csü
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Júl 13 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés