Oldal kiválasztása

Fernet Branca — “A bártenderek kézfogása”

Fernet Branca — “A bártenderek kézfogása”

Mutatunk nektek egy cikket, mely a híres Branca család leszármazottjával, Edoardo Branca-val készült. Tanulságos és egyben jópofa is, olvassátok végig! 🙂

“[Fernet Branca]… ez az alkohol nem való mindenkinek,” ismeri be Edoardo Branca, a híres milánói Branca család leszármazottja.

“Ez nem pont az a kijelentés, amit bárki is hallani szeretne, amikor interjúra ül le a Fernet Branca megalkotójának, Bernardino Brancának a leszármazottjával, gróf Niccolo Branca, a Branca Testvérek vezérigazgatójának fiával, akinek apja állítólag az egyetlen a világon, aki ismeri ezen intenzíven keserű ital elkészítéséhez szükséges gyógynövények és fűszerek pontos hozzávalóit és arányait. De ugyanakkor Edoardo Branca az az ember, aki bensőségesen ismeri ezt a márkát, de nem fél kritizálni sem azt.

mixer tanfolyam (4)

Edoardo és én egy kissé ócska, portlandi bárban találkoztunk, hogy együtt ebédeljünk és Fernet Branca koktélokat iszogassunk. Én a bár hamis polinéziai kinézetének megfelelően öltöztem fel, felvettem a legjobb Fernet Branca pólómat és hozzá rövidnadrágot, ezen az évszakhoz képest forró napon, és akkor jött Edoardo, tökéletesen felöltözve, olasz öltönyben, laza nemtörődömséggel és meleg mosollyal. Beültünk egy kopott fülkébe, Fernet Brancát és gyömbérsört rendeltünk, ezzel egy ravaszkás mosolyt csalva a bártender arcára. Némi kis csevegés és annak lehetősége után, hogy egy olyan üveg ezüst Fernet Brancát tarthattam a kezemben és vizslathattam meg, amely az „USA-ban legtöbbet eladott Fernet Branca” címmel büszkélkedhet (ez az üveg Vegasba kerül, bár próbáltam meggyőzni Edoardot, hogy az én otthoni báromban sokkal jobban festene), az üzletre térünk, az italokra, és természetesen a Fernet Brancára.

mixer tanfolyam (2)A Fratelli Branca („Branca Testvérek”) vállalkozást 170 évvel ezelőtt, 1845-ben alapította Bernardino Branca. Az italt eredetileg gyógyszernek szánták, pontosabban kolera ellenes gyógyszernek (ez egy bakteriális megbetegedés, mely általában vízben terjed és súlyos kiszáradást okoz), mert, Edoardo szerint „a Fernet Brancában rengeteg a gyógynövény, ezek segítenek megnyitni a gyomrot és éhséget okoznak.” A Milánó környéki kórházak egy kanálnyi Fernet  Brancát adtak a kolera osztály betegeinek azért, hogy enni és inni tudjanak.

Később „A Fernet Branca az USA-ban nagyon népszerű lett a szesztilalom idején, mert gyógyszerként árulták”. A szesztilalom segített abban is, hogy az USÁ-ban elterjedjenek a szeszfőzdék, és szép idők voltak, amikor csak néhány, gyógyszerként árult ital volt megvásárolható.

Edoardo megjegyzi: „Az üknagyapám sírt is néhány napig, amikor véget ért a szesztilalom. Ő lehetett az egyetlen a világon, akit ez ennyire felzaklatott.”

mixer tanfolyam (3)Két különböző történet kering arról, hogyan lett az ital neve Fernet Branca. Az elsőben két férfi szerepel, az egyiknek a neve Fernet, egy svéd vegyész, a másik férfi Bernardino Branca. Ők együtt dolgoztak és találták ki a receptet. A másik sztori, ami a szeszfőzdében dolgozó munkások között terjedt el, teljesen más. Mivel a Fernet Branca hideg és forró befecskendezési eljárásokkal is készül, melyek során gyógynövényeket fecskendeznek a szeszbe, a munkások azt mondják, hogy a Fernet, ami körülbelül „vassal történő tisztítást” jelent a helyi, milánói dialektusban, a forró befecskendezési eljárásra utal, mert abban eredetileg használtak forró vasat vagy piszkavasat.

Edoardo szerint „az emberektől függ, melyik sztori tetszik nekik jobban, semmi papírunk nincs arról, hogy a Fernet nevű svéd vegyész létezett, de a másik sztoriban is csak a munkások szavára támaszkodhatunk”.

A Fernet Branca teljesen természetes, mondja Branca. „A világon az első szeszes ital, amely nemzetközi összetevőket tartalmaz. 27 különböző fajta gyógynövényt használunk négy kontinensről” (Ausztrália az egyetlen kontinens, ami nem képviselteti magát az italban).

 „Nem szabunk magunknak korlátokat, nem hiszünk a határokban, ami a gyógynövényeket és fűszereket illeti”.

Több, mint egy évig érlelik tölgyfahordókban, és a Fernet Branca összetevőinek teljes listája titok marad, bár a cég néhány gyógynövény összetevőt felfed. A dél-afrikai aloe, a francia tárnics, a kínai rebarbara, az olasz kamilla, és az indiai galangál csak néhány a nemzetközi összetevők listáján.

mixer tanfolyam (5)Az USA-ban a bártenderek fontos szereplői a Fernet Branca sikerének. Sokszor emlegetik úgy, mint a „bártenderek kézfogását”, mert egy gyors kupica Fernet Branca a bennfentesek felé mutatott vendégszeretet jele. Néhány bártender még ennél is tovább megy, folyamatosan kimutatják szeretetüket a Fernet Branca iránt azzal, hogy az ikonikus sast rátetováltatják a testükre.

 „Van egy fickó New Yorkban, akinek az egész mellkasát beborítja a sas” – emlékezik vissza Edoardo. „Ez engem büszkévé tesz, ez tényleg valami különleges”.

Míg a Fernet Brancának az USÁ-ban nagyon nagy hagyománya van, bártenderek általi használata, úgy tűnik, San Franciscoból származik 15 évvel ezelőttről. Bár nem dokumentált, de sokan úgy gondolják, hogy a város North Beach negyedének bártenderei (ez egy gazdag olasz hagyományokkal rendelkező környék) mutatták meg a Fernet Brancát a város más bártendereinek, és az így gyorsan elterjedt. Így került Los Angelesbe, New Yorkba, Las Vegasba, és más nagyvárosokban is gyorsan elterjedt a munka utáni egy-két Fernet Branca felhajtásának rituáléja, vagy csak egymagában vagy gyömbérsörrel keverve. „Ez a mozgalom körülbelül 15 éve kezdődött. A bártenderek kedvelik, mert finomítja az ízlést, ez egy felnőtt ital”, magyarázza Edoardo.

 „Keserű, szinte semmi cukor nincs benne. Olyan embereknek készült, akik már egy ideje hódolnak az alkoholnak, és a bártenderek is ezért fogyasztják”.

Sikereket ért el más országokban is, legfőképpen Argentínában, ahol a Fernet Branca kólával vált nemzeti itallá. A Fernet ott olyan sikeres lett, hogy a korai 1900-as évek óta Argentínában is készítik (ezen kívül az egyetlen Fratelli Branca főzde Milánó mellett található), és építettek egy új, modern üzemet 2000-ben. Míg az olaszországi üzem (amely többek között az USA-t is ellátja) alapként szőlőpárlatot használ, addig az argentin üzem cukornádszirupot használ, ami helyi cukornádból készül.

mixer tanfolyam (1)Amikor a Fernet Branca argentin sikereiről kérdezik, Edoardo megjegyzi: „Először is, van ez a teájuk, a maté, ami nagyon keserű, így ők jobban hozzá vannak szokva a keserű ízekhez. Élvezik a keserűségét, de szeretik az édeset is, ezért keverik Coca Colával”. Míg a dél-amerikai Fernet Branca fogyasztásban Argentína a zászlóshajó, más dél-amerikai országokban szintén kedvelik a Fernet Brancát kólával. Az argentin üzem évente 4 millió kartonnal állít elő, hogy tartsa az iramot a kereslettel. Branca felemlegeti, hogy az emberek mennyire különböző módon élvezik a Fernet Brancát a világban.

„Az angolszász országokban általában megisznak egy kupicával vagy kokélként fogyasztják gyömbérsörrel. Európában aperitifként isszák. Az észak-európai országokban gyakran reggeli italkén fogyasztják, reggeli mellé szürcsölnek el egyet”.

És mi a következő lépés Edoardo Branca és a Fratelli Branca számára? Edoardo is és az üzem is arra tippel, hogy az USA piacán tovább fognak terjeszkedni. Valójában Edoardo még idén az Egyesült Államokba költözik, hogy felügyelje a dolgokat családja és az üzem számára.

Végül, ahogy mondja „szeretném, ha azok az emberek, akik szeretik a Fernet Brancát, egész életükben élvezhessék azt”.

Ahogy végeztünk az ebédünkkel és a bártender elvitte a tányérjainkat és koktélos poharainkat, Edoardo felemelt egy üveg Fernet Brancát és a címkére mutatott. „A címkén ott van a vezetéknevem, Branca, és a szeszfőzdénk címe. Bárki eljöhet oda és megtalálhat, ha elszúrnánk valamit” – mondja.”

Forrás: www.liquor.com

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

nov
21
ked
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
nov 21 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
nov
22
sze
10:30 Haladó mixertanfolyam @ Budapest
Haladó mixertanfolyam @ Budapest
nov 22 @ 10:30
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
nov 22 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
dec
5
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
dec 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
dec 5 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest
Barista tanfolyam @ Budapest
dec 5 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
dec 5 @ 17:00
A Barista Akadémia a hallgatói igényeket kielégítve gyorsított barista tanfolyamokat indít. Az expressz barista képzést azoknak ajánljuk, akiknek nincs idejük a hat hetes képzésre vagy olyan városban élnek, ahol nincs barista tanfolyam. A gyorsított tanfolyam tematikája[...]
17:00 Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
dec 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
17:00 Haladó barista tanfolyam @ Budapest
Haladó barista tanfolyam @ Budapest
dec 5 @ 17:00
Nálunk az alap képzés után nincs vége a tanfolyamnak, folytatódik a haladó képzéssel! Aki tökéletesen begyakorolta az alapokat, az ugorhat egy lépcsőfokot és megismerkedhet a híres és közkedvelt Latte Art-al.  A haladó tanfolyamon elsajátíthatja a három[...]
17:00 Haladó mixertanfolyam @ Budapest
Haladó mixertanfolyam @ Budapest
dec 5 @ 17:00
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés