Oldal kiválasztása

Margarita Koktélok – a legjobb receptek és történetek

Margarita Koktélok – a legjobb receptek és történetek

A „savanyú” koktélok családjának tagja a Margarita, három hagyományos összetevőt tartalmaz; tequilát, triple sec likőrt és a lime levét, gyakran a pohár peremét sóval díszítve szervírozzák. A Margaritát legtöbbször összerázva és jég nélkül koktélos vagy a névadó margaritás pohárban szolgálják fel. De lehet whiskys pohárban jégre tölteni vagy törtjéggel blenderben keverve frozen változatot is készíteni.

Klasszikusan 2 rész tequilából, 1 rész triple sec likőrből és 1 rész lime léből áll össze ez a koktél. Ez hajlamos olyan italt produkálni, amelyben az egyensúly kicsit a savanyú oldalra billen. (a limetól és a likőr édességétől függően). Ennél fogva az édesség fokát finoman emelhetjük egy vagy két kanál cukorsziruppal. A Difford’s Guide szerkesztősége jobban szereti az agávé szirupot a cukor helyett és a Margarita receptjük a klasszikus 2:1:1 arányú egy kanál agávé sziruppal.

A 2:1:1 Margarita formula – egy vagy két kanálnyi (ízlés szerinti) cukor/agávé sziruppal vagy nélküle is jól dolgozik a többi összetevővel, jég nélkül vagy jéggel is felszolgálható. Azonban, ha tört jéggel keverjük, akkor ez az ital javára válik; kissé megnő a cukorfoka a likőr, cukor vagy agávé szirup mértékének növelésével.

A Margarita a sózott pohárperemmel szervírozva túl intenzívvé teszi és álcázza az ital ízét. Habár, ez a féle díszítés olyan mintha szinonima lenne a Margaritával, mert a fogyasztók alapvetően erre a szervírozásra számítanak – ha így kapják, a pohár olyan részét keresik, ahol elkerülhetik a sót. Érdemes csak a pohárperemének felét vagy harmadát sóval borítani, lehetőséget adva ezzel a vendégeknek, hogy elkerüljék a sót.

 A perem sóval való díszítése történhet egy lime darabbal a körbe nedvesítve a külső felét és aztán belemártva a sóba. Ha lime lébe merítjük a pohár szélét és aztán a sóba, elkerülhetetlen, hogy a pohár belső faláról beleoldódik a só és átveszi az uralmat az ízek felett.

Míg a triple sec likőr klasszikus édesítőszer a Margaritában, más likőröket is gyakran használnak és a fogyasztók hálásak az italgyártó legendának, Julio Bermejonak, és az ő Agave Sec likőrének. Ez egy triple sec likőr csak agávé sziruppal édesítve és semmi cukor. A triple sec édessége jelenik meg például a Cointreau likőrben és ezzel lehetővé válik egy igazi, narancsos ízesítésű cukormentes Margarita készítése.

A Margarita koktélok klasszikusan mexikói lime-val –Key lime-val (Citrus aurantifolia) vagy Perzsa lime-val (Citrus latifolia) fajtákkal készül a mindennapokban hozzáférhető Perzsa lime a leggyakoribb. Habár, az egyenlő mennyiségű lime és citrom levével készült Margariták finomabbak és a Diddford’s Guide szerkesztőjének véleménye szerint is jobb. Érdemes megemlíteni, hogy az első ismert írott Margarita recept, 1953 decemberében az Esquire Magazinban jelent meg, az alábbi alapanyagokkal: egy uncia tequila, egy kevés triple sec és egy fél lime vagy citrom leve.

Margarita eredete és története

A Margarita a spanyol eredetű „daisy” (jelentése: százszorszép) szóból ered. Valószínű, hogy a Margarita koktél egyszerűen egy tequila alapú Daisy koktél  – citrusfélék levével, sziruppal vagy likőrrel édesítve készül, megerősítve egy alap szesszel, ennek az összetételnek az eredete a viktoriánusok korába nyúlik vissza.

A Daisy a népszerű koktélok kategóriájába tartozott a XX. század korai időszakában, az Albuquerque Journal 1939. július 19-i kiadásában a Daisy leírásában úgy fogalmaz, mint „mindenütt elérhető” ital, mialatt a Tequila Daisy első említése a Moville Mailben jelent meg 1936. július 23-án „Graham’s Sightseeing” címmel. James Graham az újság szerkesztője és tulajdonosa mesél a cikkben a mexikói Tijuana és Augua városában tett látogatásáról.

„Amikor leparkoltunk, a sofőr a látnivalókról mesélt, amik ma már nem olyan érdekesek, mint az alkoholtilalom idején. Akkor 150 bár volt nyitva, most ez a szám 9. Az egyik ilyen, egy ír nevű Madden által futtatott bár volt. A sofőr mesélt a mixer italkeverési tehetségéről. Az egyik találmánya „The Home of the Famous Tequila Daisy” volt. Mint újságíró felkeltette a kíváncsiságomat a téma és információt kértem személyesen Mr. Maddentől. Nem volt túl beszédes. Kicsivel később elmesélte, hogy a Daisy nem nevezhető találmánynak, mivel nem kellett különleges képesség a létrehozásához, ez egy hiba volt. „Egy ital keveréskor, rossz üveget ragadtam meg és a vendég el volt ragadtatva, aki másoknak is mesélt róla, így gyorsan és széles körben elterjedt a jó híre.”- magyarázta Mr.Madden.”

Nem sokkal ezután, a Syracuse Herald 1936. augusztus 19-i kiadásában, egy hirdetés „Leo Lighter and His All-Girl Band” említi a „Syracuse” legújabb és üdítő italát a Tequila Daisy”.

William J. Tarling , 1937 Café Royal Koktél Könyve említést tesz egy brit előzményről , amit „Picador”-nak hívtak. Ez megelőzte a Margarita első ismert említését 16 évvel, a receptben feltüntetett arányok megegyeznek a ma ismert Margaritával. Tehát magától értetődik, hogy a Margarita egy brit találmány!

Picador

Az első nyomdai említése a Margarita koktéloknak, az Esquire magazin 1953-as decemberi kiadásában volt olvasható: „Mexikóból származik, remekül néz ki, izgalmas és provokatív.” A recept alapján egy uncia tequila, egy kevés triple sec és fél lime vagy citrom leve szükséges az elkészítéséhez.  Érdemes megemlítenünk, hogy a Margarita az 1930-as, ’40-es években elérte az American Girl koktél népszerűségének csúcspontját is, sok Margarita volt 1950 körül, amikor úgy tűnt a Margarita koktél végérvényesen ezzel a névvel lett megkeresztelve. Margaritának neveznek egy szigetet is, „Isla de Margarita”  egy népszerű üdülési célpont a Karib térségben, Venezuela északi részén, 2 és fél órára Miamitól.

Akadtak jó néhányan, akik azt állították, hogy ők találták fel vagy nevezték el a Margarita koktélt. A következő legfigyelemreméltóbb, durva időrendben:

  1. Vernon Underwood a Young’s Market Company elnöke, amelyik 1930-ban kezdte terjeszteni a Cuervo tequilát Amerikában. Azt mondta, hogy megkérte Johnny Durlessert, a los angelesi „Tail O’ The Cock” fő bártenderét, hogy alkosson valamit az újonnan szerzett szeszből, majd elnevezte az új italt feleségéről, Margaretről (Margarita).
  2. Sara Morales, a mexikói néphagyomány szakértője, azt állította, hogy a Margaritát 1930-ban alkotta Doña Bertha, a Bertha’s Bar tulajdonosa, a mexikói Taxco városában.
  3. Daniel (Danny) Negrete szerint, az italt 1936-ban keverték, amikor a Garci Crespo Hotel menedzsere volt, a mexikói Puebloban. A barátnőjének, Margaritának szemmel láthatóan tetszett a só íze az italában és a történetben, úgy maradt fent, hogy az italt ajándék gyanánt kapta a hölgy. Danny 1994-ben Tijuana városába költözött, és az Agua Caliente Racetrack bártendere lett, azon a helyen, ahol a Margarita születését vallották az 1930-as évek elején.
  4. Francisco ’Pancho’ Morales azt állította, hogy ő volt a megalkotója a Margarita koktélnak, amíg a Tommy’s Place nevű bárban dolgozott Ciudad Juarez nevű, mexikói városban, mindezt akkor említette, amikor 1942. július 4-én megkérték, hogy készítsen egy „Magnolia” koktélt. Nem emlékezett a receptre, ezért azt mondta készít egy másik italt. Az vendége neve minden bizonnyal Margarita volt, így róla nevezte el.
  5. Carlos ’Danny’ Herrera is azt vallotta, ő hozta létre ezt a koktélt 1947. vagy 1948. évben, a Rancho La Gloria bárjában a mexikói Rosaritoban, egy színésznőnek, Marjorie Kingnek, aki nem ivott más alkoholt csak tequilát. A tequilához hozzáadta a Cointreaut és lime levét, és egyedi sóval díszített pohárperemet is készített, ez megfogta az emberek figyelmét a bárban, aztán Margaritának nevezte, a spanyol Marjorie megfelelőjeként.
  6. A társaság kedvelő Margaret Sames karácsonyi partit tartott Acapulcoban, 1948-ban, ahol állítása szerint elkészült az első Margarita koktél. Nem fordított nagy figyelmet ennek, amíg az Acapulcoból San Antonioi otthonába repülve, meglátta egy bár hirdetésén „Margarita’s Drink”, egy koktél, ami pontosan olyan összetevőkből állt, mint a saját itala.
Margarita variációk

A Margaritát kategorizálhatjuk, mint Tequila Sour, Tequila Sidecar vagy Tequila Daisy, de ez most egy jól ismert és szervírozott ital, ezért ez is koktél kategóriává vált számos variációval. Saját napja is van, Margarita Nap, amely február 22-re esik minden évben.

A Difford’s Guide kedvenc Margarita receptjei

Margarita jéggel (Difford’s recept) – klasszikus Margarita 2:1:1 arányban agávé sziruppal és sóval

Mezcal Margarita – mezcal alapú Margarita

Tommy’s Margarita – agávé sziruppal készül a triple sec/narancs likőr helyett

Egyéb variációk

Deluxe Margarita – klasszikus Margarita prémium tequilával

Blood Orange Margarita 4,5/5 – tequila, triple sec, Campari, vérnarancs lé, lime lé és cukor

Blue Margarita 3,5/5 – tequila, blue caraçao, lime lé, cukor

Blue Velvet Margarita 4/5 – tequila, triple sec, blue caraçao, lime lé

Cadillac Margarita – egy klasszikus Margarita prémium tequilával

Celtic Margarita 4,5/5 – keverve Skót whisky, triple sec, citrom leve

Chihuahua Margarita 4,5/5 – tequila, pink grapefruit lé, agávé szirup, keserű

Christmas Margarita 3,5/5 – tequila, áfonya és lime lé, Grand Marnier

Elegante Margarita 4,5/5 – tequila, triple sec, lime cordial, lime lé, cukor

Floridita Margarita 4/5 – tequila, triple sec, áfonya lé, lime cordial, pink grapefruit és lime lé, cukor

Frozen Margarita 4/5 – tequila, triple sec, lime lé, cukor, törtjég

Ginger Margarita 4/5 – tequila, gyömbér, likőr, lime

Grand Margarita 4/5 – tequila, Grand Marnier, lime lé

Hibiscus Margarita 4/5 – tequila, lime lé, hibiszkusz tea

Italian Margarita 3,5/5 – tequila, triple sec, amaretto, lime lé

La Rosa Margarita 4/5 – tequila, Créme de mure (szeder) likőr, hibiszkusz tea, lime lé

Lavender Margarita 5/5 – tequila, lime lé, levendula szirup

Lolita Margarita 4,5/5 – méz, tequila, lime lé, keserű

Lucky Lily Margarita 4,5/5 – méz, tequila, ananász juice, lime lé, fekete bors

Margarita with Salt Foam – mint a neve is sugalja: egy klasszikus Margarita tetején sós habbal

Mango Margarita (jég nélkül) 4/5 – tequila, mango püré, triple sec, lime lé

Mango Margarita (tört jéggel) 4/5 – tequila, mangó püré, triple sec, lime lé, törtjég

Maria Theresa Margarita 4/5 – méz, tequila, lime és áfonya lé

Margarita Straight-up (sztenderd recept) 4,5/5 – tequila, triple sec, lime lé, agávé szirup, keserű

Maya Margarita 4/5 – tequila, agave sec likőr, Grand Marnier, lime, narancs és kalamondin lé

Melon Margarita (jég nélkül) 4/5 – kantalup dinnye, tequila, dinnye likőr, lime lé

Melon Margarita (tört jéggel) 3,5/5 – kantalup dinnye, tequila, dinnye likőr, lime lé

Million Dollar Margarita 4,5/5 – tequila, Grand Marnier, lime lé

Mock Margarita 3,5/5 – lime és citromlé, agávé szirup, gyömbér sör (alkoholmentes)

Passion Fruit Margarita 4/5 – marakuja, tequila, triple sec, lime lé, maracuja szirup

Pineapple Margarita 4/5 – tequila, triple sec, ananász lé

Pineapple & Sage Margarita 4/5 – zsálya levelek, tequila, ananász lé, lime lé, agávé szirup

Pink Grapefruit Margarita 4/5 – tequila, grapefruit lé, lime lé, cukor

Pomegranate Margarita 4,5/5 – tequila, gránátalma lé, gránátalma szirup, lime lé

Quince Mustard Margarita 4,5/5 – mustáros birsalma lekvár, fekete bors, tequila, triple sec, lime lé, cukor

Raspberry Margarita 4/5 – málna, tequila, triple sec, lime lé, cukor

Rosarita Margarita 4/5 – tequila, Grand Marnier, áfonya lé, lime cordial, lime lé, cukor

Royal Velvet Margarita 3,5/5 – tequila, amaretto, szederlikőr, lime lé

Rusty Margarita 4,5/5 – tequila, Drambuie, lime lé

Sage Margarita 4,5/5 – zsályalevél, tequila, triple sec, lime lé, cukorszirup

Saúco Margarita 4,5/5 – tequila, bodzavirág likőr, lime lé

Strawberry Margarita 4/5 – tequila, lime lé, cukor, eper

Swedish Margarita 4,5/5 – tequila, Svéd puncs likőr, lime és citromlé

Hypnotic Margarita 4/5 – tequila, triple sec, hpnotiq likőr, lime lé

Tiki Margarita 4,5/5 – tequila, mandula szirup, lime lé

Tres Compadres Margarita 4,5/5 – tequila, triple sec, szederlikőr, lime cordial, lime, narancs, és pink grapefruit lé

Vanilla Margarita 4/5 – vaníliás tequila, triple sec, citromlé

Margarítázz velünk! Az alapfokú mixer képzésünkön megtanulhatod a margaríták elkészítését is!

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

Már
25
vas
17:00 Barista tanfolyam @ Hévíz
Barista tanfolyam @ Hévíz
Már 25 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
Már
26
hét
15:00 Barista tanfolyam @ Kecskemét
Barista tanfolyam @ Kecskemét
Már 26 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Székesfehérvár
Alapfokú mixertanfolyam @ Székesfehérvár
Már 26 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
Már
27
ked
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Már 27 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
ápr
10
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
17:00 Barista MasterClass Tanfolyam @ Budapest
Barista MasterClass Tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
A Barista MasterClass Tanfolyam egy 3 órás barista képzés, amelyben az alternatív kávékészítési módszereket ismerheted meg. Illat felismeréssel és különleges „specialty” kávék kóstolásával tréningezzük az íz- és illatfelismerő készségeidet. Dűlő szelektált, számos ország termőterületeiről érkező magas minőségi kávékat kóstolhatsz[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest
Barista tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Egyéni barista tanfolyam @ Budapest
Egyéni barista tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
Sietsz valahova? A felgyorsult életviteledből adódóan nem mindig tudod összeegyeztetni munkádat a tanulmányaiddal? Nem beszélsz magyarul és angol nyelvű oktatásra lenne szükséged? Önhibádon kívül, nem tudsz alkalmazkodni egy csoporthoz fix időpontokban a munkádból kifolyólag? Akkor[...]
17:00 Egyéni mixer tanfolyam @ Budapest
Egyéni mixer tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
Egyéni képzés saját ütemben, rugalmas időbeosztással, teljes tananyag, profi oktatóval, akár 1 hét alatt, mindössze 130.000 Ft-ért! A Mojito Mixer iskolában lehetőséged van egyéni mixer képzésre is. Ha nincs időd vagy kedved 12 hétig tanfolyamra[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés