Oldal kiválasztása

Az alkohol és hatásai

Alkohol és hatásaiA legújabb kutatási adatok szerint az alkohol jelentős változásokat okoz az agysejtek működésében, ami idült alkoholfogyasztás esetében akár maradandó is lehet.

Már 0.05-0.06 százalékos véralkoholszint mellett is észlelhetők az agysejtekben végbemenő változások – írják a a Heidelberg Egyetemi Kórház kutatói. Normális esetben agyunk glükózt használ elsődleges energiaforrásként, alkoholfogyasztás esetén azonban átáll az alkoholból származó cukorra.

Ezzel együtt az alkoholszint növekedésével csökken a kreatinhoz hasonló sejtvédő hatású anyagok koncentrációja is és az agysejtek membránja is gyengül. “Az alkohol jelentősen befolyásolja a sejtmembránok felépítését” – nyilatkozta Dr. Armin Biller, vezető kutató.

“Szerencsére egészséges emberek esetében ezek a változások teljes mértékben visszafordíthatók – nyilatkozta Dr. Biller – Valószínűsíthető azonban, hogy az agy öngyógyító képességei a folyamatos alkoholfogyasztással gyengülnek, így idült alkoholizmus esetében komoly agysérülés is felléphet.”

Az alkoholizmus egy több, sokszor ellentmondó jelentéssel bíró kifejezés. Az orvosi definíciók az alkoholizmust olyan szenvedélybetegségként írják le, mely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következmények dacára.

Míg az alkohol fogyasztása szükséges az alkoholizmus kialakulásához, nem jelzi előre az alkoholizmus kialakulását. Az alkoholizmus kialakulásához szükséges mennyiség és gyakoriság mindenkinél különbözik. Továbbá, bár az alkoholizmussal járó biológiai mechanizmusok még nem teljesen ismertek, több rizikófaktort azonosítottak már, köztük a társadalmi környezetet, érzelmi egészséget és genetikai hajlamosságot.

Az alkoholizmus hatásai

Az alkoholizmus fő hatása: ráveszi a szenvedőt arra, hogy olyankor és olyan mennyiségben igyon, ami károsítja a fizikai egészségét. A másodlagos kár, amely ellehetetleníti az ivás kontrollálását, sokféleképpen jelentkezik. Az alkoholizmusnak jelentős társadalmi hatása is van az alkoholistára, illetve a családjára és barátaira egyaránt. Az alkoholisták közt nagyon magas az öngyilkosok aránya, különböző kutatások 8 és 21% közé teszik az öngyilkosságot elkövető alkoholisták arányát. A mentális egészségre is súlyos káros hatása van az alkoholizmusnak. Az alkoholisták közt az öngyilkosság elkövetésének veszélyét 5080-szor nagyobbnak találták, mint a teljes lakosság átlaga.

Hatásai a fizikai egészségre

Az alkoholizmustól szenvedők közt gyakori, hogy azután is folytatják az ivást, hogy a fizikai egészségük elkezd megromlani. Az alkoholfogyasztással kapcsolatba hozott egészségügyi hatások közé tartozik a májzsugorodás, hasnyálmirigy-gyulladás, epilepszia, polineuropátia, Wernicke-Korsakoff szindróma, szívbetegség, a rák, táplálkozási hiányosságok, szexuális zavarok és több halálforrás megnövekedett esélye.

Hatásai a mentális egészségre

Az alkohol sokáig tartó nem megfelelő fogyasztása széleskörű hatással lehet a mentális egészségre. Az alkohol nemcsak a test számára, hanem az agy működésére is mérgező, így a hosszú távú, nem megfelelő fogyasztása fiziológiai hatásokkal járhat. Az alkoholisták körében gyakoriak a pszichiátriai rendellenességek, különösen a szorongásos és depressziós betegségek; az alkoholisták 25%-ánál jelentkeznek súlyos pszichiátriai zavarok. Mindezen pszichiátriai tüntetek, általában kezdetben súlyosbodnak az elvonás alatt, de az absztinenciával ezek a tünetek általában fokozatosan javulnak, vagy teljesen el is tűnnek. A hosszú távú fogyasztás következményeként kialakulhat pánikbetegség, amely szintén súlyosbodhat, illetve megjelenthet az alkohol elvonási szindróma részeként. A krónikus, nem megfelelő alkoholfogyasztás okozhatja a pánikbetegség kialakulását, vagy súlyosbíthatja a meglévő pánikbetegséget az agy neurokémiai rendszerének torzításával.

Hatásai az emberi szervezetre

Véralkoholszint (ezrelékekben):

  • 5,0 felett: Halál: Az alkohol ilyen magas szintjét gyakorlatilag nem lehet túlélni.
  • 3,5-5,0: Kóma: Beáll a teljes eszméletvesztés. A testhőmérséklet kórosan alacsony. A légzés és keringés akár olyan mértékű zavart is szenvedhet, hogy végül a légzés leállása miatt beáll a halál.
  • 2,5-4,0: Aluszékonyság: A mozdulatok lomhák lesznek, ami a járásban is megmutatkozik. Reakcióideje nagyon elhúzódik mindenféle külső ingerre. Hányás, vizelettartási nehézségek jelentkeznek, előbb-utóbb a leglehetetlenebb helyen és testhelyzetben is elalszik.
  • 1,8-3,0: Zavarodottság: A tudatos és tudatalatti összemosódik, szándékai nem egyértelműek. Fejfájás, hányinger, hányás jelentkezik. Térbeli tájékozódása romlik, mozgása bizonytalan, fájdalomingerre érzékenyebben reagál. Artikulációja romlik, levertség jelentkezik.
  • 0,9-2,5: Izgatottság: A hangulat ingadozó, az alkoholfogyasztó áthág olyan társadalmi normákat, amelyeket józan állapotban nem tenne. Felfogása kissé romlik, rövidtávú emlékezete kihagy, reflexei lassulnak. Érzékelése romlik, egyensúlyérzéke észrevehetően bizonytalan.
  • 0,3-1,2: Eufória: Az illető sokat beszél, hangulata derűs, viccelődik, lazább a megszokottnál. A gátlásos személyek is felszabadultak lesznek. A precíziós mozgások ügyetlenné válnak, alig észrevehető egyensúlyzavarok léphetnek fel.
  • 0,1-0,5: Normális tudatállapot: Semmi látható jele nincs az alkoholfogyasztásnak.

Szociális hatások

Alkohol és hatásai

Az alkoholizmusból fakadó szociális problémák jelentősek lehetnek. A munkaidő alatti részegség vagy másnaposság a foglakoztatás elvesztésével járhat, ez anyagi problémákhoz és a lakóhely elvesztéséhez vezethet. A nem megfelelő időben való ivás, és a csökkent ítélőképesség alatti viselkedés jogi következményekkel járhat, mint amilyen az ittas vezetésért vagy a közrend megzavarásáért indított büntetőeljárások, vagy polgári eljárások a magánjogi vétkes cselekményekért.

Az alkoholisták magatartása és a részegség alatti csökkent értelmi képessége alaposan érintheti a környező családot és barátokat, házassági konfliktusokhoz és váláshoz vezethet, illetve hozzájárulhat a családon belüli erőszakhoz. Hosszan tartó kárt okozhat az alkoholisták gyermekeinek érzelmi fejlődésében felnőttkoruk elérése után is. Az alkoholista elveszítheti környezete megbecsülését és tiszteletét, akik a problémát az alkoholista által okozottnak vagy könnyen elkerülhetőnek tarthatják.

Alkohol elvonás

Az alkohol elvonás jelentősen eltér a legtöbb más drogtól mert közvetlenül halálos is lehet. Az alkoholhoz hasonló hatásmechanizmusú drogok, mint a barbiturátok és a benzodiazepin, szintén halállal járó elvonási tüneteket okozhatnak. Egy alkoholista, még ha nincsenek is komoly egészségügyi problémái, meghalhat az elvonás közvetlen hatásaitól, ha a leszoktatás nincs megfelelően felügyelve.

Kezelés

Sürgősségi ellátás:

Sürgősségi ellátásról akkor beszélünk, ha a beteg elviselhetetlen elvonási tüneteivel orvoshoz fordul. Más esetekben a beteget beszállítják, mivel tünetei magas véralkohol-szintre utalnak. Egyesek azért fordulnak orvoshoz, mert abba akarják hagyni az ivást, vagy mert túl súlyosak az elvonási tüneteik. Mivel a vitaminhiány akár életveszélyes is lehet, a sürgősségi ellátás keretein belül általában nagy adag intravénásan adott C- és B-vitaminnal, főleg tiaminnal kezdik a kezelést. Intravénás folyadék, magnézium és glükóz adható az alkoholelvonás tüneteinek enyhítésére, és a kiszáradás megakadályozására.

Gyakran az orvosok pár napra benzodiazepin hatóanyagú gyógyszert írnak fel, hogy csökkentsék a nyugtalanságot és megelőzzék az elvonási tünetek kialakulását. Alkoholos hallucinózisban szenvedőknek antipszichotikus szereket kell adni. A delirium trémensz életveszélyes állapot, a magas láz és súlyos nyugtalanság enyhítésére intenzív kezelés szükséges. Intravénás folyadék, lázcsillapítók (pl. paracetamol), nyugtatók adása javasolt állandó felügyelet mellett. A kezeléssel a delirium trémensz többnyire a jelentkezésétől számított 12-24 órán belül szűnni kezd.

Detoxikálás és rehabilitáció:

Miután a sürgős egészségügyi problémák elhárultak, detoxikációs és rehabilitációs programot kell kezdeni. A kezelés első szakaszában az alkoholt teljesen megvonják. Ezután az alkoholista betegnek változtatnia kell viselkedésén. Segítség nélkül az alkoholista többnyire pár napon vagy héten belül visszaesik. A beteget meg kell győzni a kezelés fontosságáról. Érdemes emlékeztetni arra, hogy családja támogatására is számíthat.

Egyes esetekben a diszulfirám segíthet az alkoholistának elkerülni az alkoholt. Ez a szer az alkohol metabolizmusára hat mintegy 3-7 napig, és az alkohol lebomlásából keletkező acetaldehid felszaporodását okozza. Az acetaldehid 5-15 perccel az alkohol elfogyasztása után az arc kivörösödését, erőteljes fejfájást, gyors szívverést, kapkodó légzést és izzadást okoz. 30-60 perc múlva hányinger és hányás fordulhat elő. Ezek a kényelmetlen és néha veszélyes tünetek 1-3 óráig tartanak. A diszulfirám az alkoholt ivókban oly mértékű kényelmetlenséget okoz, hogy azok még a nagyon kis alkoholtartalmú, például egyes szabadon vásárolható köhögés és megfázás tüneteit enyhítő szereket, valamint bizonyos ételeket is kerülik.

A diszulfirám alkalmazása mellett folyamatos, intenzív tanácsadás szükséges. Terhes anyákban, súlyos betegekben és idős emberekben a diszulfirám nem alkalmazható. Tanácsadással kombinálva a naltrexon használata is segíthet enyhíteni az alkoholaddikciót. A naltrexon megváltoztatja az alkohol endorfinokra (az agy által termelt vegyületekre) gyakorolt hatását, ami az alkohol utáni vágyakozásért lehet felelős. A diszulfirámmal szemben a naltrexon hatalmas előnye, hogy nem betegíti meg az embereket. Ugyanakkor a naltrexont szedő beteg folytathatja az ivást. A naltrexon alkalmazása ellenjavallt májgyulladásban vagy egyes májbetegségekben szenvedőkben.

Ittas vezetés

Alkohol és hatásai

Az ittas vezetést a törvény mindig szigorúan büntette, de az úgynevezett „zéró tolerancia” bevezetése óta nagyon súlyos büntetésekre lehet számítani minden esetben. A büntetés a több százezer forintos pénzbüntetésen kívül akár több éves jogosítvány elvétel, utánképzés, és akár felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztés is lehet.

Amennyiben Ön ittasan vezetett, de nem történt baleset, az alábbi következményekre számíthat:

Ha a vér alkohol szintje 0,8 ezrelék alatt maradt, és első alkalommal történt ittas vezetés, úgy az ügy szabálysértésnek minősül. 6-12 hónap vezetéstől eltiltásra (azaz jogosítvány bevonásra) , 100-300 ezer forint pénzbírság, és 6 hónapnál hosszabb idejű vezetéstől eltiltás esetén kötelező utánképzésre számíthat.

Azonban a vér alkohol szint 0,8 ezrelék fölött van, már bűncselekményről beszélünk, így a jogkövetkezmények is súlyosabbak.

Bűncselekményi kategória esetén a vezetéstől eltiltás (jogosítvány elvétel) határozott idejű (de minimum 1 éves), vagy végleges is lehet. A vezetéstől eltiltás vonatkozhat csupán bizonyos járműkategóriákra, de a jogszabály a valamennyi kategóriára történő vezetéstől való eltiltást is megengedi. Alapesetben 1-2 év vezetéstől eltiltás (jogosítvány elvétel), 200-300 ezer forint pénzbüntetés és kötelező utánképzés az általános kiszabott büntetés.

Amennyiben nem ez volt az első eset, hogy ittasan ült a volán mögé, vagy személyi sérülés is történt, akkor a legsúlyosabb következményekre lehet számítani. Többszörös visszaesőként akár ténylegesen letöltendő szabadságvesztés, és akár örök vezetéstől való eltiltással is számolni kell a jelenleg hatályos bírósági gyakorlat szerint.

Hat hónap, vagy annál több eltiltás, jogosítvány bevonás esetén (ezt egyébként nagyon könnyű elérni még „kevés” alkohol fogyasztásával is) utánképzésen kell részt venni. Ez nem KRESZ tanfolyam, hanem a közlekedési főfelügyelet által végzett felmérés. A felmérésben KRESZ teszt, vezetés és pszichológiai beszélgetés zajlik, ezt követően kapunk egy besorolást, és tanfolyamra valamint vizsgára, továbbá orvosi – pszichológiai – foglalkozásokra kell járni. Ezt követően jó esélyünk van arra is, hogy le kell újra vizsgázni néhány tárgyból. Mivel ezt a képzést csak a közlekedési főfelügyelet végzi, (tehát nem autós iskolák, mint az első jogosítványszerzésnél), ezért a díjak is magasak. Egy ilyen képzés 70-140 ezer forintba is kerülhet.

A vezetéstől eltiltás a kellemetlenségen túl egzisztenciális válságot is okozhat, hiszen sok munkakör betöltéséhez elengedhetetlen a jogosítvány.

Tanfolyam időpontok

feb
20
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
feb 20 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
21
sze
16:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
feb 21 @ 16:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
feb 21 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
28
sze
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
Már
1
csü
15:00 Barista tanfolyam @ Győr
Barista tanfolyam @ Győr
Már 1 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Már 1 @ 17:00 – 17:00
Szeretettel Várunk minden Kedves volt és jelenlegi hallgatónkat március 1-én, csütörtökön az ingyenes Free Pouring tréningen! Egyedülálló lehetőség a hallgatóinknak, hogy tovább képezzék magukat és elsajátítsák a szakma fortélyait. Gyere és képezd magad TE IS a Mojito[...]
Már
5
hét
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Már 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
Már
6
ked
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Már 6 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
18:00 Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Már 6 @ 18:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés