Oldal kiválasztása

Kifejezések, elnevezések és fogalmak

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

A

AperitifAperitif
Étkezés előtti italok jelzője. Előkészíti a gyomrot az étkezésre. Általában száraz, savanyú, vagy kesernyés íz hatásúak.


B

Back BarBack Bar
A bártender mögötti pultrészt nevezzük így. Itt helyezkedik el az italtartó polc (liquor display). Itt található általában a pohártartó, a kávégép, a pénztárgép, és minden más, ami szükséges.


Bar CaddyBar Caddy
Általában a bárpulton elhelyezkedő, koktélszalvéta és a szívószál tárolására használt tároló rekesz.


Bar ManagerBar Manager
A bár főnöke, vezetője.


Bar MatBar Mat
A frontbar-on elhelyezkedő, a shakerek tárolására, csepegtetésére és az italok szervírozásánál használt, gumi alátét.


BarbackBarback
Lehet Bártender tanuló, a Bártender segédje, Bar-assistant.


BaristaBarista
Kávéspecialista, a kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: BÁROS


BárkanálBárkanál
Barspoon. Bizonyos italokat ezzel keverünk. Hosszú csavartnyelű, rozsdamentes fémből készül.


BarmaidBarmaid
Magyarországon mixer. Az italokat és a kevertitalokat értő, keverő és szervírozó szakember. (nő)


Bárszűrő vagy spirálszűrőBárszűrő vagy spirálszűrő
Barstrainer. Az elkészült italokat ezen keresztül töltjük ki. Megszűri az italt a felesleges jégtől, gyümölcsöktől, fűszernövényektől.


BártenderBártender
Magyarországon mixer. Az italokat és a kevertitalokat értő, keverő és szervírozó szakember.


BlenderBlender
Turmixgép.


Boston ShakerBoston Shaker
Egyes kevert italok készítéséhez használt rázókehely. Áll egy fémpohárból és egy üvegpohárból.


C

Club sodaClub soda
Szódavíz


CocktailCocktail
A kevert italok egy csoportja. (7cl)


Cocktail waiterCocktail waiter
A bárban az italokat felszolgáló szakember (férfi)


Cocktail waitressCocktail waitress
A bárban az italokat felszolgáló szakember (nő)


Crushed IceCrushed Ice
Tört vagy zúzott jég


CrustaCrusta
Valamilyen ehető anyaggal bevont karimájú pohárban felszolgált ital. (só, cukor, fahéj, csokoládé, kókuszreszelék stb)


D

DegorzsálásDegorzsálás
A francia degorgement szóból ered. Jelentése kb. kilövetés. A pezsgőgyártásnál az az eljárás, mikor az erjedés befejeztével a dugón összegyűlt seprőt a fejjel lefelé fordított palack nyakából, fagyasztás után, a dugónak óvatos megnyitásával kilövetik. A palackban visszafojtott szénsav a dugó mellett, kevés borral, mindenekelőtt az oda gyűlt seprőt szorítja ki a palackból.


DigestifDigestif
Étkezés utáni italok jelzője. „Elsimítja” a gyomrot az étkezés után, „lezárja” az étkezést. Általában édeskés, kesernyés ízhatásúak, lehetnek testesebb italok.


DouxDoux
A pezsgőgyártásban használt kifejezés, jelentése édes:édes, az ízhatásra utal.


Drink mixerDrink mixer
Elektromos italkeverő gép


F

FlemingFleming
Koktélok elnevezésében használatos kifejezés. Jelentése többek közt lángoló. Az italok tetejére töltött, magas alkoholtartalmú szeszt meggyújtva felszolgált koktélok elnevezése.


Free PouringFree Pouring
Mérce nélküli pontos töltés.


Front BarFront Bar
A bárpult első (vendég felé eső) részét nevezzük így. Áll egy munkafelületből, ahol az italok készülnek, és áll egy úgynevezett bartop-ból, ahová a vendégeknek az italokat szervírozzuk.


FrozenFrozen
Fagyos, fagyott. Az kevert italok világában a blenderben, törtjéggel készülő italok jelzője.


G

GarnishGarnish
A koktélok területén az ital díszítését jelenti.


H

Happy HoursHappy Hours
Meghatározott időszakot jelent a bárban. Italakciók, kedvezmények kapcsolódnak hozzá.


Három részes shaker (Manhattan)Három részes shaker (Manhattan)
Három részből álló shaker: tartály, szűrő, zárókupak.


I

IBAIBA
Nemzetközi Bármixer Szövetség (International Bartenders Assiciation)


Ice CubeIce Cube
Jégkocka


K

KeverőpohárKeverőpohár
Egyes italok keverésére szolgáló üvegpohár.


KrusztázóKrusztázó
Kombinált tároló, citruslevet, sót, cukrot, vagy bármilyen ehető anyagot tárolhatunk benne, ami a Crusta-k készítéséhez szükséges.


L

Last CallLast Call
Zárás előtt az utolsó rendelés.


M

MBUMBU
Magyar Bármixer Unió


Mester BártenderMester Bártender
A bártenderek legmagasabb rangú szakmai kitüntetése a „Mester” cím. A szakmában eltöltött minimum tíz év, szakirányú végzettség, az MNGSZ-ben minimum öt éves tagság, aktív szakmai-társadalmi munka, az MNGSZ Bártender mesterbizottság legalább két tagjának ajánlása a Mester Bártender cím odaítélésének a feltétele.


Mixing TinMixing Tin
Fém keverőpohár. A Boston Shaker fém része.


MNGSZMNGSZ
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség


MuddlerMuddler
Báreszköz, friss gyümölcsös, citrusos italok készítéséhez használatos.


O

On the RocksOn the Rocks
Jégen, jéggel felszolgált ital.


P

PourPour
Töltés


S

ShooterShooter
Lehetnek rövid italok, kevert italok, vagy rétegzett italok, melyeket „shot” pohárban szolgálnak fel.


Speed GunSpeed Gun
Alkoholmentes vagy röviditalok adagolására, kiszolgálására használt adagoló pisztoly.


Speed RackSpeed Rack
A gyakran használt italok tárolására használt tároló rekesz.


Store N PourStore N Pour
Gyümölcslevek tárolására és adagolására szolgáló műanyag tartály.


Straight-UpStraight-Up
Jég nélkül felszolgált ital.


V

VirginVirgin
A kevert italok világában az alkoholmentes koktélok jelzője.


Tanfolyam időpontok

Már
28
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Baja
Alapfokú mixertanfolyam @ Baja
Már 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
Már 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
Már
29
sze
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Már 29 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú mixertanfolyam @ Győr
Már 29 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Haladó mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Haladó mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Már 29 @ 17:00
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]
Már
30
csü
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Székesfehérvár
Alapfokú mixertanfolyam @ Székesfehérvár
Már 30 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Már 30 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Egyéni mixerképzés @ Sopron, Solo Étterem
Egyéni mixerképzés @ Sopron, Solo Étterem
Már 30 @ 17:00
Egyéni képzés saját ütemben, rugalmas időbeosztással, teljes tananyag, profi oktatóval, akár 1 hét alatt, mindössze 130.000 Ft-ért! A Mojito Mixer iskolában lehetőséged van egyéni mixer képzésre is. Ha nincs időd vagy kedved 12 hétig tanfolyamra[...]
17:00 Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
Már 30 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
ápr
3
hét
15:00 Barista tanfolyam @ Szeged
Barista tanfolyam @ Szeged
ápr 3 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés