Oldal kiválasztása

Olíva fajták

A Nemzetközi Olívaolaj Szövetség (1980 – COI) minőségi szabványa szerint olajbogyónak a megművelt, egészséges olajfák megfelelő időben betakarított és elkészítés után fogyasztásra alkalmas gyümölcsének meghatározott változatait nevezzük, amelyek kereskedelmi árucikként is jól konzerválhatók.

Az olajbogyó Spanyolországban igen kedvelt és nagy hagyományokkal rendelkező élelmiszer, nem csak azért, mert ebből nyerik az értékes olívaolajat, a mediterrán konyha egyik fő alkotóelemét, hanem azért is, mert kiváló étvágygerjesztő hatással bír.

Bárokban, kocsmákban és más helyeken is sörkorcsolyaként kínálják az italok mellé. Természetesen így számos recept részévé vált.

Az olajfa lassan növekszik és a legjobb körülmények között is csak az ötödik évtől hoz termést. A 35 és 150 év közötti fák tekinthetők érett, teljes termést hozó olajfáknak. Az olajfa a mediterrán térség jellegzetes növénye, termése, az olajbogyó, a nyári hónapok végére érik be és az őszi-téli hónapokban szüretelik.

Az olajbogyó az érés folyamán zöldből viola, majd sötétlilás színűre vált. Ekkor keletkezik a bogyó húsában az olívaolaj is. Az olajbogyó érettségi foka meghatározó a termés ízét illetően. A termés begyűjtése hagyományosan kézzel, vagy botokkal történik. Lehet fekete vagy zöld, magos vagy magozott, töltött, egész vagy darabolt és még számos fajta, amik ízletes salátákat, tészta- és rizsételeket, húskészítményeket, pástétomokat és mártásokat, vagy húsokhoz és halhoz készített töltelékeket gazdagítva fejtik ki tápláló hatásukat.

Az olajbogyó alacsony fehérjetartalma mellett magas tápértékű és ideális mennyiségben tartalmazza az összes alapvető aminosavat, emellett pedig rostanyag-tartalma miatt könnyen emészthető. Ásványi anyag tartalmát tekintve kiemelendő fontosságú a kalcium- és vastartalma, illetve még érdemes megemlíteni, hogy A, C és B1 vitamint is tartalmaz.

A Nemzetközi Olívaolaj Szövetség (COI) által kiadott Minőségi Szabvány a következő típusokba sorolja az olajbogyókat:

Zöld: az érési szakaszban betakarított, még halványzöld, de már normál méretű olajbogyó, amely még kemény és egészséges, finom nyomásnak ellenáll, és a természetes színén kívül nincs rajta egyéb folt. Árnyalatai zöldtől szalmasárgáig terjedhetnek.
Változó színű: rózsaszín, borvörös és barna gyümölcsök, melyeket a teljes beérés előtt szüretelnek, majd esetleges lúgos kezelés után fogyaszthatóak.
Fekete: teljesen beéréskor, vagy kicsivel az előtt szüretelt olajbogyó, mely a termesztés helyétől és a szüret idejétől függően lehet vöröses-fekete, lilás fekete, sötétlila, zöldes-fekete és sötétbarna.
Sötét (oxidáció miatt): azok a gyümölcsök, melyek a teljes beérés előtt, oxidáció miatt befeketedtek és a lúgos kezelésnek, a sós pácolásnak és hőkezelésnek köszönhetően elvesztették keserű ízüket.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

A

Amfissa olivaAmfissa oliva
Önmagában is kitűnő, egészséges csemege. A mediterrán konyha íz világának egyik meghatározója. Az olívabogyó színe annak érettségéről árulkodik. Felhasználás előtt azért van szükség a friss olívabogyó vízben történő áztatására, hogy eltávolítsuk belőle a csersavakat. Magyarországon már a sóval tartósított változatát lehet kapni.


Arbequina olivaArbequina oliva
Az Arbequina olíva nevét a lleida-i Arbeca településről kapta, ahol először meghonosították. Az Arbequina olajbogyója kicsi, a fákat pedig gyakran telepítik dombos, szinte elérhetetlen helyekre, Katalónia lélegzetelállító szépségű területein.


C

CacereñaCacereña
A Manzanillához hasonló külsejű, de világosabb színű termés. Ahogy a neve is mutatja, az egész Cáceres és Salamanca térségben megtalálható. Jellemzően ízesített, fekete olajbogyó.


G

Gordal SevillanaGordal Sevillana
Közismert nevén a „Sevillano” (sevillai). Főleg gyümölcsének nagy mérete miatt kedvelt fajta (átlagosan 12,5 gramm). Andalúzia déli részén termesztik. Gyümölcse nagy (100-120 darab gyümölcs/ Kg), szív alakú, zöld alapon fehér foltos. Olajtartalma alacsony, ezért főleg fűszerezésre használják a világ minden táján.


H

HojiblancaHojiblanca
A későn érő gyümölcs ültetvényei Córdoba, Malaga, Sevilla és Granada területének nagy részén megtalálhatóak. Jellemzően sós lében tartósított, ízesített, fekete színű olajbogyó. Ezt a még „Lucentino” néven ismert típust meszes talajon termesztik. A „Californiano” a kemény húsa miatt pácolt, ízesített változat. A gyümölcsök olajtartalma nagyon alacsony, de ennek ellenére nagyon jó minőségű. Gépi szüretelése nehezen megoldható. Színskálája lilától az egészen sötét feketéig terjed. Ovális formájú és nagy méretű, gömbölyű, szár nélküli csúccsal.


M

Manzanilla de SevillaManzanilla de Sevilla
Minőségének és termelékenységének köszönhetően nemzetközi viszonylatban is ez a legismertebb változat. Sevilla tartományában a „Manzanilla” (kamillavirág), Badajoz tartományában pedig a „Carrasqueña” (caracasi) néven ismert. Csak gyümölcshússal rendelkezik és megfelelő mennyiségű olaj préselhető belőle. A gyümölcs éretten fekete színű, ovális, vagy gömb alakú, szimmetrikus, közepes méretű, szár nélküli kerek véggel.


T

Töltött olíva bogyókTöltött olíva bogyók
A töltött olíva bogyók fajtáinak tárháza szinte végtelen. Használatosak a mediterrán és más konyhaművészetekben. Saláták, köretek grillezett ételek kiváló alapanyaga. Íme néhány dolog, amivel megszokták tölteni. Kéksajt, tonhal, mandula, hagyma, kaliforniai paprika, Jalapeno paprika, gomba…) A koktélok világában főként a Martini koktélok kísérője, de bármilyen száraz koktélhoz jól passzol. Ez függ a koktél alapanyagától és az olíva fajtájától.


V

VerdialVerdial
Főleg Andalúziában termesztik. Fogyasztása eltér az ízesített zöld változatétól.


Tanfolyam időpontok

aug
1
ked
17:00 2in1 mixer és barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
2in1 mixer és barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola lehetőséget nyújt leendő hallgatóink számára, hogy két tanfolyamot végezzenek el egyben, jelentős anyagi megtakarítással. Ha ezt a tanfolyam típust választod a két tanfolyam 145.000 Ft helyett csak 135.000 Ft.  A két tanfolyamot[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
aug 1 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Barista Szuperintenzív tanfolyam @ Budapest
Barista Szuperintenzív tanfolyam @ Budapest
aug 1 @ 17:00
A képzés tematikája körülbelül 30% elmélet és 70% gyakorlatra épül, az oktatás 6-8 fős létszámmal indul, a képzés időtartama 5 alkalom + a vizsga, alkalmanként 3,5 óra. A tanfolyam végén hallgatóink elméleti és gyakorlati vizsgát[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Gyorsított Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Gyorsított Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
A Barista Akadémia a hallgatói igényeket kielégítve gyorsított barista tanfolyamokat indít. Az expressz barista képzést azoknak ajánljuk, akiknek nincs idejük a hat hetes képzésre vagy olyan városban élnek, ahol nincs barista tanfolyam. A gyorsított tanfolyam tematikája[...]
17:00 Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
17:00 Haladó barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Haladó barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
Nálunk az alap képzés után nincs vége a tanfolyamnak, folytatódik a haladó képzéssel! Aki tökéletesen begyakorolta az alapokat, az ugorhat egy lépcsőfokot és megismerkedhet a híres és közkedvelt Latte Art-al.  A haladó tanfolyamon elsajátíthatja a három[...]
17:00 Haladó mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Haladó mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]
aug
8
ked
17:00 Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
aug 8 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
aug
21
hét
egész nap Ingyenes tréning nap @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Ingyenes tréning nap @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 21 egész nap
Szeretettel Várunk minden Kedves volt és jelenlegi hallgatónkat május 12-én, pénteken az ingyenes tréning napunkon! Egyedülálló lehetőség a hallgatóinknak, hogy tovább képezzék magukat és elsajátítsák a szakma fortélyait. Gyere és képezd magad TE IS a[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés