Oldal kiválasztása

Útmutató az Amaro-hoz, Olaszország rakoncátlan Bittersweet exportjához

Útmutató az Amaro-hoz, Olaszország rakoncátlan Bittersweet exportjához

Az Amaro Olaszország exportált bittersweet itala, amiért mindenki bolondul.

Az „Amaro” szó olaszul „keserű”-t jelent, széles körben és lazán meghatározott kategóriába tartozik, ez az olasz születésű gyógynövényekkel ízesített és azokon keresztül kivonatolt szeszes ital. Miközben Nyugat-Európában, több száz éven keresztül folyamatosan élvezték, Amerika érdeklődését és izgalmát csak nemrég keltette fel a megújult Amaro.

Az Amaro egyik legegyedibb vonása, hogy ez a szesz, megtestesíti a valódi értelemben vett termőhelyet, ezen likőrök ízeit meghatározhatják a gyártási régióiban megtalálható a növények, vagy az összetevők melyeket évszázadokkal ezelőtt gyógyászati hatásuk miatt használtak. Tíz évvel ezelőtt, nem volt még pontos adat arról, hogy mennyi amaro vásárolható meg az USA-ban, ami elérhető lett volna világszerte. De szerencsére a legtöbb ital szakember és rajongó tudja, hogy most már az Amaro gyártók valóságos óceánja közül lehet választani.

Felbuzdulva a fogyasztók változó ízlésén és újult lelkesedésén a kézműves koktélok kapcsán, az USA-ban eladott amari mennyisége az elmúlt évtizedben közel nyolcszorosára nőtt. Továbbá, a hazai amaro termelők és szeszfőzdék száma szintén növekszik, mint Leopold Bros Denverben, Letherbee Chicagóban és BroVo Seattle-ben. Számtalan új amaro van jelen a piacon, néhány visszahozza a korábban elfeledett stílusokat, míg mások a határok tágításához, a kibontakozáshoz használja az új olasz szeszes italt. Eközben a csaposok egy friss módot találtak arra, hogy felszolgálják az Amaro-t, keverjünk egy koktélt vagy fagyasszunk, mások elmentek odáig, hogy nyissanak egy teljes létesítmény, amit teljes egészében ennek a bittersweet szesznek szentelnek, mint Amor y Amargo New Yorkban.

Az exponenciális növekedés, a hiányzó regionális felügyelet és a szabványosított gyártási módszerek miatt (néhány kivételtől eltekintve), az Amaro kategóriában elég ijesztő szeszeket lehet felfedezni. Sok szempontból ez a hiányzó struktúra lehet a leginkább frusztráló aspektus tekintettel arra, aki tanulni szeretne az Amaro-ról, de ugyanígy a legnagyobb csábítás is egyben. Gondold át. Alkohol termelés, amelyre a termelő a szó szoros értelmében bármit használhat, bárhonnan, hogy megteremtse a terméket, amire vágynak. Ez az egyik platform, ahol a szenvedélyes kézművesek ki tudják fejezni magukat bármilyen módon, bárhol, mindenféle kormányzati felügyelettől függetlenítve. Az Amaro egy szesz, amely nemcsak elősegíti, de előírja a fogyasztók számára, hogy ismerjék meg az összes márka módszerét és történetét.

Míg a keserű íz szerves komponense az Amaro-nak, ez csak az egyik tényező, amely hozzájárul a minőségi végtermékhez. A közhiedelemmel ellentétben, a legtöbb Amaro termék nem túl keserű, sőt messze áll tőle. A jó receptet fémjelzi a keserűség egyensúlya az alkohollal, a szesz/bor bázis, az édesség, az aroma koncentráció és a minőségi áztatott növények.  Noha nincs túl sok szabály, az Amaro készítés elmélete és folyamata igen egyszerű. Helyezz valamennyi számú vagy mennyiségű növényt alkoholba ahhoz, hogy kivonatold az ízeiket és tulajdonságaikat. Ma, egy semleges alkohol vagy enyhe bort bázis előnyös, de a folyamat nem változott. Jó néhány ital felfedezését a XV. századi, nyugat-európai szerzetesrendeknek köszönhetünk.

A 19. századra ezek az áztatott, vagy felfrissítő szeszes italok jellemezték az olasz italfogyasztási szokásokat. Amellett, hogy ezeknek a likőröknek sokan élvezték az ízét, ezek az alacsonyabb alkohol tartalmú szeszek aperitifként ösztönözték az étvágyat és könnyítették az emésztést étkezés után, ez jól mutatja, hogy mitől lett az amaro műfaja rendkívül népszerű.

Az Amaro termelés jó üzletté vált a központosított Olaszországban, a szerzetesrendek kiszorultak az országban bevezetett antiklerikális (papi) törvények miatt, így egyénenként, mint Gaspare Campari, Angelo Gentile, és Felice Vittone kezdték termelni a saját stílusú keserű likőreiket. Az elmúlt 150 évben, különböző fajták észbontó száma alakult ki, amit a termelők követhettek. Egyes stílusokhoz speciális összetevők tartoznak, mint a Rabarbaro, ami nagymértékben támaszkodik a kínai rebarbarára, de azon túl, a többi már a termelő belátása szerint alakul. Alpine stílus szeszeknél nincs pontos hivatkozás az összetevőkre, hanem a közeli alpesi térség megjelölése, illetve egy laza útmutató található arról, hogy milyen növényeket használtak fel. Végül vannak stílusok, mint a Fernet, amely esetén, nem ismerjük a konkrét összetevőket, ezek nem kapcsolódnak egyik konkrét régióhoz sem, továbbá még a nevének eredetét is vita övezi. De valahogy ez lett minden csapos kedvenc rövid itala.

Bartender Alex Bachman gyűjtő, a Billy Sunday-ből tulajdonában van a legnagyobb Amaro gyűjtemény az országban. A gyűjtemény minden darabja Olaszországból importált és eredetük egészen a korai 1900-as évekig nyúlik vissza.

Amaro 101

Szesz bázis: az Amaro általában áztatott növényekből készül, tetszőleges fajtájú szesz bázisokkal, bár a legnépszerűbb manapság a bor és egy semleges alkohol. Az utóbbi arra szolgál, mint egy üres lap, a növényeknek nem kell versenyezniük további ízekkel.

Alkohol tartalom: az Amaro az egyik végletből a másikba tart, talán még inkább, mint más alkoholos műfajokban. A palackok tartalmazhatnak olyan alacsony mennyiségben alkoholt, mint a 18 százalékos ABV (rabarbaro és carciofo), vagy több mint 70 százalékos ABV (centerbe, Arquebuse és millefiori)

Öregedés: Olyan változatos, mint az alkohol tartalom, így a variációkat a hordó vagy a fa befolyásolja. Egyes gyártók nem, míg mások használnak hordókat, amelyekben több százezer liter szeszt évekig érlelnek. Jellemző, hogy a sötétebb szín és oxidált íz jó hordó korra utal.

Regionalitás: az Amarot, mint a bort, minden egyes olaszországi település termel, északon Alto Adige-től, egészen Szicília és Calabria déli reszéig.

Hozzávalók: Míg általában a növényekkel azonosítják, a legtöbb Amari valóban sokkal több, mint különböző mennyiségű növények válogatása. A jól ismert Campari kármint használt, mint egy vörös festéket, innen származik a bogár kármin elnevezés is.

Ha szeretnél otthonosan mozogni az italok világában, akkor jelentkezz a Mojito Mixeriskola alapfokú és haladó mixertanfolyamára!

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

jan
8
hét
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
jan 8 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
jan
10
sze
15:00 Barista tanfolyam @ Békéscsaba
Barista tanfolyam @ Békéscsaba
jan 10 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest
Barista tanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
A Barista Akadémia a hallgatói igényeket kielégítve gyorsított barista tanfolyamokat indít. Az expressz barista képzést azoknak ajánljuk, akiknek nincs idejük a hat hetes képzésre vagy olyan városban élnek, ahol nincs barista tanfolyam. A gyorsított tanfolyam tematikája[...]
17:00 Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
17:00 Haladó barista tanfolyam @ Budapest
Haladó barista tanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
Nálunk az alap képzés után nincs vége a tanfolyamnak, folytatódik a haladó képzéssel! Aki tökéletesen begyakorolta az alapokat, az ugorhat egy lépcsőfokot és megismerkedhet a híres és közkedvelt Latte Art-al.  A haladó tanfolyamon elsajátíthatja a három[...]
17:00 Haladó mixertanfolyam @ Budapest
Haladó mixertanfolyam @ Budapest
jan 10 @ 17:00
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]
17:00 Kettő az egyben: mixertanfolyam ... @ Budapest
Kettő az egyben: mixertanfolyam ... @ Budapest
jan 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés