Oldal kiválasztása

VERMOUTH: Minden, amit tudni érdemes

VERMOUTH: Minden, amit tudni érdemes
A Vermouth a koktél világ olyan hőse, amit kissé elfeledtek az emberek miután éveken át kiesett a népszerűségi listáról. A közkedvelt klasszikus italok, a Martinitól a Negroni koktélig, nem lenne sehol a vermouth által biztosított gyógynövényes íz jól lekerekített mélysége nélkül. Az utóbbi időben aperitifként való újjáéledését tapasztalhatjuk. Eljött az idő, hogy a vermouth kilépjen a poros színfalak mögül és a reflektorfénybe kerüljön.
.
AZ ALAPOK

Egy ízesített, erőteljes bor, amit számos különböző növény hozzáadásával készítenek (gyógynövények, gyökerek, kéreg stb.), a vermouthnak meglepően összetett család fája van. Általában Franciaországból vagy Olaszországból származik, és eredetileg gyógyászati célokra használták (gyomor működés helyreállítása céljából), a vermouth elsősorban aperitifként emelkedett a népszerűség magas fokára, végül mint koktélok építőeleme megtalálta útját a bartenderek világában is a századforduló környékén.

mojito_kepzes_tanfolyam

A Vermouth elengedhetetlen a klasszikus száraz Martiniban vagy a Negroniban.

TÖRTÉNELEM

A borok különböző fűszernövényekkel való társítása nem új keletű, ez évszázadokon át bevett szokás volt és kontinenseken át terjedt. De a vermouth eredete szilárd alapokon fekszik, az 1600-as évek közepe táján, amikor a németek egy része boraikat ürömmel ízesítették, ettől kezdve létezik a wermut. A modern változat, ahogy ma ismerjük, 1786 körül született Olaszországban, és röviddel ezután Angliában és Franciaországban is egyre népszerűbbé vált. Az Egyesült Államokban bevezetett alkoholtilalom előtt a vermouth olyan népszerű volt egy ideig, hogy a legtöbbet értékesített ital volt az asztali borok között.

TÍPUSOK

A vermouth lényegében két fő kategóriába sorolható: száraz (többnyire francia, többnyire fehér) és édes (többnyire vörös, főként olasz). Ezen belül a legfontosabbak a bianco (halvány/sápadt és édes), rosso (fűszeres és merész), punt e mes (barna és keserű). Jelenleg tucatnyi különböző vermouth stílus létezik, és ezek sorai egyre bővülnek. Mivel az ízesített bor és az aperitifek iránti érdeklődés tovább növekszik, az új termelők is elkötelezték magukat, hogy egy másik, enyhén eltérő fűszerezést adjon a mixhez. Néhány cég, mint például az Uncouth Vermouth, a már ízesített profilúkba is további váratlan ízeket használtak fel, és olyan fejlett, fenntartható, teljesen új vermouthokat hoztak létre, mint a mentás-almás variáció. Ha kíváncsi vagy milyen új típusokat alakítottak ki, akkor néz körül az amerikai gyártók között, ott igazán sokszínű a felhozatal.

TAPASZTALATOK

A Vermouth egy alkalmazkodó, és mindenhez jól illő ital, ugyanolyan meggyőző egy száraz Martiniben, mint egy Rob Roy vagy egy Manhattan koktélban. Szó szerint több száz ital van, ami nem nélkülözheti ezt, és ez az első módja annak, hogy valami újjal rázzák fel a klasszikus koktélokat, legyen az akár száraz vagy édes, vagy akár az arányokkal való játék.

mojito_kepzes_tanfolyam

Ha igazán szeretnéd megérteni a vermuthot, ahhoz kóstolni kell. Szerencsére, a bárok nagy része, mint a Dante, és az Amor y Amargo New York városában, vagy a Balthazar Londonban, szórakoztató és hihetetlen vermouth alapú aperitifeket kínál.

HOGYAN FOGYASSZUK? “SUNDAY VERMUT”

Egy egyszerű módja az otthoni rendszeres vermouth fogyasztás elkezdésének egy heti katalán tradíció a „la hora del vermut” („vermouth órája”). Egész Spanyolországban minden vasárnap kora délután, a mise és a vacsora közötti időszakban, a barátok és a családok összegyűlnek egy-egy pohár vermouth kíséretében (tipikusan vörös, édes és helyileg készített), amit egy kis szódavízzel, egy vagy két olajbogyóval fűszereznek. Egyszerű tapasok –jellegzetes spanyol eredetű étel, „apró falatkák” – kísérik az alacsony alkoholtartalmú italokat, hogy megkönnyítsék az étkezések közti kritikus időszakokat.

mojito_kepzes_tanfolyam

Miután kissé antik tevékenységnek számított, a vermouth rendkívül nagy érdeklődést mutatott a közelmúltban Barcelonában és számos másik városban. Napjainkban Barcelona kétségtelenül a legjobb város a vermouth fogyasztására és megéri a „zarándoklatot”, ha igazán meg akarunk ismerkedni a hazai bevett gyakorlattal. Mellesleg Madrid városáról se feledkezzünk meg.

HOGYAN KELL TÁROLNI?

Nagy az esély, hogy mindenkinek van egy saját régi megkezdett palackja, ami a polcról figyel.       Mi a tanácsunk? Dobd ki. Míg a vermouth sokkal tovább tartható, mint a bor, mégsem akarhatsz egy olyan üveget tartani, ami több mint egy hónapja bontott állapotban van. És ne felejtsd el behűteni!
.

A Mojito Mixeriskolában megtanulhatod hogyan kell készíteni a vermouth alapú és az egyéb összetevőkből felépülő koktélokat. Ne maradj le nyári alap, gyorsított és haladó tanfolyamainkról.
Információ:
info@mojito.hu
+3620 355 8400

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

okt
30
hét
15:00 Barista tanfolyam @ Békéscsaba
Barista tanfolyam @ Békéscsaba
okt 30 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
okt
31
ked
15:00 Barista tanfolyam @ Szolnok
Barista tanfolyam @ Szolnok
okt 31 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Szeged
Barista tanfolyam @ Szeged
okt 31 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Cegléd
Barista tanfolyam @ Cegléd
okt 31 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
nov
2
csü
15:00 Barista tanfolyam @ Kecskemét
Barista tanfolyam @ Kecskemét
nov 2 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
nov
3
pén
15:00 Barista tanfolyam @ Baja
Barista tanfolyam @ Baja
nov 3 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
nov
9
csü
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
nov 9 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
nov 9 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest
Barista tanfolyam @ Budapest
nov 9 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
Gyorsított barista tanfolyam @ Budapest
nov 9 @ 17:00
A Barista Akadémia a hallgatói igényeket kielégítve gyorsított barista tanfolyamokat indít. Az expressz barista képzést azoknak ajánljuk, akiknek nincs idejük a hat hetes képzésre vagy olyan városban élnek, ahol nincs barista tanfolyam. A gyorsított tanfolyam tematikája[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés