ÉrdekességekHírek

Whisky Alapok – Canadian Whisky

By május 12, 2020 No Comments

Kanadai whisky

A whisky európai szabályozásáról már korábbi bejegyzésünkben írtunk. Most a kanadai fajtákról osztunk meg néhány gondolatot.
Kanadában a skót telepesek a 18-19. században Ontarióban kezdték el a helyi whiskyfőzést, amelynek alapanyaga eredetileg a hűvös időjárásban is megtermő rozs volt. A kanadai whiskyt sokáig (sőt sokan még ma is) teljesen azonosítják a rozswhiskyvel. Ennek ellenére ma már Kanadában alig készítenek rozswhiskyt, helyette minden egyéb gabonafélét és kukoricát használnak (bár a gabonakeverékben szinte mindig van valamennyi – leginkább jellegzetes aromát adó – rozs is). Előállítása folyamatos lepárlással történik, majd az italba (sokszor még a minimum 3 évig tartó, kiégetett hordókban való érlelés előtt) igen sokféle könnyű, semleges gabonawhiskyt kevernek, aminek következtében a whiskyk közül talán a kanadai a legsemlegesebb, tehát különösen javasolható kevert italokba, valamint a kezdő whiskyfogyasztóknak.
A kanadai whisky népszerűségét növelte az amerikai szesztilalom is (1920-1933), amikor az USA északi határa közelében lévő whisky lepárlók gyorsan, nagy mennyiségben tudták kielégíteni a szeszcsempész bandák igényeit. Ezek a csempész whiskyk akkoriban nem a kifogástalan minőségről voltak híresek, inkább egyfajta középszintű hiánypótló termék volt a nagy szárazság idején.

Whisky használati útmutató

Lehet fogyasztani simán, egyszerűen hígítás, keverés és hűtés nélkül. Skóciában hosszú évszázadokon keresztül ezt tették, sőt teszik nagyon sok helyen ma is. Lehet még felöntés nélkül, erősen hűtve, on the rocks, azaz jégkockákon inni. Ilyenkor természetesen mindig a jégkockák kerülnek először a pohárba és arra öntendő a whisky. Hígíthatjuk szénsavas vagy szénsavmentes vízzel. Számtalan fanatikus whiskyrajongó van, aki az egyiket, van, aki a másikat, viszont van, aki mindkettőt szentségtörésnek tartja, így egyik véleményt sem célszerű alapigazságnak tekinteni. Felszolgálható viszont a whisky a két előbb említett módszer kombinálásával is, tehát egyidejűleg jéggel hűtve és vízzel hígítva.

Sokak szerint a whisky túlzottan jellegzetes és domináns ahhoz, hogy sikeresen keverhető legyen, ennek ellenére rengeteg népszerű whiskys kevert italt, koktélt ismerünk. A whiskyk felhasználásának egyik legősibb, hagyományos módja kevert italokban a „sour”, azaz szó szerint: a „a savanyú” készítése. A whiskykeverés másik klasszikusa a mentaleveles, hosszú „julep”. De a whiskyk tökéletes párja az italkeverésnél többek között az Angostura bitters, az orange bitters, a whisky/whiskeylikőrök, a narancslikőrök, a meggylikőr és a vermutfélék. Kiegészítőként sokszor használatos a szódavíz, a gyömbér és a narancslé, illetve a kólafélék és az energiaitalok.
Ha valóban a whisky ízjegyeit keressük, ne hígítsuk semmivel és szobahőmérsékleten kóstoljuk!

 

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Leave a Reply