ÉrdekességekHírek

4 hasznos módszer, hogy alakítsd ki a bárod

By október 22, 2019 No Comments

A fejben megtervezett ötletektől egészen a lerajzolt térképekig sokféleképpen lehet a bár kialakítását létrehozni a fokozott hatékonyság és tisztaság érdekében.

Az olyan bárok, amelyek nagyon felkapottak, különböző trükköket és technikákat vetnek be, sokkal inkább mint azok, amelyeknél nincs olyan forgalom, hogy figyelni kelljen a gyorsaságra és sok más fontos tényezőre. Egyes elvek azonban mindenhol érvényesek, ezeket általában mindenhol be is tartják.
Most hoztunk 4 tippet, hogy a bárodat hogy alakítsd ki annak érdekében, hogy mindenki boldog legyen.

  1. Készíts térképet

Van egy bárkönyv térképpel, ahol minden nagyon hasznos, fel van vezetve az egész bár a felszolgálók és pultosok számára, akik még nem fejlesztették ki memóriájukat annyira, hogy mindent tudjanak, mi hol helyezkedik el. Vannak olyan bárok és éttermek, ahol több mint 20 koktélt visznek fel az itallapra minden évszakban, tehát ahhoz, hogy megfelelő sebességgel tudj elkészíteni egy italt, azt helyezd a speed rackbe. Ezt hívják annak a tárolónak, ahova a leggyakrabban használt italokat tesszük. Minden olyan ital, amelyeket ritkábban kérnek, vagy éppen nem szezonális, azokat a bártender mögötti részhez rakjuk. Ezt hívják back bárnak. Itt találhatóak általában a poharak és a pénztárgép is, illetve minden más, ami még szükséges lehet. Készíts el egy vázlatot az új kollégáknak, amely szerint az italokat tároljátok. Ez majd fejleszteni fogja a memóriáját, az italokat pedig a helyére fogja visszatenni, így egy másik műszakban lévő alkalmazott nem fogja keresgélni azokat. Emellett amikor el kell készítenie a koktélt, akkor már automatikusan nyúl oda az italért, lerövidítve ezzel a koktél elkészítésének idejét. Szokták javasolni a szakaszok létrehozását. Az ábécé sorrendtől kezdve a recept vagy típus szerint csoportosítva más és más szisztéma szerint alakítják ki a pultokat. Például ha a mixer tanfolyamaink egyikére beiratkozol és megtanulod a pult mögötti sorrendet, egyáltalán nem biztos, hogy a munkahelyeden is hasonló lesz a beállítás.

  1. Tervezd meg a teret

Bár nem mindenki nyit bárt csak úgy a semmiből, tapasztalat és valamennyi hozzáértés nélkül, vannak olyan elrendezési módok, amelyek révén a terület jobb kihasználása nemcsak hatékonyabbá teszi a kiszolgálást, hanem elősegíti, hogy a pultos a műszak végén ne óriási fájdalmakkal térjen haza. Ezzel viszont már csak azok vannak tisztában, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek.
Van, ahol nagyon korlátozott a tér, így az eszközök és italok mindig a megfelelő helyen tartása rendkívül fontos a zökkenőmentes szolgáltatás szempontjából. A bárokban általában a szirupok címkézett palackokban vannak, az italok üvegpalackokban kiöntődugóval, a díszítőelemek pedig egységes tárolókba, dobozokba kerülnek. Alap mixerképzéseink részét képezi a free pouring, ami annyit jelent, hogy megtanulsz mérce nélkül dolgozni a kiöntődugó segítségével. Az összes eszköz egy helyen sorakozik, vagy azokat is dobozban tárolják. A cél egy olyan rendszer megtervezése, amely nem megterhelő a test számára. Egy olyan helyen, ahol minden kézre esik, sokkal jobb dolgozni.
Ahogyan a bárodat kialakítod, az nem fog mindenkinek mindig megfelelni. Lehet, hogy nagyon sokan ellenzik majd, de egy szigorú rendszer kiépítése az egyik leghasznosabb dolog. A bárban különböző állomások vannak. Minden bárhoz tartozik egy fagyasztó rész az üvegárukhoz, a fagyasztott díszekhez, a különböző hozzávalókhoz. Ezen kívül van egy kis vágóállomás vágódeszkával, késsel, Y hámozóval, spirálhúzóval. Vannak polcok a nem hűtött üvegárukhoz, valamint hűtő a sör, bor és különféle hűtött tárgyak számára is.

  1. Tartsd egyszerűen

A legjobb technika, hogy minimalizáld a bár mögött lévő tárgyak mennyiségét. Ha kevesebb az esélye annak, hogy rendetlenség legyen a pulton, akkor mentálisan sokkal energikusabb tudsz lenni, nagyobb hatékonysággal. Ha túlbonyolítod a felszerelést, nagyobb káoszt érsz el vele, mint hasznot. Arról nem beszélve, hogy lelassítja a szolgáltatás sebességét, és befolyásolja mind a vendég elégedettségét, mind a bevétel generálását. A mixer képzéseinken oktatóink azon is dolgoznak, hogy magad körül mindig tarts rendet és pakolj el, hogy az utánad lévő tisztaságban kezdjen.

  1. Minden állomásod legyen teljes

A bár kialakításánál mindennek csak egy forgótávolságra kell lennie, és amennyire csak lehetséges, a munkaterület körül kell központosulnia. A szirupot, az üvegeket és a díszítőelemeket el kell távolítani a vendégterekből, hogy ne korlátozd a vendég interakcióit. Ideális esetben mindkét kéznek együttesen és külön-külön is kell tudnia dolgozni. Ezért jó, ha a balkezes és jobbkezes eszközöket a jó oldalon tartod, hogy ne legyenek keresztezve a kezeid. Minden állomást saját eszközkészlettel, díszítőelemekkel és szeszes italokkal, szirupokkal állítanak fel. A tervezés és az ügyesség kulcsfontosságú.

Ahhoz, hogy kiváló szakember lehess, sok idő kell, de kezdésnek gyere el egy alap mixerképzésre, ami november 11-én indul Budapesten. Budapesti képzésünkön kívül számos vidéki városban is indítunk tanfolyamot.
Irodánkba hétköznaponként 10:00-tól 18:00-ig bármikor bejöhetsz, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre.
További információért írj nekünk: [email protected]
Vagy hívj minket! +36 20 355 84 00

Leave a Reply