Barion Pixel
menu

6 dolog, amit a Margarita koktélról érdemes tudni

2018. szeptember 20. 00:00

Számos olyan koktél van, ami az évek múlásával eltűnik. Szalvétára feljegyezve, amelyek kabát zsebekben felejtve lapulnak valahol vagy szájbeszéd útján ugyan megmarad, de rengeteg változtatáson esik át az évek során elmesélt történetekben. Van néhány dolog, amit biztosan tudunk a Margaritáról, a tequila, a limelé és a narancslikőr klasszikus kombinációjáról. Nincs olyan szabály, amely megtiltaná a hozzávalók változtatását és az ezzel való kísérletezést, de nehéz felülmúlni a klasszikus receptet.

„A klasszikus Margarita egy és fél uncia blanco tequilát, egy háromnegyednyi frissen facsart lime-levet és egy uncia narancslikőrt tartalmazz.” – mondja Kitti Bernardo, a Princeton-i Two Sevens bartendere. A klasszikus receptben jól elegyedik a citrusos ízvilág a tequilával, így ebben a két tónusú italban jól harmonizál egymással a lime és az édesebb narancs. Ez egy egyszerű, de töményebb koktélrecept.

1.Nem ismert a feltalálásának ideje

Nem lehet meghatározni dátumra pontosan a Margarita koktél keletkezésének idejét. Valószínű, hogy az italt az adott pillanat és a meglévő alapanyagok ihlették. Mégis, Emily Arseneau, a Rémy-Cointreau Collectif 1806 bartendere és márka menedzsere szerint a keletkezésének éve 1948-ra tehető.

„Rengeteg sztorit hallani a koktélok titokzatos eredetéről, de a Margarita sztorija 1948-ban kezdődhetett, Acapulcoban, Mexikóban, amikor egy Dallas-i szocialista villájában  összekeverte a Cointreau-t, a blanco tequilát és a lime levét vendégei számára.” -állítja Arseneau. „A történet itt nem ér véget, ő volt az első, aki a só crustás pohár peremet kipróbálta. Hatalmas sikert aratott, és ma már a Margarita a világ egyik ikonikus koktélja.

2. A titok a névben rejlik

A spanyolról angolra fordítva a Margarita jelentése Daisy, vagyis százszorszép. Miközben a nevében megtaláljuk az ital inspirációjának pontos momentumát (ami igaz a legtöbb koktél esetében), rámutathatunk a koktél kategóriájára is virágos finomság  – egy szeszesital, savanyú és édes (ez esetben narancslikőr) kombinációja, amihez egy kevés pezsgést is adhatunk szóda feltöltéssel. Ivy Mix, a Brooklyn-i Leyenda bartendere és társtulajdonosa: „Valóban azt hiszem, hogy a Margarita egy százszorszépet testesít meg és úgy gondolom ez egy klasszikus példája azon koktéloknak amihez narancslikőrt is használnak.”

Agave termelés, férfi szürke pólóban vágja le a termést

3. Nem minden tequila ugyanolyan

Valószínűleg ezt már tudod, de nem árt az ismétlés. A tequila egyetlen olyan fajtája, amit innod kellene az a 100 százalékos kék agavéból készült tequila. Ha nem látod ezt a címkén, akkor az egy kevert variáció – az agave növény visszamaradt pörkölt, zúzott részéből és egyéb cukrokból készítik. Szervírozhatod jégre töltve vagy zúzott jéggel is.

4. Narancslikőr vagy agávé nektár

A bartenderek két csoportra különülnek el, ha Margaritát akarnak készíteni: van aki, a klasszikus variációra esküszik és van, aki a Tommy’s Margarita receptet követi. Az utóbbit Julio Bermejo találta ki, a San Francisco-i bárjában és éttermében. Bermejot egész élethosszig tartó imádat fűzte Mexikó nemzeti italához, ennek köszönhetően úgy érezte, hogy a bárjában nagyobb hangsúlyt kell adnia a tequilának, ki kell emelni és nem elrejteni az italokban. Így született meg a 90-es években a Tommy’s Margarita, egy koktél, amelyben elhagyja a hagyományos narancs likőrt és helyette agávé nektár kerül.

5. A Frozen Margarita ideje

A Frozen Margarita megalkotása nem volt véletlen. 1971-ben találta fel Mariano Martinez, egy Dallas-i vendéglátós, akit a 7-Eleven Slurpee jégkásás finomságokat gyártó cég inspirált. Martineznek volt egy zseniális ötlete, hogy keres egy használaton kívüli soft-serve gépet, és átalakítja a világ első Frozen Margaritát készítő masinájává. A Frozen Margarita gyártó gépet 2005-ben szerezte meg a Smithsonian Nemzeti Történeti Múzeum Washingtonban, ahol ma is megcsodálhatjuk Martinez zseniális ötletét.

Tequila, négy elegáns tároló edény, fehér háttérrel

6. Margarita 2.500 dollárért?

Tavaly februárban került megünneplésre a Margarita nem hivatalos 70. születésnapja (és a Nemzeti Tequila Nap). Erre az alkalomra Marco Antonio, a Manhattan-i csapos megteremtette a Silk Stocking Margaritát a Selena Rosa bárban. A koktél bővelkedett a Clase Azul Ultra añejo tequilában, amiből 1500 dollárba kerül egy üvegnyi és ennek értékét 2500 dollárra emeli a ritka mexikói, kézzel készített és díszítét üveg, amibe a tequilát forgalmazzák. Salud!

Ha még többet szeretnél tudni a tequiláról, vagy a Margarita koktélról, akkor látogass el a Mojito Mixeriskolába, ahol a mixertanfolyamokon megtanulhatod hogyan kell elkészíteni a koktélokat. Mindemelett ajándék tréningeket is kapsz, hogyha a szakmában szeretnél elhelyezkedni nagyobb eséllyel indulj a munkaerőpiacon.

Vége láthatatlan italmennyiség vár a pult mögött, hogy ténylegesen felfedezd az alkoholok világát, amiben segítenek az elméleti órák, amelyeken minden ital gyártási technikáját, történetét megismerheted. A tanfolyam végén megmutathatod a kreatív oldalad, hogy megalkoss egy olyan koktélt, amit még senki nem talált ki és belecsempészheted a saját történeted.

Garantáljuk a jó hangulatot, a szakmai tudást és a profi oktatást! NÁLUNK NINCSENEK REJTETT KÖLTSÉGEK! A mixer képzés végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer bizonyítványt állítunk ki és egy boston shakert is ajándékba kapsz.

Válaszd ki a Neked megfelelő barista és mixer tanfolyamot: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. Nyitvatartási időben hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között bármikor beiratkozhatsz! Látogass el a Mojito Mixeriskolába és a Barista Akadémiára!

Jelentkezési határidő: október 8., hétfő 16 óra
A képzés első órája: október 8., hétfő 
17 óra!

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]

5 különböző koktélos pohár, szépen díszítve, kékes háttérrel

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...