Hírek

7 tipp, hogyan írj kiemelkedő önéletrajzot!

By május 31, 2019 No Comments

Akár egy új pozícióra jelentkezel, akár előléptetést szeretnél, fontos, hogy az önéletrajzod kitűnjön a többi közül. A hagyományos, felsorolásos szerkezet már a múlté. Egy olyan ember segített nekünk, aki naponta akár több 100 CV-t is elolvas: Kirk Estopinal, a Cure és a Cane & Table munkatársa. Elmondása szerint mindössze 60 másodperced van arra, hogy felkeltsd és megtartsd valakinek az érdeklődését. Ezt szem előtt tartva az alábbi tanácsokat adta az önéletrajz íráshoz.

 1. Legyen tömör.
  Nagyon sok CV túl hosszú, akárcsak a menük. Nem kell minden egyes műszakot ráírnod. Elég, ha a főbb paramétereket írod fel, listaszerűen, a legfontosabbakat kiemelve. Tehát, nem kell magadról mindent ráírnod, nem erről fognak megismerni, ez csak arra kell, hogy az állásinterjúra eljuttasson.
 2. Hagyd el az időrendi felsorolást.
  Elég unalmassá és megszokottá váltak az olyan önéletrajzok, amik időrendi sorrendben listáznak minden egyes munkahelyet és iskolát. Természetesen nem kell felborítanod a sorrendet, de lehet, hogy van olyan, amit kihagyhatsz és a dátumokat sem kell odaírnod a munkahelyek neve elé.
 3. A fontos információt helyezd előtérbe.
  Mindegy, hogy mikor szerezted meg azt a képességet/tudást, ami megszerezheti neked a megpályázott állást; emeld ki, tedd jól láthatóvá. Az, hogy „rendben tartottam a back bart” közel sem olyan kiemelkedő, mint az, hogy „megalkottam egy best selling koktélt”.
 4. Ne csak a vendéglátós tapasztalatodat írd bele.
  Ha esetleg dolgoztál irodában vagy szervezőként azelőtt, hogy a vendéglátást választottad, ne félj beleírni az önéletrajzodba. Ezek az infók sok mindent elárulnak rólad: például, hogy sokoldalú vagy, esetleg azt, hogy szuper a szervezőképességed – ami lássuk be, egy bár életében még nagyon jól jöhet.
 5. Dicsekedj egy kicsit.
  Dicskedni nem mindig kifizetődő, de munkatapasztalata midenkinek van, ezért valami olyan dolgot is bele kell írnod a CV-be, ami a munkádtól független és büszkeséggel tölt el. Ha megnyertél egy mixer versenyt, vagy dobogós helyezést értél el egy másikon, nyugodtan írd bele az önéletrajzodba. A leendő munkáltatód díjazni fogja, hogy a munkaidődön kívül is időt szánsz a szakmádra.
 6. Mindig olvasd át.
  Nem kapsz második lehetőséget egy jó első benyomás kialakítására. Ezért mindig olvasd át az önéletrajzodat (és minden más is, amit kiadsz a kezedből). Természetesen mindenki hibázik, de egy CV nagyon sok mindent elárul rólad és nem biztos, hogy azt szeretnéd, ha már az elején azt gondolnák rólad, hogy figyelmetlen vagy.
 7. Nézz utána.
  Mindig olvass utána a cégnek, mielőtt elmész az állásinterjúra. Ha a vezetőség nem is kérdezi meg, hogy mit tudsz a cégükről, akkor is érdemes úgy alakítani a beszélgetést, hogy kiderüljön: te készültél. Ez a felkészültség hatalmas előnyt jelent számodra azokkal szemben, akik netán másnaposan és teljesen felkészületlenül jelennek meg.

Végezetül pedig, felejtsd el, amit eddig az önéletrajz írásról gondoltál. Legyél kreatív és mesélj egy kicsit magadról! Mára már pici ikonokat és rajzokat is tehetsz önéletrajzodra, így még inkább szembetűnőbb és érdekesebb lehet.

Forrás és kép: Liquor.com

Legyél te is mixer! Az alapfokú mixer tanfolyamunkat már akár 4 hét alatt elvégezhetitek (gyorsított forma, a normál tanfolyam 12 hetes). Ha mégjobb bártenderré szeretné válni, és szeretnél Tiki koktélokat készíteni, akkor válaszd Profi Mixer csomagunkat, melyhez most AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk!

További tanfolyamok helyét és időpontját, valamint bővebb információt a Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola weboldalán találhatsz. Képzéseink országszerte több, mint 20 városban indulnak (Sopron, Győr, Eger, Miskolc, Tata, Szeged, Szentes, Szolnok, Hódmezővásárhely, Baja, Békéscsaba, Szombathely, Veszprém, Keszthely, Székesfehérvár, Gyöngyös, Cegléd, Szekszárd, Kecskemét, Gyula), honlapjainkon ezekről is tájékozódhatsz. Ha valamit nem találsz, hívj bennünket bizalommal, vagy ha szeretnél, e-mailt is írhatsz. Irodavezetőnk készséggel áll rendelkezésetekre  az iroda nyitva tartási idejében (H-P, 10-18).

Információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)

Leave a Reply