Barion Pixel
menu

A Koktélkészítés egyik legfontosabb alapanyaga – Monin szirupok!

2020. április 20. 00:00

Szirupok, vagyis a tökéletes íz alapkövei..

A képzéseink során, legyen szó alap vagy haladó tanfolyamról, szinte minden alkalommal a kezünk ügyébe kerül jó pár üveg prémium minőségű szirup és likőr. Joggal merül fel kérdés milyen összetevőket is használunk pontosan az alapszeszeken kívül. Mivel két nagy csoportról beszélünk, ezért kezdjük az alkoholmentes szirupokkal.

Monin Szirup

Monin Szirup

szirup valamilyen cukorféleség (esetleg cukoralkohol) tömény oldata, jellemzően viszkózus és a cukor mellett egyéb oldott anyagokat is tartalmazhat. A szirupokat elsősorban a gyógyszerészetben és az élelmiszeriparban, illetve a gasztronómiában használják. Egyes szirupokat az élelmiszeriparban szörpnek is neveznek, köznapi értelemben a szörp elsősorban gyümölcsszörpöt jelent.

„szirup” a latin sirupusból származó nemzetközi vándorszó, mely a latinba az arab شراب [ʃɑˈɾˤɑːb] /sarab/ ’ital’ átvételével került, ami pedig a szintén arab شرب /sirib/ ’iszik’ szóból származik; gyökere azonos a „sörbet” szóéval.

A „szörp” Bugát Pál nyelvújítási szava, amit a szörpöl, szürcsöl, igéből elvonással képezett. (wikipedia)

Fajtái:

Cukor szirup

Az egyszerű cukorszirup rengeteg étel elkészítéséhez szükséges, de a koktéloknak is egyik fontos alapanyaga. Az általános alapreceptje elképesztően egyszerű,otthon is pillanatok alatt elehet készíteni, egy rész cukor, egy rész víz kell hozzá. A cukorral elkevert vizet fel kell forralni és addig főzni, míg a cukor fel nem olvad. Ez az alap, ehhez jöhet mindenféle ízesítő: friss fűszerek vagy szárítottak, gyümölcspürék, virágok, citrushéjak.

Gyümölcsszirupok

A gyümölcsszirupok (szörpök) friss, tartósított vagy sűrített gyümölcslével, gyümölcsvelővel vagy ezek keverékével ízesített cukorszirupok, újabban ezekben is egyre gyakrabban használnak glükóz-fruktózszirupot a szacharóz kiváltására. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint e sűrűn folyó készítmény szárazanyagtartalma legalább 60 ref.%,gyümölcslé vagy gyümölcsvelő tartalma pedig legalább 33 tömegszázalék kell legyen. Gyümölcs- és déligyümölcs-alapú szörpök esetén csak a felhasznált gyümölcsre jellemző, míg ízesített gyümölcsszörpöket a gyümölcs alapanyagtól eltérő jellegű aromával is lehet ízesíteni. Ez utóbbiaknál az ízre való utalást „ízű gyümölcsszörp” megnevezéssel kell feltüntetni. A termékhez antioxidánsként adagolt L-aszkorbinsavat tilos C-vitamintartalomként feltüntetni. Adalékanyagokat tartalmazhat.

Monin Szirup 

 Glükóz-fruktózszirup

 

Az élelmiszeripar, különösen az üdítőital gyártás újabban nagy mennyiségben használja fel a kukoricakeményítőből gyártott glükóz-fruktózszirupot a valamivel drágább szacharóz helyett az édes íz elérésére.

Víz- és kivonat alapú szörp

Ezek a készítmények a megnevezésükre jellemző illatúak és ízűek, amiket cukorszirupból, ízesítő és adalékanyagok hozzáadásával meleg vagy hideg eljárással gyártanak. Növényi kivonat alapú szörp esetében a termék jellegét meghatározó aroma nem engedett, de más, ízesítő jellegű természetes aroma használható. Az aromával készített szörp megnevezésnek pedig tartalmaznia kell a jelleget adó aroma nevét „ízű szörp” formában.

Invertcukorszirup

Az invertcukor gyártása során a szacharózt monoszacharidjaira, glükózra és fruktózra bontják. Az invertcukor oldata édesebb és kevésbé hajlamos a kristálykiválásra, így élelmiszertechnológiai szempontból előnyösebb

Melasz

melasz a cukorgyártás magas szacharóztartalmú szirupos mellékterméke.

Fa jellegű szirupok

A juharszirup egyes juharfajok (elsősorban a cukorjuhar) lecsapolt xilémnedvének bepárlásával előállított szirup. Hasonlóan egyes nyírfafajok nedvéből is készíthető szirup, ami azonban nem a köznyelvben „nyírfacukor”-ként is ismert xilit miatt édes, ezt ugyanis a nyírfa (ma inkább már kukoricaszár) hemicellulóz nevű poliszacharidjából állítják elő összetett ipari eljárással.

Méz

méz alapvetően természetes eredetű tömény fruktóz-glükózszirup.

juharszirup

Méz

A szárazabb elmélet után, érdemes megnézni milyen prémium szirup családdal is dolgozunk pontosan a Mixer és Barista képzéseink során.

„szenvedéllyel a minőségért”

Ez a mondtad lehetne akár egy 2020-ban készült reklám film szlogenje is. Ezzel szemben ez az idézet több, mint 100 éves múltra tekint vissza. Tudtuk meg, fő partnerünk a Monin szirup és likőrgyártó cég történetéből.

 

Monin:

Monin Szirup100 év tapasztalattal a háta mögött a MONIN vált a legnagyobb választékú márkává a több mint 140 ízével a több mint 140 országban!

1912 George Monin megalkotta a márkát a franciaországi Bourge-ban. A márka akkori szlogenje a: „szenvedéllyel a minőségért”. A minőség a mai napig meghatározó fogalom a cég életében, ahol minden üvegen szerepel a lot szám, így visszakövethető, hogy milyen anyagokból és ki által lett elkészítve az adott termék.

A MONIN termékek nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert, ennek ellenére hosszú szavatossági idővel rendelkeznek (3év). Természetes alapanyagokat tartalmaznak, magas gyümölcstartalommal- válogatott gyümölcsökből. Édesítő szerként 100%-ban nádcukrot használnak a szirupokhoz és a gyümölcspüréihez egyaránt. A cukormentes szirupok pedig a közvetlenül a cukorból nyert, sucralose-szal készülnek , amely egy kalóriamentes édesítő.

Monin cég lépésről lépésre :

  • 1912 – Georges Monin létrehozta a céget
  • 1930 – Megkezdődik az európai export
  • 1945 – Paul Monin átveszi a cég irányítását és elkezdi a szirupok termékfejlesztését
  • 1993 – Olivier Monin cég elnöke, nemzetközi jelenlét erősítése
  • 1996 – új gyár megnyitása Floridában
  • 2009 – Kuala Lumpuri gyár építése, fiókiroda nyitása Sanghaiban
  • 2012 – 100 éves a cég

A Monin cég nagy hangsúlyt fektet a mixer versenyekre, nem volt ez másképp 2012-ben sem. Iskolánk vezető oktatója Ludányi István képviselte Magyarországot Franciaországban Párizsban a koktélszirup gyártó cég 100 éves fennállása alkalmából rendezett Monin világbajnokságon.

Párizs legmagasabb felhőkarcolója, a Montparnasse 56. emeletén rendezett világverseny 30 ország részvételével zajlott, István a 6-os döntőbe jutás után a 4. helyezést érte el.

Monin SzirupAbban az esetben, ha kedvet kaptál és szeretnél otthon a Monin szirupokkal kísérletezni. Mutatunk pár koktél receptet, amit egyszerűen el tudsz készíteni, ezekben a nehezebb napokban.

Hugo

Monin Szirup

 

 

2cl Monin bodzavirág szirup

2cl Szóda

6cl Prosseco (olasz habzóbor)

Az összetevőket töltsd jégre boros pohárban, majd keverd meg bárkanállal és díszítésnek add hozzá a friss mentát és a lime karikát.

 

 

Orange Spritz

Monin Szirup2cl Monin Orange Spritz szirup

2cl Szóda

6cl Prosseco (olasz habzóbor)

Az összetevőket töltsd jégre boros pohárban, majd keverd meg bárkanállal és díszítésnek add hozzá a fél szelet narancsot.

Amennyiben szeretnéd ezeket a koktélokat profin elkészíteni, jelentkezz bátran Online Alap Mixertanfolyamra. Ez a képzés típus azért jött létre, hogy el tudd kezdeni a tanfolyamot, az elméleti anyagot elektronikusan juttatjuk el hozzád és a gyakorlati képzést pedig már felkészülten, a korlátozó intézkedések után tudod folytatni. Online tesztekkel folyamatosan tudod ellenőrizni tudásod, szakmai fejlődésed. Felmerülő kérdéseidre pedig telefonon és e-mailben is tudunk választ adni.

A képzés ára 85.000.- Ft, melyet átutalással tudunk elfogadni.

Ha a részletfizetést választod: 25.000.-Ft kezdőrészletet kell elutalnod ahhoz, hogy megkapd a tananyagot és már kezdheted is a felkészülést!

Beiratkozás menete:

  • Jelentkezz online
  • Elküldjük a számlát.
  • A megadott e-mail címre elküldjük a szerződést.
  • Ha az összeg beérkezett: Elküldjük a tankönyv kódját, a teszt linkeket, illetve, hogy az oktató elektronikus és telefonos elérhetőségeit, aki segít a tananyagban.

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...