A Cognac árnyékában. Brandy és az Armagnac.
2020. április 11. 00:00
A borpárlat, a brandy és a Weinbrand
Természetesen a világon, sőt Franciaország sok területén is készítenek különféle borpárlatokat. Ha azonban nem az előbbiekben leírt helyekről származnak, vagy bármiben nem felelnek meg a szigorúan részletezett feltételeknek, akkor nem tarthatnak igényt a cognac vagy armagnac elnevezésre. Minden más csak borpárlat vagy brandy lehet, amelyek különböző jellegűek lehetnek, továbbá a minőségi és árskála bármelyik pontján elhelyezkedhetnek.
Német nyelvterületen a jellemző a Weinbrand elnevezés. Említést érdemel továbbá a különleges andalúziai borból, a sherryből készült Brandy de Jerez, a muskotályos borból lepárolt dél-amerikai Pisco és a szintén muskotályos eredetű Metaxa, ami a szó szoros értelmében – különleges ízesítése miatt – nem is igazán tartozik a brandy kategóriába, így általában csak a márkanéven említik. Létezik még brandy (vagy ahhoz hasonló, de pontosabban nem meghatározott ital) számtalan érdekes néven (és álnéven), mint például konjak, vinjak, conhaque stb., ezeket azonban nehéz lenne igazán objektív mércével minősíteni.
Néhány márka: Asbach Uralt, Chantré, E.J.Gallo, Lepanto, Soberano stb.
Az Armagnac
Nem lenne teljes a kép a borpárlatokról, ha nem ejtenénk szót a másik – a hagyományok szerint még ősibb – francia hírességről, amelynek neve: armagnac. Bár a termőterületet a cognac területével egyidejűleg, már 1909-ben kijelölték, az armagnac az önálló, hivatalos minősítést csak 1936-ban szerezte meg. A nevet tehát csak a törvényben meghatározott dél-franciaországi (Bordeaux és a Pireneusok közötti) területről (történelmileg Gascogne, ma Bas-Armagnac, Haut-Armagnac és Ténarèse néven) és szintén meghatározott módon (a csak ott használatos alambic continu armagnacais, azaz armagnac folyamatos lepárlóban) készült borpárlatok viselhetik. Az armagnac a kissé eltérő alapanyag és a speciális lepárlás következtében különbözik a cognactól, annál aromásabb, viszont simaságához hosszabb érlelés szükséges. A címkéjén a cognacnál leírt vagy ahhoz hasonló jelölések szerepelnek.
Néhány márka: Chabot, Clés des Ducs, Janneau, Marquis de Montesquiou, Marquis de Puysegur, Sempé stb.
LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00
Ezek is érdekelhetnek
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!
Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]
Bővebben...
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés
A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]
Bővebben...
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept
Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]
Bővebben...
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!
A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]
Bővebben...