Hírek

A koktélok története

By március 31, 2017 No Comments

17.-18. század

Kevert italok léteztek, de ezek nem voltak a mai értelemben vett koktélok.
A 17. – 18. században kevert italok, mint a fizz, collins és julep már léteztek, mielőtt kialakult volna a „koktél” fogalma.

1803 és 1806 között

Első írásos feljegyzések a „koktélokról”
A két mű 1803-ban és 1806-ban jelent meg, amelyek elkezdték a „koktél” szót ezekre a különleges italokra használni.

1805

Henri Louis Pernod megalkotta saját abszint lepárlóját Pontarlier-ben (Franciaország)
1805-ben nyitott meg Henri Louis Pernod abszint lepárlója Pontarlier-ben, észak Franciaországban.

1824

Aromás Angostura bitter kifejlesztése
1824-ben, a Porosz katonai doktor Johann Siegert kifejlesztette az Angostura bittert, egy rumból készült aromás keserű, tárniccsal és narancshéjjal. Most már az angostura rengeteg koktél alapanyaga Trinidadban.

1834

Antoine Amédée Peychaud szolgálta fel az első koktélt egy tojástartóban.
Antoine Amédée Peychaud, egy New Orleans-ba menekült gyógyszerész, szolgálta fel a gyógyászati elixírt, amit „Bitter Peychaud”-nak nevezett el, cukrot és egy feles Sazerac de Forgest kevert össze. Konyakot töltött egy coquetier, azaz egy tojástartóba. Az Amerikai kiejtés „coquetel” mint „cocktail”. És így történt, hogy a Sazerac koktél kitalálása és a „koktél” név kialakult.

1862

The „Bar-tenders guide” was published
1862-ben, a mixológia úttörője Jerry Thomas megjelentette a „Bar-tenders guide” (bártender útmutató) című, az alapító koktél könyvek egyikét.

1863-1895

Filoxéra elpusztította az európai borokat.
Grapevine filoxéria, azaz egy levéltetű fajta támadta meg Európa szőlőtőkéit 1863-ban, ez súlyosan érintette mind a konyak mind a bortermelést. A rövid szeszesitalok és az abszint fogyasztása ennek hatására növekedni kezdett. Másrészt a koktélokban a konyakot felváltotta a rozs whisky, New Orleans-ban.

1870

A Manhattan kifejlesztése
A legenda szerint a Manhattant 1870-ben fejlesztette ki Dr. Iain Marshall egy bankettre, amit az elnökjelölt Samuel J. Tilden tiszteletére rendeztek a Manhattan Clubban, New York-ban.

1870-es évek

Az első jéggépek az 1870-es években jelentek meg.
Ezek tették a koktélokat széles körben elterjedté. (Ekkor kezdtek el jeget adni a koktélokhoz.)

1904

A Dry Martinit kitalálták a „Grand Hotel” bárban, Párizsban.
Azt mondják, hogy a Dry Martini közismert receptjét, a „Grand Hotel” bárban találták ki Párizsban, a századforduló idején.

1908

Adolf Loos tervezett egy Amerikai bárt Bécsben.
1908-ban, a híres építész Adolf Loos, egyike a modern építészet úttörőinek, tervezett egy Amerikai bárt Bécsben. Azóta átnevezték „Loos Bar”-ra és bejegyezték, mint történelmi emléket.

1910

Az Absinth-ot betiltották több európai országban is.

1911

Harry’s Bár megnyílt Párizsban.
A Párizsi Harry’s Bar 1911-ben nyitotta meg kapuit. Ez a bár kovácsolta örökségeként az immár ikonikussá vált koktélokat, mint például a Sidecar és a White Lady koktélokat.

1917

Az orosz forradalom elterjesztette a vodkát szerte a világon.
Az orosz forradalom 1917-ben rákényszerítette a főméltóságokat, hogy elmeneküljenek az anyaországból. Magukkal vitték híres vodka receptjüket is, ami a nemzetközi siker kulcsa lett.

1919

A Negroni feltalálása
Gróf Camillo Negroni kifejlesztett egy kis ízelítőt a ginből Londoni útja során. 1919-ben, Barman Fosco Scarselli a Caffe Casino-ban, Firenzében javasolta, hogy adjon hozzá egy kevesett az Americanojához. Az arisztokratáknak tetszett, és a Negroni legenda megszületett.

1919-1933

Tilalom ereszkedett Amerikára.
Az alkoholtilalom ideje alatt, a koktélfogyasztás lett a legnépszerűbb módja a csempészett italok rossz ízének elfedésének. A koktélok módfelett egyszerűen elterjedtek az egész USA-ban.

1920

A csaposok Európába és Kubába menekülnek.
Rengeteg pultos menekült el a tilalmi, 1920-as években, száműzetésbe, Európába és Kubába, melyek alapvető koktél helyeké váltak sok Amerikai számára.

1930

Harry Craddock megjelenteti a Savoy Koktél Könyvet.
Harry Craddock, a 20-as, 30-as évek egyik legjobban ismert bártendere megjelentette a Savoy Cocktail könyvet, ami több mint 750 koktél receptet tartalmazott és a mai napig nyomtatásban van.

1934

A tilalom véget ér és kitalálják a tiki koktélokat.
1934 jelentette a tiltás végét és a tiki koktélok megjelenését, melyeket befolyásolták a Polinéz trendek és a kultúra. Egy hollywoodi bárban, a Don Beachcomber-ben, Ernest Gantt készítette az első ilyen italt.

1953-1961

James Bond kikérte a martiniját „Rázva, nem keverve”
A második James Bond rész és az egész sorozat folyamán Ian Flaming fogyasztotta hős italát a dry martinit „rázva, nem keverve”, ellentétben a szabállyal miszerint a koktélt hűteni kell felszolgálás előtt. A brit titkos ügynök különc ízlése  szintén kiterjedt a „Vesper”-re ami ginből, vodkából és Kina Lillet-ből készült.

1979

Absolut Vodka meghódítja Amerikát
1979-ben az Absolut Vodka elindul a hihetetlen siker útján az USA-ban.

1980

A Cosmopolitan trendi lett
Cseresznyével kitalálva! Cook Miamiban, 1980-ban, a Cosmopolitant trendi koktéllá tette, mivel könnyebb volt a martininál. Ugyan ebben az időben a vodka villámgyorsan bebetonozta magát a koktéllapokon.

1990

Dale Degroff újra feltalálta a koktélkultúrát
A 90-es években, Dale Degroff elkezdte újjá éleszteni a koktélkultúrát New York-ban, méghozzá frissítő vintage koktél receptekkel.

1995

A Londoni koktél színtér újjászületése
1995-ben, a koktél színtér a reneszánszát élte Londonban, különösen az Atlantic Bár hangulatának köszönhetően.

2000

A Mojito megérkezik Európába
Már széles körben belekortyolhattak az italba mire a 2000-es évek elején megérkezett a Mojito Európába, ami a mai napig népszerűségnek örvend.

2003

A „Joy of Mixology” publikálása
A „Joy of Mixology” című kötetet Gary Regan szerkesztette 2003-ban számos olyan bártender részére – mind profiknak és amatőröknek egyaránt – akik egy új útját akarták gyakorolni a koktélkészítés művészetének.

2000-2005

A New Yorki koktél színtér virágzása
A Milk & Honey megnyitását követte az Employees Only és a Pegu Club melyek pár évvel később bebizonyították, hogy a New yorki színtér is virágzik. Fiatal kezdő bártenderek („startenders”), mint Jim Mehan, Phil Ward és Joaquin Simó foglalták el a központi szerepet.

2007

Megnyílt egy kísérleti koktél club Párizsban
L’experimental” 2007 júniusában nyitotta meg kapuit, melyet szorosan követtek a „the Candelaria”, a „L’Entrée des Artistes”, a „Le Prescription”, a „La Conserverie” és más helyek, ahol a Francia koktél szín felvirágozhatott ismét.

2008

Az első koktél show mely Párizsban került megrendezésre
Az első szakmai vásár, mely a koktéloknak lett szentelve 2008–ban Franciaországban, Párizsban lett megrendezve.

2009

Az érlelt koktélok szeretetének feléledése
Barmen Tony Conigliaro a „69 Colebroke Row” bárból és Jeffrey Morgenthaler érett – hordóban és palackokban érlelt- koktélokat hozott vissza az itallapokra.

2010

A tudomány fejlődése magával hozta a molekuláris koktélokat
2010-ben a gasztronómia és a mixológia közel került egymáshoz: ez volt az első év mikor a molekuláris gasztronómia folyamatait, trükkjeit felhasználták a koktél készítés során.

2015

Egyre több házi készítésű koktél
A koktél történet még ma is íródik: a csaposok különböző órákat és workshopokat ajánlanak vendégeiknek, melyeken keresztül betekinthetnek a bárosok világába. A „csináld magad” trend biztosíték a nagy pillanatokra és a jó hangulatra a jövőben is.

Ha többet szeretnél tudni a koktélokról jelentkezz a Mojito Mixeriskolába, alapfokú és haladó mixertanfolyamra!

Leave a Reply