Barion Pixel
menu

A látványos és gyors italkészítés – Vagyis a Flair Bartending!

2020. május 02. 00:00

FLAIR BARTENDING

 

Flair Bartending jelentése:

Látványos italkészítés a bárban található eszközök bármelyikével. Célja a vendég szórakoztatása és ezzel egy pozitív élmény kialakítása, amely maradandó emlékké teheti bármely koktél elfogyasztását.

Példák:Professor Jerry Thomas

  • Töltés technikák
  • Tin (shaker) Mozdulatok
  • Üveg dobások
  • Tüzes elemek alkohollal

Előnyei:

  • Jó hírnév kialakítása
  • Figyelem felkeltés
  • Koktélfogyasztásra ösztönzés
  • Szórakoztatás

Flair kezdetek

  • „Professor” Jerry Thomas 1862-ben publikálta a Blue Blazer nevezetű koktélt, amely az első olyan koktél volt, ami feltűnést és látvány teremtett az akkori amerikai Saloon bárokba.
  • A koktél egy San Fransisco-i Gambling Saloon-ban született meg, amelyet meggyújtva, egyik bögréből a másikba töltögetett, ezáltal rengeteg vendéget ámulatba ejtett.

Blue BlazerBlue Blazer

  • 1 dl. Skót Whisky
  • 1 dl. Forralt víz

Töltsük a whiskyt és a forrásban lévő vizet egy rézedénybe, gyújtsuk meg ezt a folyadékot, és miközben lángol, keverjük össze mindkét összetevőt úgy, hogy egyik rézedénybe átöntjük a másikba és ezt ismételjük meg négy vagy öt alkalommal. Ha ez jól sikerült, akkor egy folyamatosan égő folyadékot kapunk.

Adhatunk hozzá 2cl narancshéj likőrt, és édesíthetjük egy teáskanálnyi porcukorral. Szervírozzuk egy whiskys vagy tumbler pohárban egy darab citromhéjjal.

Flair Bartending elterjedése világban

A Blue Blazer megszületése után körülbelül 100 évig semmi érdemleges nem történt a Flair világában.1980-as években a bartenderek elkezdenek különböző báreszközökkel látványos elemeket belevinni az italkészítésbe és egyedi  ‘Showmanship’-ükkel lenyűgözni a vendégeket. Céljuk minél több ‘Tip’ (jatt) begyűjtése!

Ezeket az akrobatikus elemeket az 1980-as évek híresFlair bartending bar Flair bárjaiban tudták legjobban kamatoztatni. A két legismertebb a T.G.I Friday’s és a Hard Rock Café volt. T.G.I Friday’s management 1986-ban arra bátorította bartendereit, hogy mutassák meg tudásukat a texasi irodában, ahol összedolgozva megalkottak egy flair bartending videót. Az oktató videóban akkor nagyágyuknak számító John JB Bandy, John Mescall, és Magic Mike szerepelhetett.

1986 végén a T.G.I Friday’s megtartotta az első nemzeti Flair Bartending versenyt Kaliforniában, amit ‘ Bar Olympics ‘-nak hívtak.  A versenyt John JB Bandy nyerte, akinek a nevéhez fűződik az első Flair Barending training videója is az Olympic Bartending.

John JB Bandy neve kiemelkedő, hiszen 34 bartender közül öt választották ki, hogy a  Cocktail című film két sztárját Tom Crusie-t és Bryan Brown-t kitanítsa Flair Bartending-re.

Elérkeztünk a Flair Bartending terjeszkedésének talán legfontosabb időpontjához 1988-hoz, hiszen ekkor a Cocktail  című film hatására a Flair meghódította az egész világot és fiatalak ezreit „fertőzte” meg ez az  életérzés. John JB Bandy munkája kitűnően sikerült, a végeredményt a filmből itt láthatjuk:

Gyakorlatilag a T.G.I Friday’s modernizálta bartending szakmát, felemelte egy magasabb szintre, előtérbe helyezve a vendég szórakoztatását. Megteremtve a pozitív, vidám légkört, ahol olyan bartendereket alkalmaztak, akik megmutathatták kreatív, szabad gondolkodásukat. A további fejlődést  elősegítette a flair versenyek terjeszkedése először az USA-ban, majd Európában és Ázsiában. Pluszban természetesen a Flair bárok megjelenése Las Vegasban és a világ nagyobb városaiban. Az évek során két fajtája alakult ki az akrobatikus italkészítésnek, a munkában és a versenyeken is.

 

WORKING FLAIR

  • Jelentése: Munka közbeni látványos italkészítés
  • Legelőször a 80-as években ezt a flair típust alkalmazták
  • Különböző tin (shaker) indítások pultról, tin mozdulatok
  • Akár teli, de legtöbb esetben 3-4 dl megtöltött üveggel dobások és töltési technikák
  • Kiváló, ha gyorsan és szórakoztatva szeretnénk italokat készíteni
  • Csak cirkuláris mozdulatokat hajtunk végre, saját tengelye körül nem forog az üveg

EXHIBITION FLAIR( Performance Flair )

  • Jelentése: Bemutató közbeni látványos italkészítés
  • Munka közben igen ritkán használják, mert kb. 3-4 cl párlat van az üvegben, így hátráltatja a termelést
  • A flair leglátványosabb formája
  • Saját tengely körül forog az üveg
  • Leginkább versenyeken és Mixer Show-kon és bemutatókon használják
  • Bárokba vendégcsalogatásra vagy további italfogyasztásra való ösztönzésre kiválóan lehet alkalmazni

Versenyek

  • Először házi versenyek: – Tgi Fridays, – Hard Rock
  • 1990-es évek Cocktail című film hatására globalizálódik Flair Bartending
  • Világversenyek kialakulása 1990-es évek vége
  • Az italforgalmazó cégek észreveszik, hogy rengeteg nézőt vonzanak a Flair versenyek
  • Pénzdíjas versenyek kialakulása 1990-es évek vége (még több versenyzőt vonz világszerte)
  • Az ezred fordulóra kialakulnak a nagyobb világversenyek és a nívós pénzdíjas versenyek, továbbá a véglegessé válik a pontozási rendszer is
  • Kiemelkedőbb versenyek: Quest, Legends of Bartending, Nations, Roadhouse Sky Global Flair Challenge, IBA World Flair

A Mojito Mixeriskola is nagy hangsúlyt fektet a Flair, illetve az American Bartendig képzésekre Gergely Péter oktatónk munkája által. Péter 2008-ban kezdte a szakmai pályafutását, azóta számos hazai és nemzetközi Flair verseny dobogósa.

– Magyar Bajnokság 2. hely 2014

– Nemzetközi Flair verseny Bled, Szlovénia 2014

– Head to head freestyle flair verseny 1. hely 2014

– DMS Országos flair verseny Debrecen 4. hely 2011

Gergely Péter American és Flair Bartending Technikák Videója:

Amennyiben szeretnél te is megismerkedni a koktélozás és Flair Bartendig alapjaival, jelentkezz bátran Online Alap Mixertanfolyamra és American Bartendig képzésinkre. Ez a képzés típus azért jött létre, hogy el tudd kezdeni a tanfolyamot, az elméleti anyagot elektronikusan juttatjuk el hozzád és a gyakorlati képzést pedig már felkészülten, a korlátozó intézkedések után tudod folytatni. Online tesztekkel folyamatosan tudod ellenőrizni tudásod, szakmai fejlődésed. Felmerülő kérdéseidre pedig telefonon és e-mailben is tudunk választ adni.

A képzés ára 85.000.- Ft, melyet átutalással tudunk elfogadni.

Ha a részletfizetést választod: 25.000.-Ft kezdőrészletet kell elutalnod ahhoz, hogy megkapd a tananyagot és már kezdheted is a felkészülést!

Beiratkozás menete:

  • Jelentkezz online
  • Elküldjük a számlát.
  • A megadott e-mail címre elküldjük a szerződést.
  • Ha az összeg beérkezett: Elküldjük a tankönyv kódját, a teszt linkeket, illetve, hogy az oktató elektronikus és telefonos elérhetőségeit, aki segít a tananyagban.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...