Barion Pixel
menu

A szilveszteri házibuli 8 alapszabálya

2019. december 05. 00:00

Egy fergeteges szilveszteri party 8 szabálya

Közeleg az év vége, rendben lezajlott a karácsony. Degeszre ette magát mindenki, egyik kanapéról fekszel a másikra, már mindent láttál a tv-ben. De van itt még egy program, egy kisebb időutazás, amely segítségével átkatapultálod magad a múlt évből a jövő esztendőbe. Igen, ez a szilveszteri buli.
Próbáltuk összeszedni azokat a hasznos tanácsokat, melyek nélkül balul sülhet el az év bulija.

Szilveszteri buli legfontosabb elemei

Tervezd meg előre

Egy szilveszteri buli akkor fog jól sikerülni, ha minden apró részletre gondolsz, mint szervező vagy házigazda.
Készíts vendéglistát, hívd meg Őket és kérj visszajelzést, hogy tudnak-e jönni vagy sem. Pontos létszám alapján tudsz tervezni, vásárolni ételeket italokat. A létszám megszervezésénél vedd figyelembe a bulihelyszín befogadóképességét. Ne hívj meg 50 főt egy 2 szobás lakásba. Gondoskodj megfelelő helyről az ételek, az italok kiszolgálásának. A zenét bízd egy profira és legyen elég hely táncolni. Tájékoztasd a bulin résztvevőket, hogy hánykor kezdődik és kb. mikor fejeződik be a party. Ne szervezz egyedül, ez nagy feladat! Több szem többet lát alapon vond be a szervezésbe a barátokat, a bulin résztvevőket!

Legyen választék

Az ételek és az italok kiválasztásánál légy körültekintő, gondolj mindenkire.  Az ételek területén válassz könnyed, finom, party jellegű ételeket, amiket a meghívottak saját maguknak is tudnak szervírozni. Például hidegtálakat, salátákat, snack ételeket. Gondolj a vegákra és a laktóz érzékenyekre is! Nem baj, ha ilyen összejöveteleken műanyag tányért, evőeszközt és poharakat használunk. Így elkerülhető a rengeteg mosogatás.
Italok területén mérd fel az igényeket, melyik barátod mit szeret, ki mit szokott inni. A választékban legyen édes, savanyú, keserű és száraz íz is. Mindenki találja meg a számára megfelelő italokat. A Mojito Mixeriskola alapfokú és haladó tanfolyamain részletesen foglalkozunk a koktél menük összeállításával, milyen alaklomra milyen italok és ételek illenek.

Készíts nagyobb mennyiséget, például bólét

Tény, hogy szilveszterkor mindenki szeretné magát jól érezni. Sok alkoholt fogyasztunk. Ha elkészíted nagyobb mennyiségben, sok időt spórolsz. Mixer képzéseinken időről időre foglalkozunk olyan italokkal, amelyek tökéletesen illenek egy szilveszteri party választékába. Végy egy nagy üvegtálat! A bólé készítést mindig a gyümölcsökkel kezdjük. Megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk. Olyan gyümölcsöket használj, melyek népszerűek és könnyen „összeházasodnak” a likőrökkel és a párlatokkal. Ilyenek az őszibarack, az eper, az alma, a banán, az ananász, a sárga és görögdinnye, a lime, a citrom és a narancs. Ha nem kapsz elég friss gyümölcsöt, használj nyugodtan konzerveket, kompótokat.
Kockázd fel őket és tedd a bólés tálba. Bátran szórd meg cukorral! Figyelj az egyensúlyra, a cukor adja az édes ízt a citrusok pedig a savakat. Ha ez megvan, öntsd nyakon a likőrökkel és a párlatokkal. Itt is érvényes a szabály, passzoljanak az összetevők. Tehetsz bele őszibarack likőrt, triple sec-et, vodkát, rumot, gint a megfelelő mennyiségben. Ha ezzel elkészültél, keverd meg egy merőkanállal és tedd be a hűtőbe 8-10 órára, hogy összeérjenek az ízek. Amikor érkeznek a vendégek, töltsd hozzá a hűtött pezsgőt, esetleg gyümölcs leveket. Szervírozd füles pohárban és adj hozzá kiskanalat, hogy a vendégek meg tudják enni az alkoholos gyümölcsöket is a pohárból.

Finom ételeket tálalj

Az étel egy szilveszteri bulin legalább olyan fontos mint az italok, a társaság a zene…
Mérd fel az igényeket, ki mit szeret, kinek mi a kedvence. Ki mit tud a legjobban elkészíteni, vond be Őket az előkészületekbe. Próbálj ki olyan ételeket is, amit még soha nem készítettél. Itt az idő, hogy leteszteljék a vendégeid. Ügyelj a mennyiségekre, egy ilyen mulatságon mindenki legalább kétszer fog enni.
Egy éjszakai rendezvényen mindig gondoskodj a kávéról. Tedd félre az energiaital & alkohol kombót! Ma már mindenki szereti és keresi a minőségi kávét. Egy finom espresso, cappuccino, cortado vagy flat white méltó kísérője lehet a programnak. Ha nem tudsz ilyeneket készíteni, nyugodtan iratkozz be hozzánk egy barista tanfolyamra. A Barista Akadémia oktatói megtanítanak korrekt kávés italokat készíteni. Ha a latte art tanfolyamot is elvégzed, biztosan leesik a vendégeid álla.

Gondolj minden vendégre

Fontos, hogy a buli szervezésénél gondolj minden vendégre. Biztosan lesz vegetáriánus vendéged és olyan is aki nem iszik alkoholt. Készíts húsmentes ételeket is. De legyenek alkoholmentes italok is. Szilveszter lesz, nem biztos, hogy a Fanta a megfelelő választás. Ha jártál már mixer tanfolyamra, akkor tudod, hogy számos koktélnak létezik alkoholmentes változata is. ilyenek a Virgin Mojito, a Virgin Pina Colada, a Safe Sex on the Beach és készíthető még sokfajta gyümölcsös limonádé is. Ha még nem jártál mixer képzésre, akkor itt az ideje beiratkozni, hogy profi bártender és házigazda légy.

Ne készíts erős italokat

Egy szilveszteri dorbézolás eltarthat akár nyolc órán át is. Figyelj a vendégeidre, hogy ne igyanak túl sokat rövid idő alatt. Csúnya vége lehet, ha valaki nem tud mértéket tartani és este 9-kor eléri az éjféli szintet. A túl ittas vendégek mindig zavarják a többieket és a tapasztalat azt mutatja, hogy csak a baj van velük. Ha koktélokat is készítesz, ne legyenek erősek, ne tolakodjon az italokban az alkohol. Készíts inkább long drinkeket, hosszabb italokat, így nem „ütnek” annyira. Ne felejtsd el a pezsgőt! Éjfélkor illik ezzel koccintani. Gondoskodj róla hogy az este folyamán végig legyen ásványvíz.

Ne zavarj másokat

Úgy szervezd meg az otthoni összejövetelt, hogy figyelj a körülötted élőkre. A szomszédokat udvariasan tájékoztasd előre. Figyelj a hangerőre! Vedd figyelembe, hogy a környezetedben élhetnek idős emberek. Ők nem biztos, hogy tolerálják az egész éjen át tartó dáridót. A kiskorú gyermekek éjfél után már biztosan szeretnének aludni, rájuk is gondolnod kell ha bulit szervezel. Végül a kutyák. Ők aztán végképp nem tudják hová tenni ezt a szilveszteri petárdázást és rakétázást, gondoskodj róluk is. Ha nem tudod mit kell tenned a kutyával nyugodtan kérj segítséget profi kutyatartóktól, biztosan segítenek majd.

Romeltakarítás

Arra készülj, hogy másnap amikor felébredsz, olyan látványban lesz részed, amit a hátad közepére sem kívánsz. Ezt is szervezd meg előre. Nyugodtan beszéld le a barátokkal, aki másnap tud járni az jöjjön segíteni. Rengeteg szemét lesz, de a szelektív gyűjtés a szilveszterre is érvényes. Egy profi szilveszteri buli a profi szervezésen  és lebonyolításon múlik.

A Mojito Mixeriskola tanfolyamain az italismeret és a gyakorlati koktélkészítés mellet részletesen foglalkozunk tananyagunkban az italok szakszerű szervírozásával. A különböző alkalmakhoz illő koktélok ajánlásával. A Mojito Mixeriskola hallgatói számára hazai és külföldi munka lehetőségeket ajánlunk. A nálunk végzett mixer tanulók, az itt megszerzett elméleti és gyakorlati tudást ma már 20 országban kamatoztatják. Legyen szó szállodáról, étteremről, kávézóról, koktélbárról, óceánjáró vagy folyami luxushajókról.

További tanfolyamok helyét és időpontját, valamint bővebb információt a Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola weboldalán találhatsz. Képzéseink országszerte több, mint 20 városban indulnak (Sopron, Győr, Eger, Miskolc, Tata, Szeged, Szentes, Szolnok, Hódmezővásárhely, Baja, Békéscsaba, Szombathely, Veszprém, Keszthely, Székesfehérvár, Gyöngyös, Cegléd, Szekszárd, Kecskemét, Gyula), honlapjainkon ezekről is tájékozódhatsz. Ha valamit nem találsz, hívj bennünket bizalommal, vagy ha szeretnél, e-mailt is írhatsz. Irodavezetőnk készséggel áll rendelkezésetekre  az iroda nyitva tartási idejében (H-P, 10-18).

Információ:
[email protected]
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...