Hírek

Agávé hiány? Van okunk az aggodalomra?

By május 17, 2018 No Comments

Ha tequila rajongónak vallod magad, akkor aggodalommal tölthet el az ital árnövekedése, ami az agávé -tequila alapanyaga-  hiányából származik. A tüskés, kékeszöld növénynek, mely a tequila szíve-lelke, 2016-os árfolyama kilogrammonként 4 pezó alatt maradt (kb. 0,21 dollár). Mára ez közel a hatszorosára emelkedett, több, mint 23 pezó 1 kilogramm agávé (kb. 1,26 dollár). 

Az agávé árak ciklikusak” – mondja Jenna Fagnan, a Tequila Avión elnöke. “A tequila egy olyan növényből származik, amely egyáltalán nem hasonlítható a kukoricához vagy épp a gabonához, ami minden évben meghozza az elegendő termést.” Fagnan szerint, az agávé egy kilós árfolyama a növény életciklusa alatt is ingadozhat.

Amikor az Avión vállalkozás 2010-ben elindult, az agávé költsége kevesebb, mint 1 pezó/kilogramm volt. A márka, éppúgy, mint mások a sokkal drágább alapanyagot is megvették. Ezt az árnövekedést nem vetették ki a fogyasztókra és a jövőben sem tervezik. De Fagnan azt mondja: “Mindez attól függ, hogy mennyi ideig tart az áremelkedés és milyen hosszú ideig tartanak ki az emberek”.

Ezeket a félig vad agávé magokat (fent a képen) faiskolákban ültetik el, mielőtt a növényeket visszaviszik a vadonba.

Egy kicsivel több, mint 11 font mennyiségű agávé szükséges egy tequila elkészítéséhez. Manapság, az átlagos kék agávé növény, amely a tequila készítéséhez szükséges, súlya nagyjából 110 fontot vagy többet nyom. Úgy hangzik, mintha ez egy egészséges, megfelelő mennyiség lenne, igaz? És mégis, a mexikói tequilát termelő régió, amely Jalisco államára összpontosult, nemzedékek óta agávé hiány sújtja.

A piac legjobb tequila gyártónak számító Carlos Camarena állítása szerint, a hiány és a termékeny ciklusok 15 évente ismétlődnek vagy akár többször is egy évszázadon belül. Ez egyszerűen azon múlik, hogy mikor éri el az agávé a betakarítási állapotot és a kereslet-kínálat alakulásától is függ.

“Ha az agávéból hiány van és drága, hirtelen mindenki a növényt akarja.” – mesélte Camarena. Azok a gazdálkodók, akik egyébkánt kukoricát vagy babot termesztenek, inkább agávét nevelnek. Hét agy nyolc évvel később, amikor a növény megérik rengeteg növény kerül ki a piacra és az ára zuhanni kezd. Ilyenkor az agávé termesztésével felhagynak a gazdálkodók és más növényre térnek át. MAjd megint hét-nyolc év múlva ismét hiány lesz és a kör újra kezdődik.”

“Az a meglepő, hogy a történelem újra és újra ismétli önmagát, amiből még mindig nem tanulnak az emberek.” – mondja Camarena, aki az Ocho és Tapatio tequila márkákat készíti. “Mi vagyunk az egyedüli faj az élővilágban, akik újra és újra elbotlanak ugyanabban az akadályban.”

Avión alapítója és elnöke Ken Austin (fenti képen jobbra) és a mester-lepárló Alejandro Lopez a márka agávé területén

Azt mondja, hogy 2021-re a jelenlegi agávé növény hiány enyhülni fog. Az árak valószínűleg 2023 és 2026 között mérséklődni fognak, majd egy újabb ciklus kezdődik 2032 körül.

Azonban még az agávé ciklikusságát is figyelembe véve, a tequila készítői manapság rekord magas költségeket fizetnek. A helyzet, egyesek szerint, szörnyűvé vált. Az agávé gazdálkodók arról számoltak be, hogy egyenesen a mezőkről lopják a növényeket. Egyes termelők válaszként fegyveres őröket béreltek, hogy éjszaka  is védjék a földeket. A kisebb márkák azonban nem tudnak lépést tartani.

“Amit néhány évvel ezelőtt láttunk, az olcsó 100%-os agávé tequila márkák beáramlása volt.” – mesélte Fagnan. “Most azt látjuk, hogy sokan eltűnnek.”

2002 óta a tequila kategória összesen 158%-os növekedést ért el a bevételek terén, a piac prémium szegmense pedig több, mint 600%-ot tesz ki. A legtöbb szuper prémium márka 100%-os agávé, míg a közkedvelt márkák gyakran a keverékek kategóriájába esik, amely 51%-os agávészesz és 49% “egyéb cukorból” származik.

A 20. század elején minden tequila 100%-os agávé volt. Ahogy az ital népszerűsége nőtt, a termelők mindinkább küzdöttek a kereslet fenntartásával. A minimális agávé mennyiség csökkent. A 100%-os agávé tequila újjáéledése pozitív visszacsatolás ezen alkohol gyökereihez és a hagyományokhoz, amelynek fenntarthatósága veszélyeztetve van.

A mai agávé hiányt súlyosbítja a két vagy három évnél fiatalabb, nem érett növények termése. Az ilyen éretlen agávé még nem termelte ki a minőségi tequilához szükséges cukrokat, ezért a termelőknek jogilag szankcionált adalékanyagokkal, például karamellával vagy glicerinnel kell pótolniuk, hogy javítsák a hibás terméküket.

Eltekintve attól, hogy kizárólag Mexikó öt tequila termelő államán belül termesztett kék agávét használják fel, a szabályozás nem határozza meg, hogy a növényeknek a termesztése és a betakarítása során milyen érettségi szintet kell elérniük.

Égetett agávéhús (Mezcales de Leyenda)

“A legtöbb gyártó megvásárolja az agávét ahol csak tudja”- mesélte Fagnan a Liquor.com magazinnak. “Nem szerencsés, mert nem tudják honnan származik az adott növény, nem ismerik az életkorát, az érettségi szintjét vagy hogy vegyszerekkel, műtrágyákkal vagy peszticidekkel termesztették őket és hogy miként kezelték a jimadores az agávét (jimadores-nek nevezik azokat, akik betakarítják az agávét).

Az Avión márkát a Lopez család találta fel, akik agávé termesztőként és forrásüzemként kezdték a saját területükön vagy olyan mezőkön, amelyeket hosszútávú szerződés által menedzseltek. Camarena saját területeket is birtokol és támogatja azokat a gazdálkodási gyakorlatokat, amelyek megőrzik a földet a jövő nemzedékei számára. A saját agávé mező természetesen segíthet a termelőnek az áremelkedés kezelésében, de kevés márka rendelkezik ilyennel.

A növekvő mezcal ipar most szembesül a saját korlátaival. A mezcal termelők Oaxaca déli államában, amely az iparág szívében több, mint 80%-ot termel a márkák piacán, az agávé ciklikus természetével küzdenek.

A leggyakoribb faj az espadín, amelynek hasonló életciklusa van a kék agávéhoz. A mezcal-gyártás 2011 óta több, mint háromszorosára nőtt, és több tucat új márka elindulása rengeteg nyersanyagot kíván, így az agávé kilóértéke egyre magasabbra emelkedett. Egy másik tényező, amely az áremelkedésért felelős az agávé szirup növekvő népszerűsége. Egyes szirupcégek elkezdték értékesíteni az agávét Oaxacában, ahol az agávé több, mint a fele a Jalisco-i áraknak.

Mezcales de Leyenda agávé termőfölde

“Minden bartender figyel arra, hogy honnan származik az agávé.”- mesélte Danny Mena a Mezcales de Leyenda márkától. “De azt már nem kérdezik meg, hogy honnan származik az agávé nektár, az agávé szirup vagy a lime, amit a koktélhoz használnak.”

A legnagyobb aggodalom, mesélte Graciela Angeles Carreño aMezcal Real Minero-tól, hogy a növekszik a kereslet az olyan mezcalért, ami vadon termő agávéból készül. A tequila és a legtöbb mezcal termesztett agávéból készül, de ritka fajok élnek Oaxaca hegyeiben és más mezcal-gyártó államokban is Mexikóban. Azok az amerikaiak, akik a fajtaborok értékesítésére szakosodtak, megtanulták értékelni a vadon élő agávé fajtákból készült mezcalt. Ez lehet, hogy rosszabb dolgokat hozhat, mint a hiány, akár a vadontermő agávék kipusztulásához is vezethet.

Az agávé populációk fellendítésének elősegítése érdekében mind a Mezcales de Leyenda, mind a Mezcal Real Minero gyakorolja a félig vad termesztést, amely során a vadon élő agávék magjait gyűjtik be és ültetik el a faiskolákban, nem hagyatkoznak az anyatermészetre. Egy év és hat hónap elteltével a növényeket visszatelepítik a vadonba, így jelentősen megnövelik az agávék számát, amelyek elérik a felnőttkort. Remélik, hogy ezek az intézkedések elősegítik az agávészesz és az ipar jövőbeni fenntarthatóságát, valamint segítenek a mezcal termelőknek, akiknek többsége szegény vidéki gazdálkodók és akik meghatározó szerepet töltenek be az agávé piaci áringadozásában is.

Ha még többet szeretnél tudni az alkoholos italok világáról vagy magáról a tequiláról, akkor gyere el a Mojito Mixeriskolába, ahol megismerheted az alkoholgyártás minden mozzanatát és személyesen is megtapasztalhatod milyen bármixernek lenni. A mixer tanfolyamokon az alapoktól a haladó szintig elkísérünk. Garantáljuk a jó hangulatot, a szakmai tudást és a profi oktatást! NÁLUNK NINCSENEK REJTETT KÖLTSÉGEK! A mixer képzés végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer bizonyítványt állítunk ki és egy boston shakert is ajándékba kapsz.

Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. 

Jelentkezési határidő: JÚNIUS 18.

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.mojito.hu

Leave a Reply