Barion Pixel
menu

Arrack, arrak, arak, rack, raki, rakija

2020. április 03. 00:00

Ha cukornád párlatokról beszélünk mindenképp illik megemlíteni a rum távol-keleti rokonát, az arrackot, amit az indonéziai Jáva szigetén találtak az első európai felfedezők, majd gyarmatosítók, a hollandok. Bativia Arracknak nevezték el. Eredetileg a helyi cukornádtermés levének erjesztésével és lepárlásával készült. Később, ahogyan az ital a datolya, a füge, a szőlő (néha a mazsola), a kókuszdió, a pálmalé vagy pálmabor, illetve bármilyen helyileg éppen rendelkezésre álló cukor- vagy keményítőtartalmú termény. Az egykor hatalmas oszmán birodalom nyugati határvidékeire, a Közel-Keletre és a földközi- tengeri tájakra megérkezve neve inkább raki vagy rakija, és ma (pl. Törökországban vagy a Balkánon és az egyéb mediterrán vidékeken) elsősorban ánizzsal ízesített párlatot jelent.

Ital-, illetve bártörténeti szempontból az arrack jelentősége, hogy a klasszikus kevert italok közül (a ma már általában palackozott formában forgalmazott) ún. Svensk Punsch vagy Swdish Punch (eredetvédett svéd termék) nélkülözhetetlen alapanyaga.  Az Arrack, tonik, lime trió sok jégen szintén magáért beszél. De a rumhoz hasonló jellegének köszönhetően, az ebből készíthető kevert italok tárháza igen széles.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...