ÉrdekességekHírek

Arrack, arrak, arak, rack, raki, rakija

By április 3, 2020 április 12th, 2020 No Comments

Ha cukornád párlatokról beszélünk mindenképp illik megemlíteni a rum távol-keleti rokonát, az arrackot, amit az indonéziai Jáva szigetén találtak az első európai felfedezők, majd gyarmatosítók, a hollandok. Bativia Arracknak nevezték el. Eredetileg a helyi cukornádtermés levének erjesztésével és lepárlásával készült. Később, ahogyan az ital a datolya, a füge, a szőlő (néha a mazsola), a kókuszdió, a pálmalé vagy pálmabor, illetve bármilyen helyileg éppen rendelkezésre álló cukor- vagy keményítőtartalmú termény. Az egykor hatalmas oszmán birodalom nyugati határvidékeire, a Közel-Keletre és a földközi- tengeri tájakra megérkezve neve inkább raki vagy rakija, és ma (pl. Törökországban vagy a Balkánon és az egyéb mediterrán vidékeken) elsősorban ánizzsal ízesített párlatot jelent.

Ital-, illetve bártörténeti szempontból az arrack jelentősége, hogy a klasszikus kevert italok közül (a ma már általában palackozott formában forgalmazott) ún. Svensk Punsch vagy Swdish Punch (eredetvédett svéd termék) nélkülözhetetlen alapanyaga.  Az Arrack, tonik, lime trió sok jégen szintén magáért beszél. De a rumhoz hasonló jellegének köszönhetően, az ebből készíthető kevert italok tárháza igen széles.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Leave a Reply