Hírek

Beszélgetés a konyakról Olivier Paultes-sel, a Hennessy nagy mesterével

By április 18, 2018 No Comments

A konyak készítése hosszú ideje már a rangidős férfiak feladata. Így amikor Olivier Paultes-t 25 éves korában kinevezték a Frapin keverő mesterévé, az iparág meglepődött. Két évtizeddel később, amikor csatlakozott a legrangosabb kóstolókhoz Franciaországban, Hennessy Comité de Degustation, a szemek elkerekedtek a meglepetéstől. Az örökség így már biztosított volt. A világ legnagyobb konyak márka blender igazgatójaként Olivier ma már olyan neves személyiségek közé tartozik, akiknek nincs szüksége a családi névre, hasonlóan, mint a jól ismert sztárok esetében , mint Beyoncé vagy Rihanna.

De Olivier nem hagyja, hogy az egoja győzedelmeskedjen felette. A Hennessy legújabb amerikai termékéről, a Master Blender’s Selection Nº2 jövőjéről mesélt. 

Bár a nagy márkák évek óta küzdenek azért, hogy fenntartsák eredetiségüket és hagyományaikat, addig függetlenül a tradícióktól a vevők gyakran nagyobb érdeklődést mutatnak az egyedülálló árnyalatokkal rendelkező italok iránt, amelyek jól elkülöníthetőek a következő sorozatok italaitól. A whiskey készítői örömmel teljesítik ezeket az igényeket. Végtére is kevesebb munkát igényel. Csupán elhagyják a keverés fárasztó feladatait, egy egyedi hordót vesznek elő, amit palackoznak, ehhez egyedi címkét készítenek és különleges kiadásnak nevezik el.

A konyak készítők már kevésbé szerencsések. Az ital elkészítése az eaux-de-vie (60-72%-os párlatok) komplex keveréke, az ehhez használt párlatok sokféle, különböző lepárlókból származnak, különböző kistérségekben érlelték és gyakran cserélődnek a hordók az érés ideje alatt. Röviden: nem lehet várni egyszerre egyetlen hordónyi konyakot. Felismerve az amerikai piac igényeit, Paultes kulcsszerepet játszott abban, hogy a Hennessy-t a kreatív megoldás felé irányítsa.

V.S., V.S.O.P. és az X.O. kategóriákkal, a kóstolóbizottságnak hasonló konzisztenciájú folyadékot kell létrehozni.”-mondja. “A Master Blender sorozatot, soha többé nem fogod megtalálni a piacon. És ez a lényeg.

2016 őszében debütált az ital, mint a márka régi történelmének az Egyesült Államokkal, az első exportpiaccal való megemlékezésére. Habár ez Yann Fillioux agyszüleménye volt – a Hennessy hetedik generációs keverő mestere, aki később visszavonult – egy fiatalabb, kísérletezőbb gondolkodásmódra tett szert, hogy így vegye fel a harcot a piacon.

Nézzük milyennek mesélte a Liquor.com magazin szerkesztőségének Olivier Paultes ezt a szakmát. Szerinte a blend összeállítása olyan, mint egy szimfonikus zenekar. Mialatt az X.O. jelölésű konyak olyan, mint egy klasszikus szimfónia, addig Paultes Master Blender sorozatára improvizatív jazzként tekinthetünk.

Évente kb. 10.000 mintát kell kóstolnunk“- meséli Paultes a kóstoló bizottság kötelezettségeit. “Leltárt készítünk a készletből, és évről évre látnunk kell a italok fejlődését.” Ez idők alatt rendszeresen találkozik eau-de-vie párlatokkal. Mindazonáltal ezeket össze kell keverni, hogy illeszkedjenek a célként kitűzött, régi, megszokott ízprofilhoz. Annak érdekében, hogy ezek az ízjegyek érvényesüljenek, ésszerű indulásnak tűnhet az összekeverés. De ne feledjük 250 éves hagyománytörés volt ez a művelet.

Úgy döntöttünk, hogy a eau-de-vie párlatok keverékét az elegancia jegyében készítjük el. “-mondta Olivier. A második kiadáshoz, már egy adott virágzó szőlőtermő terület párlatait használták. “Ez egy igazán érdekes termék, mert ez minden, ami Petite Champagne (Cognac falu körüli hat zóna egyike, ahol a konyakot készíthetik). Sok finom és elegáns aromát kapunk ebben az italban. Elegendő eleganciát hordoznak, hogy megfeleljenek a saját különleges keveréküknek.”

“Olyan, mint a bor. Bordeaux-ban, például van néhány fiatal jó minőségű bor; néhánynak pedig 20-30 évre van szüksége. Ez pontosan ugyanaz, mint a eaux-de-vie. Néha csak annyi potenciállal rendelkeznek, ahány évesek.”

A konyak jogosan őrzi örökségét. A régió már régóta egyet jelent a világ prémium alkoholjával. De ahhoz, hogy a gyors innováció korában versenyezhessenek, a kategóriának engedményeket kell tennie a modernizmussal szemben.

Bár 30 éve a játékban van, Paultes megtartja a kísérletezés nyújtotta lehetőségeket. “Soha többé nem lesz ilyen blend” – mondja a legújabb Master Blender kiadásról. Míg a konyak-gyártók korábbi generációja panaszkodna az új termék miatt, Olivier büszkeséggel vállalja azt.

Ha érdekel az alkoholos italok, koktélok világa és szívesen dolgoznál a szakmában, de nem tudod hol kezd el, akkor gyere a Mojito Mixeriskolába, ahol a mixer tanfolyam oktatói az alapoktól a haladó bármixer szintig elkísérnek és segítenek, hogy a legjobb bartenderek közé tartozz! Készülj fel már most a nyári fesztivál és balatoni szezonális munkákra vagy a főállású bartender pozíciókra a legjobb bárokban!

Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. Hallgatóinknak tréningeket és egy boston shakert is ajándékba adunk! A mixer képzések végén magyar-angol nyelvű bármixer tanúsítványt állítunk ki, valamint munkaajánlatot is kapsz! Ne maradj le az májusi mixertanfolyamról!

Beiratkozás személyesen május 9-én, 17 órakor a Mojito Mixeriskolában!

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

 

Leave a Reply