Barion Pixel
menu

Cachaca – a Brazil életérzés

2020. április 01. 00:00

A CACHACA TÖRTÉNETE

Brazíliában már a 16. század közepén nagy mennyiségben termeltek cukornádat. A munkát rabszolgák végezték, akiknek gyakran odaadták a cukorgyártásból kimaradt cukornádlevet, amit felforraltak és megerjesztettek. A forralásból keletkezett hab neve cagaça, amiről az ital a nevét kapta, és ami évszázadokon keresztül és egyre nagyobb mennyiségben a rabszolgák italává vált. A portugál gyarmatosítók (főleg saját italiparuk védelmében) sokáig tiltották és üldözték a gyártását, a 18. században azonban inkább engedélyezték és alaposan megadóztatták. A legálisan és egyre jobb technológiával készülő, egyre népszerűbb és elfogadottabb cachaça (előírt alkoholtartalma: 38-54%) Brazília nemzeti itala lett, minden társadalmi osztály, sőt az egész világ számára elfogadottá vált.

NAPJAINKBAN

A cachaça ma a világ egyik legnagyobb mennyiségben előállított szeszes itala – az éves brazil termelés: 1400 millió liter, vagy másképpen a brazil fogyasztás évente fejenként 7,5 liter. A cachaça nemzetközi exportsikerein felbuzdulva számtalan környékbeli ország próbálkozik, hogy e néven készítsen cukornádpárlatot. A brazil kormány mostanában igyekszik szabályozni az ital termelését, részben azért, hogy minőségre egységes és kitűnő legyen, részben pedig azért, hogy a cachaçát brazil nemzeti termékké nyilváníttassa, és ezáltal megtiltsa, hogy ezen a néven máshol is készítsenek cukornádpárlatot.

A legtöbbször érleletlen, fehér cachaçán kívül elkezdtek kísérletezni az ital érlelésével is, tehát létezik még sötét, érlelt változata is, amelynek címkefelirata szerint a brazil törvények minimum 1 éves fahordós érlelést írnak elő.

Brazíliában a cachaçát elsősorban shot formájában isszák, a neve martelinho (kis kalapács), miközben repadura nevű kis, barna, préselt nádcukordarabokat rágcsálnak mellé. Külföldön népszerűbb kevert italként fogyasztani, amelyek legfontosabb képviselője, és egyben az ital nemzetközi hírének elterjesztője a Caipirinha (parasztlányka). Emellett a Caipirissima, a Caipiroska és a Batida is kötelező bárital.

A dél-amerikai eredetű palackokon és italokon gyakran feltűnik még a Batida de (+ valamilyen gyümölcsnév) felirat is, ami (általában valamilyen cukornádpárlat alapú) gyümölcs(ös) italt jelent. Jellegében ehhez hasonlítanak az önmagukat semmilyen italkategóriába nem soroló, gyümölcs ízesítésű rumok vagy egyéb cukornádpárlatok, amelyek kis alkoholtartalmuknál, jellegüknél és fogyasztásuknál fogva inkább a likőrkategóriához tartoznak (pl. Malibu).

https://youtu.be/3NMsLFthUhc

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...