ÉrdekességekHírek

Cachaca – a Brazil életérzés

By április 1, 2020 április 3rd, 2020 No Comments

A CACHACA TÖRTÉNETE

Brazíliában már a 16. század közepén nagy mennyiségben termeltek cukornádat. A munkát rabszolgák végezték, akiknek gyakran odaadták a cukorgyártásból kimaradt cukornádlevet, amit felforraltak és megerjesztettek. A forralásból keletkezett hab neve cagaça, amiről az ital a nevét kapta, és ami évszázadokon keresztül és egyre nagyobb mennyiségben a rabszolgák italává vált. A portugál gyarmatosítók (főleg saját italiparuk védelmében) sokáig tiltották és üldözték a gyártását, a 18. században azonban inkább engedélyezték és alaposan megadóztatták. A legálisan és egyre jobb technológiával készülő, egyre népszerűbb és elfogadottabb cachaça (előírt alkoholtartalma: 38-54%) Brazília nemzeti itala lett, minden társadalmi osztály, sőt az egész világ számára elfogadottá vált.

NAPJAINKBAN

A cachaça ma a világ egyik legnagyobb mennyiségben előállított szeszes itala – az éves brazil termelés: 1400 millió liter, vagy másképpen a brazil fogyasztás évente fejenként 7,5 liter. A cachaça nemzetközi exportsikerein felbuzdulva számtalan környékbeli ország próbálkozik, hogy e néven készítsen cukornádpárlatot. A brazil kormány mostanában igyekszik szabályozni az ital termelését, részben azért, hogy minőségre egységes és kitűnő legyen, részben pedig azért, hogy a cachaçát brazil nemzeti termékké nyilváníttassa, és ezáltal megtiltsa, hogy ezen a néven máshol is készítsenek cukornádpárlatot.

A legtöbbször érleletlen, fehér cachaçán kívül elkezdtek kísérletezni az ital érlelésével is, tehát létezik még sötét, érlelt változata is, amelynek címkefelirata szerint a brazil törvények minimum 1 éves fahordós érlelést írnak elő.

Brazíliában a cachaçát elsősorban shot formájában isszák, a neve martelinho (kis kalapács), miközben repadura nevű kis, barna, préselt nádcukordarabokat rágcsálnak mellé. Külföldön népszerűbb kevert italként fogyasztani, amelyek legfontosabb képviselője, és egyben az ital nemzetközi hírének elterjesztője a Caipirinha (parasztlányka). Emellett a Caipirissima, a Caipiroska és a Batida is kötelező bárital.

A dél-amerikai eredetű palackokon és italokon gyakran feltűnik még a Batida de (+ valamilyen gyümölcsnév) felirat is, ami (általában valamilyen cukornádpárlat alapú) gyümölcs(ös) italt jelent. Jellegében ehhez hasonlítanak az önmagukat semmilyen italkategóriába nem soroló, gyümölcs ízesítésű rumok vagy egyéb cukornádpárlatok, amelyek kis alkoholtartalmuknál, jellegüknél és fogyasztásuknál fogva inkább a likőrkategóriához tartoznak (pl. Malibu).

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Leave a Reply