Barion Pixel
menu

Csak így vállalj munkát mixerként vagy baristaként!

2019. április 10. 00:00

Ha bártenderként munkát vállalsz, légy körültekintő. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között dolgozol. Egy jó munkahely bearanyozhatja az ember életét, egy rossz viszont megkeserítheti. Érdeklődj kollégáktól mit hallottak a helyről. Gyakran esünk mixer és barista állás keresés közben abba a hibába, hogy csak a fizetésre figyelünk. A pénz ugyan fontos kérdés, de a körülmények összessége az, amitől jó lesz egy munkahely. Az alábbiakban összeszedtünk néhány dolgot, amiről tudnod kell mielőtt bártender vagy barista állást vállalsz.

Fizetés

Havonta mennyi fizetést ad a hely és ez miből tevődik össze. Alapfizetés, borravaló, forgalom utáni jutalék, extra juttatások. Átutalással vagy készpénzben fizetik-e.

Munkaidő

Az adott fizetésért napi és havi szinten hány órát kell dolgozni.

Túlórák

A túlórák kérdését jobb mindig előre tisztázni. A vendéglátásban gyakran előfordulhat túlóra. Rendezvények, partyk, spontán buli esetében bent kell maradni és kész; ez egy ilyen iparág. Viszont erről tudnod kell előre és egy üzlettulajdonos sem várhatja el a munkavállalóitól, hogy ingyen dolgozzanak.

Pihenőidő

A törvényben foglalt pihenőidőket, ebédidőket, szabadságokat tudja-e biztosítani a cég. Ezzel kapcsolatban terjeng egy vicc. Egy felmérésen megkérdezett valaki tíz vendéglátóst, hogy mikor volt utoljára szabadnapon? A tízből nyolc alkalmazott nem értette a kérdést, kettő pedig elaludt.

Bejelentés

Győződj meg róla, hogy a munkáltató valóban bejelent. Ez nagyon fontos! Így keletkezik hivatalos jövedelmed, így lesznek befizetve utánad a járulékok, és így lesznek hivatalosan ledolgozott éveid. A nyugdíjad miatt ez nem mindegy és valószínű, hogy egyszer te is megöregszel.

Juttatások

Mielőtt elvállalsz egy barista vagy egy mixer állást, kérj tájékoztatást, hogy a fizetés mellé jár-e valamilyen juttatás. Ezek a vendéglátásban sokfélék lehetnek. Például szakmai tréningek, továbbképzésként mixertanfolyam vagy barista tanfolyam, személyzeti étkezés, munkaruha, 13. havi fizetés, forgalmi jutalék, személyzeti kedvezmények… Ezek tudatában tudsz megfelelő döntést hozni.

Nyitva tartás

Tudnod kell az adott üzlet pontos nyitva tartását. Így tudsz tervezni be- és hazajutást, főleg ha tömegközlekedést használsz.

Üzlettípus és választék

Jól nézd meg, hogy hol fogsz dolgozni! Tájékozódj az üzlet stílusáról, választékáról, vendégköréről. Ha képzett bártender vagy barista vagy, ne érjen csalódás, hogy az adott jól menő helyen az Unicum-sör kombó a legmenőbb. Válassz olyan munkahelyet, ami a képzettségednek, kreativitásodnak, szakmai elvárásaidnak a legmegfelelőbb és szakmailag fejlődni tudsz.

Vezetők, kollégák

Az első interjú alkalmával sok minden kiderül. Mutatkozz be minden kollégának és bízz meg a saját emberismeretben. Mindent elárul egy munkahelyről, hogyan fogadnak egy leendő kollégát.

Készíts mérleget

A próbaidő leteltével készíts magadban egy mérleget. Mi az, ami az ígéretekből megvalósult és mi nem. Ezek tudatában fogsz jól dönteni.

Ha még nem rendelkezel az elhelyezkedéshez szükséges mixer és/vagy barista végzettségekkel, akkor jelentkezz iskolánkba! Az alapfokú mixer tanfolyam során elsajátíthatod a legnépszerűbb és klasszikus koktélok receptjét és elkészítését. Az alapfokú barista tanfolyam keretein belül megtanulhatod a kávégépé megfelelő használatát, az őrlő állítást és a tejhab késztést is. Mixer képzés és barista képzés iskolánkban minden hónapban indul, még nem késő jelentkezni!

Információ:
[email protected]
06/20-355-8400
(H-P,10-18)

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...