Hírek

Daiquiri Koktél története

By szeptember 8, 2017 június 25th, 2019 No Comments

A Daiquiri közeli rokonságban van a Canchanchara koktéllal, ami egy XIX. századi kubai ital, rum, citrom, méz és víz keveréke. A Daiquirit Jennings Stockton Coxnak köszönhetjük, aki egy amerikai mérnök volt a XX. század fordulóján. 

1898-ban, Roosevelt San Juan Hill-i csatában aratott győzelme után,  az amerikaiak elkezdték a kubai vasércbányák kiaknázását és Stockton Cox vezette az egyik kezdeti feltáró expedíciót. Cox és csapata a Sierra Maestra hegységben dolgozott Kuba dél-keleti partjainál, ahol Daiquirí kis városa feküdt és itt találta ki a saját klasszikus italát.

mixer_kepzes_tanfolyam

A mérnökök jelentős fizetést és jókora dohányadagokat kaptak, végül is szükség volt az ösztönzésre, hogy ezek a képzett mérnökök elhagyják a biztonságos amerikai munkahelyi pozícióikat és bátran vállalják a sárgaláz veszélyét Kubában. Szerencsére a mi hősünk kérte, hogy a csapatában mindenki megkapja a havi adagját a helyi rumból,  a Bacardi Carta Blanca-t, és észrevette, hogy a helyi kubai dolgozók gyakran keverik össze a Bacardit az esti kávéjukkal, ennek hatására maga is elkezdted kísérletezni az ízekkel.

Egy másik mérnök Pagliuchi, aki éppen más bányákat térképezett fel a régióban, találkozott Cox-szal. A találkozó alatt Cox saját maga készített italát fogyasztották, az összetevők: rum, lime és cukor. Cox unokája másként idézi fel a történteket; Coxnak elfogyott a készletéből a gin, amikor az amerikai vendégeit szórakoztatta. Emiatt rumot szolgált fel, de lime-ot és cukrot adott hozzá, hogy lágyítsa a rum erős alkoholos ízét. Akárhogyan is történt, az eredmény remek lett.

mixer_kepzes_tanfolyam

Basil Woon 1928-as kiadású, “When it’s Cocktail Time in Cuba” könyvének 38. oldalán azt írta, hogy az ital igen népszerű volt egy bizonyos csoportban, akik Santiago’s Venus bárjában találkoztak minden reggel, 8 órakor. “A fiúk 3 vagy 4 pohárral fogyasztottak minden reggel. A legtöbben a Daiquiri bányákban dolgoztak, akiknek a felügyelője Jennings Cox úriember volt. Egy reggel a Venus bárban Cox azt mondta: “Fiúk, egy ideje már ezt az ízletes kis italt isszuk, de még sohasem adtunk neki nevet. Kereszteljük el most!” A fiúk elgondolkodtak egy kicsit végül Cox megszólalt: “Megmondom nektek mi lesz a neve – mi mindannyian Daiquiriben dolgozunk és mindannyian itt ittuk először ezt az italt. Legyen a neve Daiquiri”.”

Basil Woon számlája dokumentálta az ital eredetiségét és a Daiquiri nevét. Sok más koktéllal szemben, – amelyek idővel elvesztek-, a Daiquirinek jól megalapozott, biztos háttere van, beleértve az eredeti receptet, ami Jennings Cox személyes naplójában van feljegyezve.

A Daiquiri úgy tűnik Amerikába is eljutott az amerikai admirális, Lucius Johnsonnak köszönhetően, aki a spanyol-amerikai háborúban harcolt 1898-ban. Az italt az Army & Navy Klubban mutatta be Washington DC-ben és a saját Daiquiri Lounge bárjában egy emlék plakett őrzi a Daiquiri helyét a koktél történelemben.

.

A Mojito Mixeriskola mixertanfolyamain a Daiquiri és sok más koktél történetét, érdekes háttérsztorikat és az italok elkészítését is megtanulhatod. Szeptembertől mixertanfolyam indul Budapesten és több vidéki nagyvárosban is, Sopronban, Miskolcon, Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Szentesen és Szolnokon is. 

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

Leave a Reply