Barion Pixel
menu

Egy rég elfeledett Tiki koktél összetevő újjáéledése

2018. október 09. 00:00

A Tiki bárok népszerűségének növekedése és ennek köszönhetően gyarapodása egy olyan összetevőt hozott vissza, ami már rég feledésbe merült. Az olyan kifejezések, mint a „házikészítésű mandula szirup” már szokványossá váltak a koktél lapokon. Nem minden korábbi alapanyag használatos a mai koktélokban, de némelyiket újra felfedezik, ahogyan a Gardenia Mixet is.

A Gardenia Mix vagy pontosabban nevezve Don’s Gardien Mix, egy keverék, amiben méz, vaj, fűszerek, például fahéj, fűszeres likőr és vanília szirup is van. Ezt a kombinációt a legendás Don Beach álmodta meg és használta fel Tiki koktéljaihoz. „A Gardenia Mix egy fűszeres mézes-vajas szíverősítő.” – mondja Anthony Schmidt, a San Diego-i Consortium Holdings projektek italvezetője, beleértve a False Idol Tiki bárt is.

Ez az alapanyag különös módon idővel eltűnt a palettáról, ebben közre játszott az is, hogy Don Beach titkolózott a hagyományos koktél receptjei körül, más részről nehezebb volt a keverék elkészítése és tárolása a többi tipikus bársziruphoz képest.

Jeff „Beachbum” Berry újra felfedezte a gardenia mixet, amikor ezzel készítette el a a Pearl Diver koktél történelmileg pontos verzióját 2006-ban. A Latitude 29 nevű bárban New Orleansban, a mai napig megkóstolhatjuk a Pontchartrain Pearl Diver koktélt, mint egy jeges-vajas rumos italt maracujával, lime lével és Jamaican rummal.

Anthony Schmidt és bárjának csapata közösen készítik és újították meg a gardenia mixet, aminek köszönhetően igyekeznek könnyen elérhető és használható szirupot létrehozni. „Manapság különféle stabilizátorokat használunk a bárokban az anyag folyékony halmazállapotának megtartása érdekében.” – mesélte Schmidt. Akik teljesen autentikusan készítik egy állandó problémába ütköznek, nehéz használni a keveréket a sűr állaga miatt. „Nehéz használni, hacsak nem ragaszkodsz a stabilizáló szerekhez” – állítja Schmidt. „A xantángumi és a gumiarábikum keveréket 1 a 10-hez arányban használjuk, ez megkönnyíti a dolgunkat.”

Schmidt a 2014-ben megjelent Dave Arnold: Liquid Intelligence című könyvéből eltanulva egy hideg vajszirup receptet is használ, ami olyan számára mint az északi csillag a nagy utazásokon, irányt mutat. „Gyakran előfordul, hogy bizonyos alapanyagokkal – amik nem megszokottak egy bárban – különleges italokat készíthetünk. Csupán egy kis útbaigazításra van szükségünk” – mondta Schmidt.

A folyékony gardenia mix létrehozásához, Scmidt csak kissé módosította Arnold könyvében található receptet. „A vajat felmelegítettük teljesen olvadt állapotba, ezt édesítjük és közben amíg meleg -ez nagyon fontos- hozzáadjuk a stabilizátorokat, ez garantálja a megfelelő textúrát. Hagyjuk kihűlni és kész. Később könnyen használhatjuk.” – magyarázta Schmidt a Liquor magazin szerkesztőségének.

A False Idol bárban, a klasszikus Tiki koktél testvér italának is nevezhetjük, a tradicionális recept modernizált variációját. A Pearl Diver recepthez a ház megújított Don’s Gardenia Mixet használja és ezzel készül el a Polynesian Forty Niner névre keresztelt koktél. Az összetevők között szerepel a naranccsal és chai teával ízesített bourbon, amihez körte brandyt, citromot, narancsot és gardeniát kevernek. Továbbá a hagyományos Gardenia Mix mézet, fahéjat, vaníliát és fűszereket tartalmaz, de ez nem akadályozhat meg abban, hogy kísérletezz az ízekkel. „Lehetsz kreatív” – javasolta Schmidt.

A San Diego-i Raised by Wolves nevű bárban a bármixerek házikészítésű grapefruit szirupot adnak hozzá és a bár vezetője, Erick Castro inkább könnyebb ízekkel párosítja, mint például az Aperollal.

Valóban nincs okunk arra, hogy a Gardenia Mixet csak a Tiki világra korlátozzuk. „Határozd meg az édes íz arányát a keverékben és tetszőleges ízkomponenst használhatsz bármely koktélhoz” – mondta Schmidt. „Gazdagabbá teszed vele az italt, miközben kordában tartod az édes íz erősségét. Másként fogalmazva mélyítjük az ízeket és testes koktélt alkothatunk, miközben az édes harmóniában van a többi ízjeggyel. Nagyon sokoldalúan használhatjuk a Gardenia Mixet!”

Ha még többet szeretnél tudni a Tiki koktélokról, akkor gyere el a Mojito Mixeriskolába, ahol megismerheted az alkoholos italok és koktélok világát, az alkoholgyártás minden mozzanatát, a látványos koktélkészítést és személyesen is megtapasztalhatod milyen bármixernek lenni.

A mixer tanfolyamokon az alapoktól a haladó szintig elkísérünk. Vége láthatatlan italmennyiség vár a pult mögött, hogy ténylegesen felfedezd az alkoholok világát, amiben segítenek az elméleti órák, amelyeken minden ital gyártási technikáját, történetét megismerheted. A tanfolyam végén megmutathatod a kreatív oldalad, hogy megalkoss egy olyan koktélt, amit még senki nem talált ki és belecsempészheted a saját történeted.

Válaszd ki a hozzád illő barista és mixer tanfolyamot: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. Nyitvatartási időben hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között bármikor beiratkozhatsz! Látogass el a Mojito Mixeriskolába és a Barista Akadémiára!

Jelentkezési határidő: október 15., hétfő 16 óra
A képzés első órája: október 15., hétfő 16
 óra!

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...