Hírek

Gin&Tonic kultúra a Karib-szigeteken

By augusztus 10, 2018 No Comments

Ha szomjas vagy és a nyaralásodat a Karib-térség déli részén, a Curaçao szigetén töltöd, akkor a Piña Colada vagy a Blue Hawaiian koktélokra mindig számíthatsz. De annak az italnak, amire igazán vágysz semmi köze az ananászhoz vagy a blenderhez. Curaçao szigetén van egy Gin&Tonic kultúra, ami méltó riválisa a spanyolországi hagyománynak.

A nagy kérdés hogyan került egy brit koktél a Venezuela partjainál fekvő trópusi szigetre? A profi bartenderek jól tudják, hogy a gin a genever/jenever nélkül nem jöhetett volna létre, ez utóbbi Hollandia és Belgium (valamint két francia megye, illetve két német tartomány) hagyományos, részben malátázott gabonából és többek között borókabogyóból készített égetett szesze. Curaçao egykori Holland gyarmat volt és az anyaország befolyással volt a helyi konyhára, a nyelvre és a kultúrára is. Nem volt ez másképp a bartenderekkel sem, akik gondosan keverték a gint a tonikkal, amit egy nagyméretű borospohárban szervíroztak, olyan dísszel ellátva, ami illik a koktél íz profiljához.

“Valójában Hollandia híres a genever megalkotásáról, de ez elsősorban a régi hollandok körében volt népszerű”– mesli Gabriëlla Hopp, az Avila Beach Hotel (képen fent) értékesítési és PR koordinátora. Azt mondja, hogy amikor a holland száraz ginek, mint például a Rutte és a Bobby’s Schiedam ginek, amelyek néhány évvel ezelőtt díjat is nyertek, a bármixerek előszeretettel kezdték el használni ezt a gyógy- és fűszernövényekkel ízesített szeszesitalt. “Sok helyi lakos, aki Hollandiába látogatott megismerte a trendet, magával hozta és a szigeten is népszerűvé vált.”

A sziget fővárosában, Willemstadban, a Jan Thiel parton találhatjuk a Zest Beach Kávézót és a Zest Mediterrán Étteremet, ahol a Gin Tonic kínálatot egy Hendrick’s gines üvegen olvashatjuk és nagyjából 32 kombináció közül választhatunk. A legtöbb felhasznált gin a makaronéziai fehér gin a Kanári szigetekről – helyi összetevőkből készül és vulkáni kőzeteken szűrik át – a bartenderek többféle kombinációt is megalkottak, San Pellegrino tonik, mentával és babérral; Mombasa Club száraz gin (Zanzibárban működő privát klub ihlette) San Pellegrino tonikkal keverve csillagánizzsal és naranccsal díszítve és az Uppercut száraz gin Belgiumból, ami szeszélyes és lágy szeszesital, eper-levél, édesgyökér és vasfű ízével fűszerezve mindehhez remekül illik a Fever-Tree Indian Tonik, édesgyökér és alma ízesítéssel.

A sziget minden részén számos kreatív frissítő kombinációt próbálhatunk ki, a meglepő, hogy nem volt olyan lepárló üzem a szigeten, ahol gint állítottak elő. Ez a közelmúltban változott meg, amikor Luke’s Cocktail bárja új, helyileg készítette el saját ginjét, Henry’s gin néven. A Chobolobo lepárlóüzemben készül, (ugyanott, ahol a curaçao likőr), helyi fűszernövényeket és klasszikus botanikai összetevőket használnak. A szigeten üzletekben, számos bárban és étteremben is kipróbálhatjuk a helyi gint.

“A gin nehéz feladat elé állít a saját menüm összeállításánál.” – mondja Luuk Gerritsen, a Luke’s vezérigazgatója. “Curaçao szigete többnyire a mennyiséget tartja szem előtt a minőség felett, olyan trend, amely lassan változik a jobb irány felé.”

És ne feledjük, hogy Gerritsen szerint a gin egészséges – úgy hírlik, hogy jó a bőrre, a csontokra, a vesére, az arthrosisra és a torokfájásra, valamint megóv a maláriától – és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sör.

A gin rajongóknak nincs szüksége indokra, hogy elfogyasszák, egyszerűen imádják.  A Koraal Rooftop Terasz G&T italkínálatában 12 kombináció közül választhatunk, köztük láthatjuk a Tanqueray No. Ten gint kombinálva Fever-Tree Mediterranean tonikkal, grapefruittal és fehér borssal. Egy másik variáció, amiben a spanyol Gin Mare van feltöltve 1724 tonikkal, plusz bazsalikom, citrom, rozmaring van hozzáadva vagy a francia G’Vine Floeaison gin, amihez Fentimans tonikot töltenek, citromfűvel és citrommal díszítik.

Az Avila Beach Hotel, Schooner bárja két éve kínál a Gin Tonic itallapot, illetve szerdánként G&T happy hour-t tartanak, a koktélokhoz Fever-Trre tonikot használnak. Az uborkás gin-tonikba a helyi Hendrick’s gin kerül, uborkaszeletekkel és fekete borssal; a Lime névre keresztelt koktélban Bombay Sapphire ginnel kezdenek, ehhez jön hozzá a tonik mellett a lime és a friss menta.

A trópusi környezet is hozzásegít a Gin&Tonic fejlődéséért. “A sziget, a légkör és az éghajlat tökéletes helyet biztosít” -mondja Sander Riem, a Koraal vezetője és bartendere. “Ez nem a gyors ivók itala. Ezzel a koktéllal élvezni kell a pillanatot és a társaságot.”

Ha még többet szeretnél tudni az alkoholos italok és koktélok izgalmas világáról, akkor gyere el a Mojito Mixeriskolába, ahol megtanulod a koktélok elkészítését, az alkoholgyártás minden mozzanatát és személyesen is megtapasztalhatod milyen bármixernek lenni. A mixer tanfolyamokon az alapoktól a haladó szintig elkísérünk. Garantáljuk a jó hangulatot, a szakmai tudást és a profi oktatást! NÁLUNK NINCSENEK REJTETT KÖLTSÉGEK! A mixer képzés végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer bizonyítványt állítunk ki és egy boston shakert is ajándékba kapsz.

Válaszd ki a Neked megfelelő barista és mixer tanfolyamot: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. 

Még több kedvezményben részesülhetsz, ha társiskolánk, a Barista Akadémia barista tanfolyamával együtt végzed el a képzéseket. A bármixer és barista szakmával együtt jelentős előnyre tehetsz szert a munkaerőpiacon. A Kettő az egyben: barista és mixertanfolyammal kedvezményesen és rövid időn belül sajátíthatod el a szakmai tudást.

 

Jelentkezési határidő: augusztus 16. 16 óra
A képzés első órája: augusztus 16., csütörtök 17 óra!

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

Leave a Reply