Érdekességek

Hogyan csináld? – Shaker használat

By november 7, 2019 No Comments

A shaker a koktélok szimbóluma és legfőbb kelléke.  Megszámlálhatatlan változata ismert. A shakert gyártó cégek és manufaktúrák már a múlt században is ontották magukból a különböző formájú itakeverő edényeket. A klasszikus formákon túl találkozhatunk teáskanna, pingvin, harang, tűcsap, világítótorony vagy Zeppelin stílusú shakerekkel is. A világon rengeteg rajongója és gyűjtője van a shakereknek, az Ebay-en is több ezer shaker cserél gazdát. Jelenleg a legdrágább 3.850.000 Ft. Aczél Miksa az 1898-ban megjelent magyar nyelvű koktélos könyvében még frappírozó edénynek nevezi.

Aki bárban dolgozik, vagy közel került már a koktélok világához, az tudja, hogy négy alap koktélkészítési technika létezik. Ezek pedig a következők: Épített italok, blendert italok, kevert italok vagy shakelt italok.

Tény, hogy a bártenderek a shakert használják leggyakrabban, mindenkinek egyéni stílusa van és rengeteg rázási technika is létezik. A rázási technikákat legjobban természetesen egy alapfokú mixertanfolyam keretében lehet megtanulni, ahol profi bártender oktatók lépésről lépésre tanítják meg minden mixerhallgató számára a hatékony italkészítést.

Ha csak hobbi mixer az ember és otthon szeret koktélokat kevergetni, akkor az alábbi pár jó tanácsot figyelmedbe ajánljuk!

Első a biztonság! Mindig törekedj arra, hogy a shaker jól illeszkedjen, biztosan össze legyen téve és mindig két kézzel fogd!
A jég szinte minden ital készítésénél kötelező. A shaker rázásnál törekedj arra, hogy a jég a shaker elejétől a végéig járjon benne, ugyanis ez hűti le és keveri össze az italt. Stílusod kidolgozásánál nyugodtan állj be a tükör elé és dolgozd ki azt a módszert, ami szerinted neked a legjobban áll. Ha shaker van a kezedben, soha ne légy szégyellős. Próbáld ki egy társaságban, a kedvenc receptúráddal kezdd el rázni a shakert és már a hangra köréd gyűlik mindenki. Miközben a shakaert használod, adj neki egy ütemet, vedd fel a ritmust. Sok bártender a pult mögött élvezi a bár zenéjét, a forró hangulatot, a karibi ritmusokra rázza a shakert, de még az is lehet, hogy egy-két tánclépést is belevisz, a szórakoztatás érdekében. Emellett fontos, hogy ne gyengéden próbálkozz, adj némi erőt bele. Meg is jött a hangulatod egy salsa bulihoz igaz? Vamos chicas y chicos!

A shakelés célja

  • Az összetevők alaposan összekeverednek, egy egységes íz jön létre
  • Az ital lehűl
  • A jég hígítja az italt, így sokkal kellemesebb kortyolgatni
  • Látványos, hatékony italkészítés

Alapvetően három shakertípust különböztetünk meg. Boston shaker, amely egy üveg és egy fémpohár összeborítva. Olyan is előfordulhat, hogy két fémpohárból áll. Ha külön használjuk a két eszközt, akkor az üvegpohár megnevezése keverőpohár, a fémpohár pedig a tin. A következő shaker típus a Manhattan (Cobbler) shaker. Ez a háromrészes shaker áll egy tartályból egy szűrőből és egy kupakból. Végezetül a Francia Shaker (Parisian). Ez két fémpohárból áll.

Ha nem csak otthon szeretnél gyakorolni a különböző üdítőitalokkal, hanem élesben, alkohollal, akkor nálunk a helyed! Alap mixer képzéseinktől egészen a haladó mixer tanfolyamig juthatsz, és olyan diplomával távozol majd, amit bárhova magaddal vihetsz, a világon bárhol megállod majd a helyed!A Mojito Mixeriskola alap mixer képzésein sokkal több információt megosztunk veled, hogy hogyan shakelj, ezen kívül finomabbnál finomabb koktélokat készíthetsz el, amelyeket meg is kóstolhatsz! Haladó mixer tanfolyamainkon nem csak koktélokat készítesz el, de a molekuláris mixológia rejtelmeibe is bevezetünk Téged!

Nincs más dolgod, mint beiratkozni november 11-én, vagy december 11-én, 16:00-tól a Lövölde téri Mojito Mixeriskolában!
Mi csak Rád várunk! És Te mire?

info@mojito.hu
+36 20 355 84 00

Leave a Reply