Barion Pixel
menu

Hogyan tervezzünk érdekes itallapot?

2018. december 01. 00:00

Itallap tervezés magas fokon!

Képzeld el, hogy te vagy a tulajdonosa egy újonnan nyíló bárnak. Megvan álmaid helye, van személyzeted, vannak eszközeid, talán egy téma is, ami köré a bár épült. De van használható itallapod? Hogyan tervezel meg egy olyan listát, ami nem taszít anyagi csődbe és mégis vonzza a vendégeket? Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ ebben a cikkben.

Hogyan állítsunk össze egy itallapot?

Egy működő itallap megalkotása a bartender legnehezebb de leghálásabb feladata. A bérletidíj, a rezsi és egyéb költségek nem változnak, de a menü fölött van hatalmad, azon tudsz változtatni a vendégek igényeinek megfelelően.

Az egyik tanács, amit érdemes megfogadnod: ha sokféle tömény alkoholt használsz hasznos, ha a feltöltő italok sok koktélnál ugyanazok. Ilyen lehet például a szódavíz, ami valószínűleg egyébként is szerepel az itallapon. A szódavíz több koktél hozzávalójaként használható fel (pl.: Gin Fizz vagy Mojito). Amennyiben olyan helyet nyitsz, ami egy bizonyos alkoholra fókuszál, akkor nagyobb szabadságod van a feltöltő italok és/vagy üdítők terén.

Tartsd észben azt is, hogy sok féle ember fog megfordulni a bárodban, ezért fontos, hogy minden igényt ki tudj szolgálni. Minél nagyobb a választék annál jobb – persze ne ess túlzásokba. A lényeg, hogy sok féle italt tudj megalkotni minimális alapanayagból. Fontos az is, hogy legyen egy irányvonala az itallapodnak.  Néhány „vendég italt” is létrehozhatsz, amiket akár havonta is változtathatsz a menün.

Legyen egyszerű.
Egy egyszerű menü letisztultságot és profizmust sugall és emellett a vendégnek is segít gyorsabban dönteni. Egy túlbonyolított menü értelmezése sok időt vesz igénybe, így a vendég sokáig ül az asztalnál fogyasztás nélkül – ez bevétel kiesést jelent. Ha a vendég gyorsan tud dönteni, akkor kevesebb időt tölt fogyasztás nélkül, így lehetővé téve azt, hogy egy új fizető vendég hamarabb ülhessen a helyére.

Az árak.
Az árak szabásakor figyelembe kell venned, hogy milyen a szomszédság: milyen bárok vannak a közelben és, hogy ki a célközönség. Nagyon fontos, hogy ne árazd túl a termékeidet, de az is, hogy legyen profitod. Vedd figyelembe, hogy mennyibe kerül elkészíteni az adott koktélt; minden egyes hozzávaló árát bontsd le egységesen és add össze a kapott összegeket. Ennél olcsóbban semmiképpen se add az italodat! Egy happy-hour segíthet fellendíteni a csendesebb időszakokat, de nem az a cél, hogy a te bárod legyen a legolcsóbb a környéken. Az itallapodon kívül kínálhatsz még prémium italokat is, amikért természetesen többet is kérhetsz el.

Ha valami működik, ne változtass rajta.
Ha van egy koktélod, amit imádnak a vendégek, akkor azt hagyd a menün akkor is, ha minden mást megváltoztatsz rajta. Attól függően, hogy milyen gyakran változtatsz a menüdön, figyelembe kell venned az időjárást és az aktuális trendeket. Mindenki vágyik az újdonságra, ezért lépést kell tartanod a divattal anélkül, hogy elcsépeltté válnál.

Ne pazarolj!
Amennyiben egy szezonális italhoz berendelt hozzávalód nem fogyott el, akkor megkérheted a személyzetet, hogy találjanak ki olyan koktélokat, amikhez fel lehetne használni. Akár jutalmat is tűzhetsz ki, hogy motiváld őket. Emellett egy alapanyagot több italhoz is felhasználhatsz. Így spórolsz a tárolóhellyel és a kiadásokkal is.

A külső számít.
Persze nem minden a külső, de nagyon fontos, mert a vendég elsősorban az alapján választ. A koktél kinézete és íze legyen harmóniában. Ügyelni kell a pohárválasztásra és a díszítésre is. Lényeges, hogy egy klasszikus, „semmi extra” koktélnak ne adjunk extrém, figyelemfelkeltő nevet, mert a vendég csalódott lesz, ha megkóstolja és nem érez benne semmi különlegeset.

Ha szeretnél többet megtudni az alkoholos italokról és azok keveréséről, jelentkezz alapfokú mixer tanfolyamunkra.

Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó,  American Bartending képzés, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. 

Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megalapozhasd a karriered!

Tanfolyamaink kezdési időpontjait ITT TALÁLOD

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

INFORMÁCIÓ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

 

 

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...