Hírek

Készíts szirupot saját recept alapján!

By november 22, 2018 No Comments

Gyakran felmerül a kérdés, hogyan készülnek a szirupok? Hol tudok szirupot vásárolni? Hogyan készíthetek otthon saját recept alapján különböző ízesítésű szirupokat. A következő pár sorban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
A bárpultban használt szirupok alapja általában a cukor. Ez nyilván nem jó hír annak, aki éppen diétázik vagy cukorbeteg. Ma már azonban az Ő számukra is van alternatíva.

Cukorszirupot vehetünk készen például a Monin vagy a Panna Cocktail márkáktól. De készíthetünk házilag is. 1 kg cukor és liter víz keverékéből tökéletes szirup készülhet. A lényeg, hogy egy edénybe tegyünk 1 liter vizet és melegítés (nem forralás) közben folyamatosan adagoljuk a cukrot, amíg feloldódik. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük egy üvegbe és már készülhet is otthon a limonádénk, a mojitonk, de tölthetjük a teánkba is.

Íme néhány ízesített cukorszirup recept:

Fahéjszirup
1 kg cukor, 1 liter víz, 3 fahéj rúd

Elsőként készítsük el a cukorszirupot, a fenti leírás alapján. Tegyük bele 3 fahéj rudat és egyszer forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt távolítsuk el a fahéj rudakat és kész is vagyunk. Használhatjuk koktélok, limonádék és különleges kávé receptekhez is.

Vanília szirup
1kg cukor, 1 liter víz, 3 vanília rúd

Elsőként készítsük el a cukorszirupot, a fenti leírás alapján. Tegyük bele 3 félbe vágott vanília rudat és egyszer forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt távolítsuk el a vanília rudakat és kész is vagyunk. Ha zavarónak találjuk a vanília rúdból kioldódó fekete szemeket, szűrjük át. Ezt a szirupot gyakran használjuk a barista tanfolyamokon ízesített latték készítésénél.

Gyömbér szirup
1kg cukor, 1 liter víz, 025dkg friss gyömbér, 10g citromsav

Elsőként tisztítsuk és pucoljuk meg a gyömbért. Vágjuk apróra, tegyük bele egy turmixgépbe és adjunk hozzá 1 dl vizet. Turmixoljuk teljesen leveses állagúvá, majd válasszuk ketté a levet a megmaradt gyömbérdaraboktól. Készítsük el a cukorszirupot, a leírás alapján. Tegyük bele a gyömbérlevet és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni és kész is vagyunk.

Piros bogyós gyümölcsszirup
1 kg cukor, 1 liter víz, ½ kg fagyasztott piros bogyós gyümölcsmix, 10 g citromsav, 1 tasak dzsemfix

Kiolvasztjuk a gyümölcsmixet és forrásban lévő, 1 liter vízzel leöntjük, így állni hagyjuk 20 percet. A kapott folyadékot edénybe rakjuk 2 evőkanál cukorral, 1 tasak dzsemfix-l és 10 gramm citromsavval. Állandó keverés mellett felforraljuk, közben hozzáadva a maradék cukrot és hagyjuk forrni 2 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni és kész is vagyunk.
Ezzel a technikával készíthetünk még szamóca, áfonya, szeder, málna szirupot is. Ezek a gyümölcs szirupok az otthoni bárszekrény és a mixer tanfolyamok fontos alapanyagai.

Menta szirup
1kg cukor, 1 liter víz, 10-15 db menta levél

Elsőként készítsük el a cukorszirupot, a fenti leírás alapján. Tegyük bele a mentaleveleket és egyszer forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt távolítsuk el a mentaleveleket és kész is vagyunk.

Ha érdekelnek a minőségi italok és kávék, akkor iratkozz be mixer tanfolyamunkra vagy barista tanfolyamunkra. Budapest mellett 16 városban elérhetőek a képzéseink. Bővebb információt itt találsz: www.mojito.hu www.baristaakademia.hu

Leave a Reply