Készíts szirupot saját recept alapján!
2018. november 22. 00:00
Házi készítésű koktél szirup, házilag!
Gyakran felmerül a kérdés, hogyan készülnek a szirupok? Hol tudok szirupot vásárolni? Hogyan készíthetek otthon saját recept alapján különböző ízesítésű szirupokat. A következő pár sorban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
A bárpultban használt szirupok alapja általában a cukor. Ez nyilván nem jó hír annak, aki éppen diétázik vagy cukorbeteg. Ma már azonban az Ő számukra is van alternatíva.
A házi készítésű koktél szirup összetevői
Cukorszirupot vehetünk készen például a Monin vagy a Panna Cocktail márkáktól. De készíthetünk házilag is. 1 kg cukor és liter víz keverékéből tökéletes szirup készülhet. A lényeg, hogy egy edénybe tegyünk 1 liter vizet és melegítés (nem forralás) közben folyamatosan adagoljuk a cukrot, amíg feloldódik. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük egy üvegbe és már készülhet is otthon a limonádénk, a mojitonk, de tölthetjük a teánkba is.
A házi készítésű koktélszirupok kiváló alternatívát jelentenek a boltban kapható változatokkal szemben. A szirupok egyszerűen elkészíthetők, és számos különféle ízű szirup készíthető belőlük. Az elsődleges összetevők a cukor, a víz és a sav, amelyekből számos különböző típusú szirup készülhet.
A cukor típusa lehetővé teszi, hogy különféle ízeket és textúrákat adjunk a szirupoknak. A fehér cukor a legáltalánosabb, de a barna cukor és a méz is használható. A víz hozzáadása a cukorhoz és a savhoz szükséges ahhoz, hogy a szirupot megfelelően elkészítsük. A savak közé tartozik a citromsav vagy a borkősav, amelyek szintén hozzájárulnak az íz kialakításához.
Az arányok rendkívül fontosak a szirupok elkészítésében. Például a szimpla cukorsziruphoz egy arányban 1:1-ben kell keverni a vizet és a cukrot. Az arányok eltérőek lehetnek a különböző szirup típusokhoz, és a különböző arányok befolyásolhatják a szirupok ízét, sűrűségét és textúráját.
Ha a szimpla cukorsziruphoz ízesítő anyagokat, például gyümölcsöket, fűszereket, vagy akár virágokat szeretnénk hozzáadni, akkor a hozzávalókat együtt főzzük a cukorral és a vízzel. Az ízesítő anyagok hozzáadása lehetővé teszi, hogy különféle ízeket hozzunk létre a szirupokkal.
A házi készítésű koktélszirupok számos előnnyel járnak, beleértve a testre szabhatóságot és az egyszerű elkészítést. A legfontosabb azonban az, hogy a házi készítésű szirupok teljesen természetes összetevőkből készülnek, és nincsenek hozzáadott tartósítószerek és adalékanyagok. Ennek köszönhetően a házi készítésű koktélszirupok a legjobb választás az ízek szerelmeseinek, akiknek fontos az egészséges életmód és a minőségi koktélok készítése.
Íme néhány ízesített cukorszirup recept:
Fahéjszirup
1 kg cukor, 1 liter víz, 3 fahéj rúd
Elsőként készítsük el a cukorszirupot, a fenti leírás alapján. Tegyük bele 3 fahéj rudat és egyszer forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt távolítsuk el a fahéj rudakat és kész is vagyunk. Használhatjuk koktélok, limonádék és különleges kávé receptekhez is.
Vanília szirup
1kg cukor, 1 liter víz, 3 vanília rúd
Elsőként készítsük el a cukorszirupot, a fenti leírás alapján. Tegyük bele 3 félbe vágott vanília rudat és egyszer forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt távolítsuk el a vanília rudakat és kész is vagyunk. Ha zavarónak találjuk a vanília rúdból kioldódó fekete szemeket, szűrjük át. Ezt a szirupot gyakran használjuk a barista tanfolyamokon ízesített latték készítésénél.
Gyömbér szirup
1kg cukor, 1 liter víz, 025dkg friss gyömbér, 10g citromsav
Elsőként tisztítsuk és pucoljuk meg a gyömbért. Vágjuk apróra, tegyük bele egy turmixgépbe és adjunk hozzá 1 dl vizet. Turmixoljuk teljesen leveses állagúvá, majd válasszuk ketté a levet a megmaradt gyömbérdaraboktól. Készítsük el a cukorszirupot, a leírás alapján. Tegyük bele a gyömbérlevet és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni és kész is vagyunk.
Piros bogyós gyümölcsszirup
1 kg cukor, 1 liter víz, ½ kg fagyasztott piros bogyós gyümölcsmix, 10 g citromsav, 1 tasak dzsemfix
Kiolvasztjuk a gyümölcsmixet és forrásban lévő, 1 liter vízzel leöntjük, így állni hagyjuk 20 percet. A kapott folyadékot edénybe rakjuk 2 evőkanál cukorral, 1 tasak dzsemfix-l és 10 gramm citromsavval. Állandó keverés mellett felforraljuk, közben hozzáadva a maradék cukrot és hagyjuk forrni 2 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni és kész is vagyunk.
Ezzel a technikával készíthetünk még szamóca, áfonya, szeder, málna szirupot is. Ezek a gyümölcs szirupok az otthoni bárszekrény és a mixer tanfolyamok fontos alapanyagai.
Menta szirup
1kg cukor, 1 liter víz, 10-15 db menta levél
Elsőként készítsük el a cukorszirupot, a fenti leírás alapján. Tegyük bele a mentaleveleket és egyszer forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amint kihűlt távolítsuk el a mentaleveleket és kész is vagyunk.
Ha érdekelnek a minőségi italok és kávék, akkor iratkozz be mixer tanfolyamunkra vagy barista tanfolyamunkra. Budapest mellett 16 városban elérhetőek a képzéseink. Bővebb információt itt találsz: www.mojito.hu www.baristaakademia.hu
Ezek is érdekelhetnek
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!
Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]
Bővebben...
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés
A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]
Bővebben...
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept
Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]
Bővebben...
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!
A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]
Bővebben...