ÉrdekességekHírek

Koktél történetek II. rész

By szeptember 16, 2019 No Comments

MANHATTAN

Mint minden népszerű koktélhoz, a Manhatten-hez is számos eredetmítosz kapcsolódik. Lehet választani, melyiknek hiszünk. Annak, hogy 1880-ban a Lady Randolph Churchill (Winston Churchill anyja) tiszteletére rendezett partira találta ki Dr Iain Marshall a New York-i Manhattan Clubban. Vagy annak, hogy egy Black nevű bártender találmánya, aki 1882-ben egy Broadway környéki bárban keverte először, vagy esetleg annak, hogy nem is New York az igazi szülőhazája. A legenda szerint Joe Walker, a New Orleans-i Crescent Hall Saloon tulajdonosa barátaival hajóúton volt New Yorkba, de az utazás vége felé már csak whiskey és olasz vermuth volt a készletben. Összekeverve e kettőt rájött, hogy igencsak fogyasztható ital keletkezett, majd hazatérve saját bárjában tovább finomította receptet, és az italt manhattani barátai tiszteletére nevezte el. A Manhattan koktélnak számos változata született az idők során, a klasszikus koktélon kívül gyümölcslikőrökkel és Angostura helyett más keserűkkel ízesített variációi is léteznek.

A TÖKÉLETES MANHATTAN KOKTÉL RECEPTJE:

5 cl Rye Whiskey
2 cl Rosso Vermouth
1 öntet Angostura Bitters

Tégy jeget egy keverőpohárba és öntsd hozzá a whiskeyt, vermutot és Angosturát. Bárkanállal keverd párásra, ezt azt jelenti, hogy addig keverem az italt a keverőpohárban sok jéggel, amíg párás nem lesz a keverőpohár fala. Ezáltal azt érjük el, hogy biztosan jéghideg lesz az ital és nem baj, ha a jégvíz enyhén fellazítja a kevert klasszikust. Miután elkészült, szűrd hűtött koktélos pohárba, díszítésként használj koktélcseresznyét. Ha teheted, használj szép báreszközöket és figyelj a stílusodra. Az ilyen báritaloknál mindig része az italkészítésnek a látvány.

Vermut, avagy az ízesített, erőteljes bor.

A vermutok, vagyis az ízesített és növelt alkoholtartalmú borok főképp olasz vagy francia eredetűek. A vermut eredetileg olyan ízesített bor, amelyet különböző fűszernövények hozzáadásával készítenek. Létezik fehér édes, vörös édes, extra száraz, és rozé  változatai is, legismertebb vermut cég az olasz Martini. A cég meg szokta lepni a piacot  egyedi kiadványaival is, mint például a China Martini , vagy a Martini Gold by Dolce & Gabbana. A céget 1863-ban alapította Alessandro Martini és Lui G Rossi. Az ismertebb vermut alapú koktélok a Bronx, Manhattan, Negroni, a Satan’s Whiskers, mint például a James Bond filmek Martini alapú koktélja is. Mára elterjedtek azonban a könnyed, laza Martini koktélok is, amelyeket borospohárban, sok jéggel, citrusokkal, friss fűszernövényekkel, akár tonikkal, gyömbérrel vagy Proseccoval szervírozunk. A Mojito Mixeriskola alapfokú mixertanfolyamán a Martini koktélvariációk stílusos elkészítése a kötelező tananyag része. Haladó mixertanfolyamainkon pedig a minőségi vermutok felhasználásával számos kreatív italt készítünk.

Angostura Aromatic Bitters – Ha keserű, akkor ez a legjobb választás.

Több népszerű koktél nélkülözhetetlen alapanyaga, mégis viszonylag kevesen ismerik. Jobb koktélbárokban biztosan láttuk már a pultra helyezve: kis barna üvegcse, jellegzetes, túlméretezett, fehér címkével az oldalán. Az Angostura Bitters legalább 40 féle fűszer- és gyógynövény keverékéből készül. Ez az ital 44,7 %-os alkoholtartalmú, sötét árnyalatú, rumalapú ital, amely számos fűszernövény kivonatot tartalmaz. Fő alkotóeleme a Tárnicsgyökér.
Az összetevők pontos számát, illetve a gyártási folyamatot sajnos titok fedi, de állítólag a receptet egy New York-i bank széfjében őrzik. Aki megtalálja, ne tartsa magában! Várjuk a receptet az info@mojito.hu e-mail címre. Ha nem találtad meg a receptet, akkor se csüggedj, gyere el alap mixer képzésünkre és dolgozz Angostura Bitterrel!

 

Leave a Reply