ÉrdekességekHírek

Koktél történetek VI.rész

By október 7, 2019 október 11th, 2019 No Comments

BRANDY ALEXANDER

Vajon kinek a nevét viseli? II. Sándor cárét? Vagy Troy Alexanderét, a new yorki Rector’s bártenderéét aki még a szesztilalom előtti években egy fiktív személynek,  Phoebe Snow-nak a Western Railway fehérbe öltözött reklámarcának keverte?  A koktél népszerűsége azután kezdett növekedni, hogy az eredetileg ginnel kevert és csupán Alexander névre hallgató koktélba gin helyett brandy került. Segítette az is, hogy John Lennon egy alkalommal kedvenc italának nevezte, illetve Jack Lemmon mellett főszerepet kapott az 1962-es Míg tart a bor és friss a rózsa c. filmben.

A TÖKÉLETES BRANDY ALEXANDER KOKTÉL RECEPTJE:

30 ml Cognac vagy Brandy
30 ml barna kakaó likőr
30 ml tejszín

Az italt shakerben készítjük. Töltsd jégre mindhárom összetevőt, intenzíven rázd össze, majd szűrd duplán egy hűtött koktélos pohárba. Díszítsd szerecsendióval. A Brandy Alexander a Mojito Mixeriskolában az alapfokú mixertanfolyam tananyagában is megtalálható, mixer képzésünkön nem csak elkészíted, de meg is kóstolod a világ legnépszerűbb standard és populáris koktéljait.

COGNAC

A Cognac a borpárlatok legnemesebb fajtája,  nemzetközi eredetvédelem alá eső párlat. Előállításuk módja 300 éve változatlan, a francia Cognac régióban történik, erről kapta a nevét az ital. A kiváló minőségű alapbort kétszeresen párolják le, majd kiégetett tölgyfahordókban hosszú ideig érlelik. Ezután a keverőmesterek a különböző évjáratokat és fajtákat házasítják, ezzel kiküszöbölik az évjáratbeli, gyártásbeli, érlelésbeli különbségeket, amelynek az eredménye, hogy a kiváló minőségű Cognac-nak mindig ugyanolyan íze van a palackban. Törvényi besorolás szerint három alaptípusa létezik:

V.S. amelynek jelentése Very Special

V.S.O.P amelynek jelentése Very Special Old Pale

X.O. amelynek jelentése Extra Old

A Cognac kiváló digestive ital, étkezés után egy jól megkomponált desszert, vagy egy finom kávé mellé ajánljuk, esetleg egy magas minőségű szivar kiváló kísérője lehet.

A világ legdrágább konyakja a Henri IV, Cognac Grande Champagne – 2.000.000 $
Ezt az elixírt IV. Henrik király egyenes ági leszármazottjai készítik. 1776-óta az örökség részét képzi ez a párlat. 100 évig érlelik speciális hordóban, majd 6500 gyémánttal kirakott, 24 karátos aranydugóval lezárt ékszerüvegbe palackozzák. Mixerképzésünkön részletesen tanulunk a különböző párlatok fajtáiról, készítésükről és felhasználásukról.
Megtanuljuk, mi a különbség a Cognac, Brandy, az Armagnac a Calvados és a Pisco között.

CIKKAJÁNLÓ:
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – KOKTÉLTÖRTÉNELEM

 

Leave a Reply