Hírek

Magyar bajnok Kínában

By augusztus 22, 2019 No Comments

Szeretném bemutatni nektek Tengely Norbert-et a Mojito Mixeriskola egyik volt tanulóját. Nyugodtan mondhatjuk Róla, hogy „öreg motoros már a szakmában” hiszen munkáját nagy hozzáértéssel évek óta végzi. Nevéhez fűződik a Norbi’s Cocktail brand alapítása. Szakmai karrierjét itthon kezdte majd az utóbbi években külföldön gyűjtött tapasztalatokat.  A 2019-es Magyar Bajnokság győztese. Ő képviseli Magyarországot a novemberben, Kínában megrendezésre kerülő világbajnokságon.
– Gratulálok a nagyszerű eredményhez. Nehéz verseny volt?
– Köszönöm szépen.  Szerintem minden verseny nehéz, mindegyik egy nagy kihívás mivel sok kiváló bartender van.
– Mennyire nehéz felkészülni egy ilyen versenyre, mennyi gyakorlás szükséges előtte?
– Teljesen más, mint amikor bent állsz a bárban és ott készíted az italokat. Össze kell rakni egy italt a nemzetközi szabályoknak megfelelően, majd ezt el is kell készítened a versenyen úgy, hogy árgus szemek figyelik minden mozdulatodat és keresik a hibákat. A bárban nem számít, hogy ha egy két csepp mellé megy, vagy kiesik a jég a pohárból. Nem is beszélve az időről. ő is nagy ellenséged. A versenyen ezek mind-mind súlyos hibapontok. Mentálisan fejben kell nagyon összerakni a dolgokat, a mozdulatokat. Mivel jó eredményt szeretnék, ezért én is készülök, gyakorlok a verseny előtt.  Nincs pontos recept mennyi gyakorlás hozza meg ezt az eredményt. Az utolsó pillanatokban is gyakoroltam fejben, hogy minden tökéletes legyen.

– Ha jól tudom, több kategória is van egy ilyen versenyen. Te melyikben indultál? Hogy született meg ez az ital? Miről kapta a nevét?

– Igen, több kategória van. Van az étkezés előtti, étkezés utáni, a pezsgő, a long drink, a bartender choice és ugye ott van még a flair kategória is. Én idén a bartender choice kategóriát kaptam, amit én csak „all in” kategóriának nevezek, hiszen nagyon kevés megkötés van. Ebben a kategóriában jobban kiélheti az ember a kreativitását, mind az italban mind pedig a szervírozásban.

Ha hiszed, ha nem egy panellakás konyhájában készült el. Azt kell mondjam, hogy az ital nagyon nehezen állt össze. Ha nem próbáltam ki százszor, akkor egyszer sem.

– Százszor?  Azt hinné, az ember ez könnyen megy egy ilyen gyakorlott bartendernek.

– Általában igen, néhány próbálkozás után összeáll az ital. Ebben az esetben ő nem adta magát könnyen, folyamatosan szétestek az ízek, nem volt komplex, szétesett a hab a tetején. Rengeteg variáció és kísérletezés után született meg a végleges íz. Bulleit bourbon whiskey volt az alapja, ehhez párosult még Francia narancs likőr Cointreau, málna püré, áfonya lé, csoki és narancs bitter, egy kis friss citromlé. A hab pedig vérnarancsból készült.

A nevét egy pici cakkos szélű Primula nevű virágról kapta, ami több fajta színkombinációban létezik. Olyan nevet kerestem, ami könnyen megjegyezhető, de mégis egyedi.

– Itthon hol és mikor lehet megkóstolni az italodat, mert ha jól tudom most is külföldön dolgozol.

-Igen, most Ibiza szigetén dolgozom, de jövök haza többször is, mert közben készülök a világbajnokságra. Próbálok majd szervezni úgynevezett guest shift-eket, ahol lesz lehetőség megkóstolni az italt.

– Beszéljünk a világbajnokságról egy kicsit. Hol lesz pontosan, és hogyan készülsz rá? Milyen versenyre számítasz?

– Idén Kínában Cheng Du városában rendezik meg világbajnokságot. Egy picit utána néztem és igen mozgalmas, szép város, rengeteg lakossal, fontos gazdasági és közlekedési szerepe van abban a térségben.

Életem legnagyobb és legrangosabb versenye lesz, amire borzalmasan büszke vagyok, hiszen én képviselem Magyarországot. A világ országainak legjobbjaival kell felvennem a versenyt. Nehéz, de nyerhető verseny lesz. Fejben már a Magyar Bajnokság óta készülök rá, hiszen meg akarom nyerni a versenyt! Itt is fejben kell nagyon összeraknom mindent, jobban mint valaha bármelyik versenyen. Nagyon sok munkát, időt, energiát kell még beletennem a felkészülésbe, a megjelenésbe.  Augusztus közepéig kell elküldenem az italomat a nemzetközi szövetség számára.  Júniusban sorsolták ki melyik kategóriában és milyen bázis alkohollal kell dolgoznom.

–  Mit kaptál, ha nem titok?

-After dinner kategóriában indulok. A bázis alkoholom nem más, mint Baijiu Red Star Erguotou. Ez egy Kínában a munkások körében egy igen közkedvelt párlat.

– Nem igazán ismert ital hazánkban. Van már ötlet milyen italt szeretnél készíteni?

– Nem, nagyon nem, ezért igen nehéz volt a beszerzése is. Igen, van pár variáció, mivel after dinnerben indulok ezért édeskés jellegű lesz az italom. Ez az ízvilág közel áll hozzám, hiszen szeretem az édes italokat.

– Nagyon sok sikert kívánok a világbajnokságon és az előtte lévő felkészüléshez. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

– Köszönöm szépen.

Leave a Reply