Hírek

Megtanítunk shakelni!

By május 20, 2019 No Comments

Azt feltételezni, hogy egy bártender csak egy féle képpen tud shakelni olyan, mint azt mondani, hogy egy séf csak egy féle módon tud főzni. A legtöbben úgy hiszik, hogy a shakelés lényege az, hogy jó ritmusa legyen, és jól nézzen ki. De ennél sokkal többről van szó: nagyon fontos a sebesség, a pálya, amit a shaker bejár, a ritmus és a shakelés időtartama.

Egy tökéletes és sajátos shakelési technikát több hónap (vagy akár év) elsajátítani. A shakelés több dolog miatt is fontos. Ez adja az ital textúráját, összekeveri a hozzávalókat, lehűti és hígítja is azt. Utóbbi miatt nagyon lényeges, hogy mennyi ideig shakeljük a koktélunkat. Minden tényező attól függ, hogy éppen mi van a shakerben és, hogy hogyan lesz szervírozva az elkészült ital.

A leghosszabb és legdinamikusabb shakelést talán a Daiquiri és a hozzá hasonló italok igénylik, míg a jégre szűrt italoknál kevesebb idő és kisebb intenzitás is elegendő lehet. Ez azért van, mert a jégre szűrt italokat a pohárban lévő jég tovább hígítja, így shakelés közben ezt nem feltétlenül kell elérnünk. De ennél is rövidebb ideig kell shakelni azt a koktélt, amit tört/zúzott jégre szervírozunk, hiszen az még gyorsabban és intenzívebben „vizesít”.

Alább bemutatjuk nektek 3 híres bártender shakelési módját, amiket bátran használhattok a Mojito Mixeriskola mixertanfolyamain.

NATASHA DAVID, társtulajdonos, Nitecap

A shakelés: David éppen a mellkasa magasságában tartja a shakert és egy kicsit körkörös pályát ír le a shakerrel.

A magyarázat: „oldalvást shakelek” – mondja Natasha- „így ha bekövetkezik minden mixer rémálma, és a shaker felrobban, a tartalma rám ömlik és nem a vendégre.” Régebben sokkal magasabban rázta a shakert, de fizikálisan sokkal kevésbé megterhelő ez a magasság.

A hatás: David általában jégkockákkal shakel, de megesik, hogy az ital egy nagy jéggolyót kíván. Ez esetben a shaker pályája még inkább körkörösebb és finomabb, nehogy a nagy jéggolyó összetörjön. Az összetöréstől a jégkockákat is meg kell óvni, hiszen ellenkező esetben a koktél túl híg lenne.

A statisztika: Mindössze 10 másodperc után David Daiquirije 20%-al hígult. Összesen 19 másodperc rázás után elérte a 33%-os hígítottságot. Ez 30 ml extra folyadékot jelent.

HALEY TRAUB, bartender, Dutch Kills and Fresh Kills

A shakelés: Traub vállmagasságban általában vállmagasságban shakel és a mozgás túlnyomó részét a csuklójával és az alkarjával végzi.

A magyarázat: Míg a többi, kísérletben részt vevő bártender általában jégkockával dolgozik, Haley inkább egy nagy jéggolyót preferál – ez a Dutch Kills and French Kills jellemzője. „Két évembe telt, mire rájöttem, hogyan shakeljek egy nagy jéggolyóval” – mondta Traub. Figyelnie kellett arra, hogy ne terhelje meg testét a megváltozott súlyeloszlás és arra is, hogy shakelés közben a jéggolyó ne törjön össze.

A hatás: Habár ez a módszer elég bizonytalannak tűnhet, a shaker belsejében tökéletes körkörös pálya alakul ki, ami megvédi a jéggolyót az összetöréstől.

A statisztika: David shakeléséhez hasonló eredmények születtek, 10 másodperc shakelés után Traub itala is közel 20%-al hígult. 19 másodperc shakelés után pedig szintén Natasha eredménye alat egy picivel végzett.

RICKY AGUSTIN, főbártender, Pegu Club

A shakelés: Miután Agustin egyet kettőt ráz a shakeren csípő magasságban, felemeli a mellkasához és körkörös, hullámokra emlékeztető mozdulatokkal shakel. Néha hallani egy két koppanást, de alapvetően ez egy elég halk és gyors shakelési módszer – és elég hatásos is.

A magyarázat: Ricky tarsolyában számos shakelési technika lapul, de ezt szokta alkalmazni, amikor gyors és alapos hűtésre van szükség. A néhány, csípőtájon végzett rázás arra szolgál, hogy az összetevőket egy helyre rázza, majd onnan indítsa el őket a mellkas magasságában végzett shakelésnél. Agustin azt tanácsolja, hogy a kényelem és a biztonság érdekében abban a pózban shakeljünk, ahol egyébként tapsolnánk.

A hatás: Ez a shakelési módszer kifejezetten alkalmas arra, hogy sok levegő buborékot hozzon létre az italban.

A statisztika: Messze a legtöbb extra folyadékot létrehozó shakelés volt a három felsorolt közül. Agustin shakelése mindössze 11 másodpercig tartott és több mint 30 ml többlet folyadék keletkezett.

Legyél te is mixer! Az alapfokú mixer tanfolyamunkat már akár 4 hét alatt elvégezhetitek (gyorsított forma, a normál tanfolyam 12 hetes). Ha mégjobb bártenderré szeretné válni, és szeretnél Tiki koktélokat készíteni, akkor válaszd Profi Mixer csomagunkat, melyhez most AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk!

További tanfolyamok helyét és időpontját, valamint bővebb információt a Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola weboldalán találhatsz. Képzéseink országszerte több, mint 20 városban indulnak (Sopron, Győr, Eger, Miskolc, Tata, Szeged, Szentes, Szolnok, Hódmezővásárhely, Baja, Békéscsaba, Szombathely, Veszprém, Keszthely, Székesfehérvár, Gyöngyös, Cegléd, Szekszárd, Kecskemét, Gyula), honlapjainkon ezekről is tájékozódhatsz. Ha valamit nem találsz, hívj bennünket bizalommal, vagy ha szeretnél, e-mailt is írhatsz. Irodavezetőnk készséggel áll rendelkezésetekre  az iroda nyitva tartási idejében (H-P, 10-18).

Információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)

Leave a Reply