Hírek

Minden, amit a koktélszűrőkről tudni érdemes. De melyiket válasszuk?

By április 26, 2018 No Comments

Ha az otthoni bár kialakításán töröd a fejed és a konyhában a báreszközöknek is helyet adsz, felmerülhet a kérdés, hogy az eszközök nagy választékából melyiket szerezd be. Az alapanyagokon kívül nagy hangsúlyt kell fektetni az eszközök beszerzésére és a technikák elsajátítására is. A Mojito Mixeriskola mixer tanfolyamain ellesheted a profiktól, hogyan készülnek a koktélok, milyen módszereket használnak bármixer oktatóink és a mixer képzés végére Te magad is profi bartenderré válhatsz. Ebben a cikkben a koktélszűrők kiválasztásában segítünk. 

A szilárd és a folyékony összetevő elkülönítése – ez a fő feladata a koktélszűrőknek. Elég könnyűnek hangzik, de ha nem a megfelelő szűrőt választod könnyen az italban maradhatnak menta, fűszer vagy olyan összetevők darabjai, aminek semmi keresni valója a vendég poharában és ez sok bosszúságot okozhat. Vagy ami még rosszabb: jég zúdulhat a koktélos pohárba, amely tönkre teheti a szervírozást. És mi a jó hír? A szűrők vásárlása igen egyszerű feladat, alapvetően két választásunk lehet.

A háttérsztori

Az 1800-as években, amikor a jégkockák használata kezdett elterjedni, két eszköz jelent meg a bárokban. Az első a julep szűrő volt, egy ívelt perforált acéllemez, ami úgy néz ki, mint egy lapított kanál.

A julep szűrő (a fenti képen balra; nincs köze a Mint Julep koktélhoz) valószínűleg egy kanálból alakult ki és eredetileg az ital, vagyis a vendégpoharára helyezték el, így megakadályozva a 19. századi érzékeny fogak  jég által okozott sérülésektől . Akárhogy is, ez a módszer az 1800-as évek végére, a szívószál feltalálásával elavult.

A másik gyakori szűrő a Hawthorne (a fenti képen jobbra). Nevét a Boston bár egyik tulajdonosáról kapta, aki a szűrő feltalálója volt. A Hawthorne szűrő lapos, perforált felületű és egy spirált helyeztek el körbe a szélén, ami felfogja a jeget és az egyéb szilárd összetevőket. És mi a másodlagos funkciója a tekercsnek? Hogy más-más méretű poharaknál is alkalmazható.

Mit mondanak a szakértők?

“A koktélszűrők semmivel sem helyettesíthetőek”, mondja Jeffrey Morgenthaler bár legenda, a Clyde Common bár menedzsere és The Bar Book: Elements of Cocktail Techniques című könyv szerzője.

Az ökölszabály az, hogy a kevert italokhoz julep szűrőt, a shakerrel készült koktélokhoz Hawthorne szűrőt használunk.“- magyarázta Morgenthaler a Liquor.com szerkesztőségének. A lényeg, hogy a Hawthrone szűrő spirálja képes megtartani olyan összetevőket, mint a pépet, a tojás fehérjét és a fűszernövényeket, mialatt a julep szűrő inkább egyszerű szűrő, ami nagyrészt a jeget képes a keverőpohárban tartani. Ennek egy egyszerűbb továbbgondolása – Morgenthaler szerint – az, hogy a julep szűrő a shaker üvegből készült keverőpoharához való, míg a Hawthrone szűrő a tinhez.

Személy szerint, imádom a julep szűrőt használni.” -mesélte Ezra Star, a bostoni Drink bár ügyvezető igazgatója. “Nagyon esztétikusan néznek ki és szeretem, ahogy a kezembe simul, de van egy kis technikája a használatának. Úgy kell tartanod, mint ahogyan az ujjadat tartanád egy fegyver ravaszán.” Ezra Star még egy utolsó jó tanácsot adott a julep szűrőhöz: “Ezek tökéletesek a jég lacrosse játékra a többi bartenderrel!”

Mindent összevetve

Tekintettel arra, hogy kis méretű eszközök és olcsók mindenképp szerezz be egyet a báreszközök közé. De ha választanod kell, hogy melyiket, Morgenthaler szerint a legpraktikusabb a Hawthorne szűrő. A julep koktélszűrő túl kicsi a tinhez. A Hawthorne szűrővel két legyet ütünk egy csapásra – na, nem szó szerint.

Ha érdekel az alkohol gyártás és a koktélok világa, valamint szívesen dolgoznál a bármixer szakmában, de nem tudod hol kezd el, akkor gyere a Bacardi hivatalos magyarországi iskolájába, a Mojito Mixeriskolába, ahol a mixer tanfolyam oktatói az alapoktól a haladó bármixer szintig végig elkísérnek és segítenek, hogy a legjobb bartenderek közé tartozz! Készülj fel már most a nyári fesztivál és balatoni /budapesti szezonális munkákra vagy a főállású bartender pozíciókra a legjobb bárokban!

Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. Hallgatóinknak tréningeket és egy boston shakert is ajándékba adunk! A mixer képzések végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer tanúsítványt állítunk ki, valamint munkaajánlatot is kapsz! Ne maradj le a májusi mixertanfolyamról!

A mixertanfolyamra személyesen lehet jelentkezni
a Mojito Mixeriskolában május 9-én, 17 órakor!

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.mojito.hu

Leave a Reply