ÉrdekességekHírek

Néhány gondolat a vodkáról

By március 27, 2020 március 30th, 2020 No Comments

A vodka regényes élete

A vodka hosszú története során a tudás és a technika színvonala sokáig nem tette lehetővé a tökéletes desztillációt és a szűrést – amelyre többek között használtak folyami homokot, tejet, zselatint vagy tojásfehérjét, illetve a fagyasztásos módszert -, így majd évszázadokon keresztül számtalan adalékkal, füvekkel, fűszerekkel ízesítették, vagy mézzel, később cukorral édesítették az italokat, hogy a kellemetlen mellékízeket semlegesítsék. A 19. század közepe óta a folyamatos lepárlás technológiája, a 20. század óta a technika minden eszköze rendelkezésre áll a lehető legtisztább vodkák előállítására, így a mai ízesített vodkákat már nem gyártási kényszer, hanem inkább a változatosabbá váló fogyasztói igények vagy egyes esetekben a hagyományok továbbélése, illetve felélesztése teremtette meg.

Arról, hogy tulajdonképpen melyik nemzet is a vodka igazi szülőatyja, már sok száz éves vita folyik elsősorban a lengyelek és az oroszok között, de az ügybe alkalmanként a skandináv és a balti népek is beleszólnak.

Neve a szláv „élet vize” – eredetileg az akkori latin: aqua vitae – kifejezésből rövidült és becéződött „vizecskére” (voda – vodka). Annyi viszont bizonyos, hogy a vodkát a lengyel és az orosz népekkel történelmileg és ma is egészen különleges, szoros lelki kapocs köti össze. Nem is csoda, hiszen e nemzeti ital évszázadok óta az uralkodók kincstárának és az állam legnagyobb (adó) bevételi forrása volt, állandóan szabályozott és újraszabályozott (politikai vagy gazdasági rendszerektől függetlenül is) állami monopólium. Vagyoni és társadalmi állástól függetlenül is a nemzeti hovatartozás és egyben büszkeség megtestesülése, miközben szinte népélelmezési cikk, ami a szigorú éghajlat és a nagyfokú tömeges szegénység mellett gyakran a lelki túlélés egyetlen lehetőségét nyújtotta. Hozzáférhetősége vagy éppen elérhetetlensége, tilalma a közhangulatot mindig is jelentősen befolyásolta, ami szoros kölcsönhatásban állt a mindenkori politikával.

Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy Lengyelországban és Oroszországban – bár ma már ott is a világ minden italfajtája szabadon kapható – a vodka megőrizte hagyományosan domináns szerepét, így az italvásárlási és fogyasztási szokásokban az egyéb import szeszes italok csak statisztaként szerepelnek.

A legsemlegesebb ital: a vodka

A száraz tények és jogszabályok alapján azt is hihetnénk, hogy ez a színtelen, szagtalan, íztelen, vagy kevésbé durván – illetve akár csak szakszerűbben – fogalmazva semleges vodka a világ legérdektelenebb itala, amiről kár is szót ejteni. Azonban ez a látszólag egyszerű, víztiszta ital nemcsak hallatlanul népszerű, hanem ennél sokkal több is. Története több szálon futó regény. Kevés ital volt ennyire intenzív kölcsönhatásban a történelemmel. Azt is kevés italról állíthatjuk, hogy egyenesen összefonódott a politikával, a gazdasággal és a társadalmi mozgásokkal is, de még a marketing- és reklámtörténelemmel is. Sőt: hatására szociológusok, táplálkozástudósok, életmód-filozófusok és iránymutatóan fontos emberek keveredtek vitába.

A szabályozás

Az európai szabályozás szerint a vodka olyan mezőgazdasági eredetű etil-alkoholból gyártott, minimum 37,5% alkoholtartalmú szeszes ital, amelyet élesztővel való erjesztés útján nyernek.

  • Burgonyából és/vagy gabonákból,
  • Más mezőgazdasági nyersanyagból, lepárolják és/vagy rektifikálják, úgy, hogy a felhasznált mezőgazdasági nyersanyagok és az erjesztés során képződött melléktermékek érzékszervi jellemzőit szelektíven csökkentik.
  • A különleges érzékszervi jellemzők elérése érdekében ezt az eljárást ismételt lepárlás és/vagy megfelelő technológiai segédanyagokkal történő kezelés követheti, ideértve az aktív szénnel történő kezelést.
  • Kizárólag csak az erjesztett nyersanyagokból nyert párlatban jelenlévő természetes aromavegyülékek adhatók hozzá. Ezenkívül, a domináns íztől eltérő, különleges érzékszervi jellemzők is adhatók a termékhez.
  • A nem kizárólag burgonyából vagy gabonákból készített vodka megnevezésében, kiszerelésén vagy címkéjén fel kell tüntetni a mezőgazdasági eredetű etil-alkohol előállításához használt alapanyagok megnevezését.

Az ízesített vodka olyan, minimum 37,5% alkoholtartalmú vodka, amelyhez a nyersanyagok ízétől eltérő domináns ízt adtak, és amely

  • édesíthető, elegyíthető, ízesíthető, érlelhető vagy színezhető,
  • az ízesített vodka értékesíthető a vodka szóval együtt bármilyen domináns íz neve alatt is.

A vodka az egyik legjobb alapanyag a koktélok világában. Semlegességének köszönhetően bármilyen ízű kevert italt készíthetünk belőle. Édes, savanyú, keserű vagy száraz italok kiváló alapja is lehet.

Így készül a vodka

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Leave a Reply