Hírek

Orgeat – van élet a mandulán túl?

By június 27, 2019 július 2nd, 2019 No Comments

Az Orgeat-ként ismert mandulaszirup illetve likőr koktél alapanyagát képezi. A Mai Tai-tól kezdve Jerry Thomas Japanese Cocktail-ján keresztül rengeteg italban megtalálható. De ahogyan egyre több bár keres környezetbarát megoldásokat, úgy az Orgeat-nak lassan leáldozik. A mandula termesztése és feldolgozása rendkívül vízigényes – ebből kifolyólag elég drága is; ezért sokan már alternatív megoldásokat keresnek.

Az alább található megoldások mind a fenntarthatóság jegyében születtek. Van köztük avokádóból vagy tökmagból készült Orgeat is, de akad olyan is, amit szikkadt croissantból készítenek.

Kelsey Ramage, a Trash Tiki ötletgazdája például a reggelijéből megmaradt avokádó magokat használja. „Minden reggel avokádós pirítóst eszem. Mivel célom a minimális hulladék- és feleslegtermelés, ezért arra gondoltam, hogy felhasználom még az avokádó magokat is. Mindössze 4 db avokádó mag elég 1 liter szirup elkészítéséhez. Ráadásul ingyen van!” – mondta Ramage.

Ramage a sziruphoz az avokádó magokon kívül hozzáad még mandula kivonatot illetve narancsvirág vizet, valamint megmaradt narancs/citromhéjat. Egy másik receptjében megmaradt croissant használ – hiszen a szükséges ízek ebben is megtalálhatóak: vaj, mandula, cukor. Kelsey a falernumot is hasonló elvek alapján készíti.

Claire Sprouse, a Hunky Dory (Brooklyn, New York) munkatársa a napraforgómagra esküszik. „Sok okból kifolyólag szeretem a napraforgó magot: szárazságtűrő, így a termelése és betakarítása kevésbé vízigényes, mint a manduláé, GMO mentes, felhasználják a talajban található fölösleges Nitrogént és ráadásul a virágját állatok takarmányaként is felhasználhatjuk.

Kevin Diedrich, a Pacific Cocktail Haven (San Francisco, California) bártendere a tökmagot részesíti előnyben. Bár a bárban sok koktél még mindig Orgeat szirupal készül, Diedrich szívesen kísérletezik pisztáciával, tökmaggal és makadámdióval is. Kiderült, hogy a tequilához nagyon jól passzol a tökmag.

Luis Hernandez, aki a Lost Hours (New York, New York) bárban dolgozik megmaradt a mandulánál, de mielőtt szirupot készít belőle, megpörköli azt. Ezzel egy sokkal karakteresebb ízt adva az elkészült italnak.
Forrás: punch.com

Legyél te is mixer! Az alapfokú mixer tanfolyamunkat már akár 4 hét alatt elvégezhetitek (gyorsított forma, a normál tanfolyam 12 hetes). Ha mégjobb bártenderré szeretné válni, és szeretnél Tiki koktélokat készíteni, akkor válaszd Profi Mixer csomagunkat, melyhez most AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk!

További tanfolyamok helyét és időpontját, valamint bővebb információt a Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola weboldalán találhatsz. Képzéseink országszerte több, mint 20 városban indulnak (Sopron, Győr, Eger, Miskolc, Tata, Szeged, Szentes, Szolnok, Hódmezővásárhely, Baja, Békéscsaba, Szombathely, Veszprém, Keszthely, Székesfehérvár, Gyöngyös, Cegléd, Szekszárd, Kecskemét, Gyula), honlapjainkon ezekről is tájékozódhatsz. Ha valamit nem találsz, hívj bennünket bizalommal, vagy ha szeretnél, e-mailt is írhatsz. Irodavezetőnk készséggel áll rendelkezésetekre  az iroda nyitva tartási idejében (H-P, 10-18).

Információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)

Leave a Reply