Barion Pixel
menu

Orgeat – van élet a mandulán túl?

2019. június 27. 00:00

A mandula szirup rejtelmei

Az Orgeat-ként ismert mandulaszirup illetve likőr koktél alapanyagát képezi. A Mai Tai-tól kezdve Jerry Thomas Japanese Cocktail-ján keresztül rengeteg italban megtalálható. De ahogyan egyre több bár keres környezetbarát megoldásokat, úgy az Orgeat-nak lassan leáldozik. A mandula termesztése és feldolgozása rendkívül vízigényes – ebből kifolyólag elég drága is; ezért sokan már alternatív megoldásokat keresnek.

Orgeat vagy Mandula

Az alább található megoldások mind a fenntarthatóság jegyében születtek. Van köztük avokádóból vagy tökmagból készült Orgeat is, de akad olyan is, amit szikkadt croissantból készítenek.

Kelsey Ramage, a Trash Tiki ötletgazdája például a reggelijéből megmaradt avokádó magokat használja. „Minden reggel avokádós pirítóst eszem. Mivel célom a minimális hulladék- és feleslegtermelés, ezért arra gondoltam, hogy felhasználom még az avokádó magokat is. Mindössze 4 db avokádó mag elég 1 liter szirup elkészítéséhez. Ráadásul ingyen van!” – mondta Ramage.

Ramage a sziruphoz az avokádó magokon kívül hozzáad még mandula kivonatot illetve narancsvirág vizet, valamint megmaradt narancs/citromhéjat. Egy másik receptjében megmaradt croissant használ – hiszen a szükséges ízek ebben is megtalálhatóak: vaj, mandula, cukor. Kelsey a falernumot is hasonló elvek alapján készíti.

Claire Sprouse, a Hunky Dory (Brooklyn, New York) munkatársa a napraforgómagra esküszik. „Sok okból kifolyólag szeretem a napraforgó magot: szárazságtűrő, így a termelése és betakarítása kevésbé vízigényes, mint a manduláé, GMO mentes, felhasználják a talajban található fölösleges Nitrogént és ráadásul a virágját állatok takarmányaként is felhasználhatjuk.

Kevin Diedrich, a Pacific Cocktail Haven (San Francisco, California) bártendere a tökmagot részesíti előnyben. Bár a bárban sok koktél még mindig Orgeat szirupal készül, Diedrich szívesen kísérletezik pisztáciával, tökmaggal és makadámdióval is. Kiderült, hogy a tequilához nagyon jól passzol a tökmag.

Luis Hernandez, aki a Lost Hours (New York, New York) bárban dolgozik megmaradt a mandulánál, de mielőtt szirupot készít belőle, megpörköli azt. Ezzel egy sokkal karakteresebb ízt adva az elkészült italnak.
Forrás: punch.com

Legyél te is mixer! Az alapfokú mixer tanfolyamunkat már akár 4 hét alatt elvégezhetitek (gyorsított forma, a normál tanfolyam 12 hetes). Ha mégjobb bártenderré szeretné válni, és szeretnél Tiki koktélokat készíteni, akkor válaszd Profi Mixer csomagunkat, melyhez most AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk!

További tanfolyamok helyét és időpontját, valamint bővebb információt a Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola weboldalán találhatsz. Képzéseink országszerte több, mint 20 városban indulnak (Sopron, Győr, Eger, Miskolc, Tata, Szeged, Szentes, Szolnok, Hódmezővásárhely, Baja, Békéscsaba, Szombathely, Veszprém, Keszthely, Székesfehérvár, Gyöngyös, Cegléd, Szekszárd, Kecskemét, Gyula), honlapjainkon ezekről is tájékozódhatsz. Ha valamit nem találsz, hívj bennünket bizalommal, vagy ha szeretnél, e-mailt is írhatsz. Irodavezetőnk készséggel áll rendelkezésetekre  az iroda nyitva tartási idejében (H-P, 10-18).

Információ:
[email protected]
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...