Barion Pixel
menu

Rázva nem keverve I. – Az alapok

2018. november 16. 00:00

A shakelés nem csak összekeveri az italt

hanem lehűti és higítja is. A keverés mellett a shakelés az egyik leghasználatosabb technika az italkeverés területén.

Ez a cikk segít, hogy elsajátíthasd az alapokat, de nem helyettesíti a profi oktatóinktól megszerzett tudást. A shakelés nagyon egyszerű, de eleinte sok odafigyelést és gyakorlást igényel. Ha egy receptben azt találod, hogy „rázzuk össze jéggel és szűrjük pohárba” az azt jelenti, hogy minden hozzávalót bele kell tenni a shakerbe és összerázni, majd leszűrni azt egy pohárba. A rázás hasonló mozdulatokat igényel, mintha egy festék spray flakonját ráznánk (ez főleg a három részes shakerre igaz). Hozzávetőlegesen 12 másodpercig végezzük a mozdulatsort, majd szűrjük le az italt úgy, hogy a jég a shakerben maradjon.

Shaker típusok, fajták, technikák

A hőmérséklet és a higítás is ugyanolyan fontos, mint az, hogy megfelelő mennyiségű hozzávalókat hasznájunk. Ha például túl kevés jeget teszünk bele, akkor az túl hamar elolvad és nem hűti le eléggé az italt, viszont túlhigítja azt – ezért mindig nagyjából 2/3-ig töltsük a shakert jéggel. Az uralom elveszítése a shaker nagyon veszélyes. Amellett, hogy sok fölösleges munkát csinálunk magunknak azzal, hogy mindent összefröcskölünk, megsebesíthetünk másokat is, ha éppen rájuk esik a shaker. Ezért mindig nagyon ügyeljünk arra, hogy erősen és magabiztosan fogjuk a shakert. Fontos, hogy szénsavas összetevőt SOHA ne shakeljünk!

Mielőtt elkezdünk italt készíteni, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy egy kétrészes vagy egy háromrészes shakerrel van dolgunk. A kétrészes shakerek nem meglepő módon két részből állnak. Ez a két rész hasonló alakú, az egyik fele általában rozsdamentes acél, a másik, kisebbik rész pedig legtöbbször üveg. Ezeket a típusú shakereket Boston shakernek nevezzük. A Boston shaker nagyobbik, rozsdamentes acél részébe illeszkedik bele fejjel elfelé az üvegpohárra emlékeztető második fél. Shakelés után a két részt úgy válasszuk szét, hogy a fém elem van a pulton, így a folyadék nem fog kiömleni. A háromrészes shakerek egy alsó részből állnak, amibe az összetevőket töltjük. Tartozik még hozzá a felső rész, aminek két eleme van: az egyik, ami ráilleszkedik az alsó részre – ebben van egy szűrő a kiöntő résznél – és egy kupak. Használat után távolítsuk el a kupakot, majd öntsük az italt a pohárba. A jég vagy más szilárd elemek a szűrőnek köszönhetően a shakerben maradnak.
Forrás: Difford’s Guide

Ha szeretnél többet megtudni az alkoholos italokról és azok keveréséről, jelentkezz alapfokú mixer tanfolyamunkra.

Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó,  American Bartending képzés, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. 

Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megalapozhasd a karriered!

Tanfolyamaink kezdési időpontjait ITT TALÁLOD

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

INFORMÁCIÓ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...