ÉrdekességekHírek

Rum – Ron – Rhum

By március 29, 2020 No Comments

A rum eredete

Cukornádat már az ősidők óta ismertek és termeltek, így természetesen italt is készítettek belőle, elsősorban Kínában és Délkelet-Ázsiában, már jóval időszámításunk előtt. Ezek az italok azonban csak a környéken, szűk körben terjedtek el és váltak ismertté. Az igazi klímáját, hazáját aztán a cukornád Amerika felfedezésekor a karibi szigetvilágban találta meg. A kezdetben a spanyolok által behurcolt afrikai rabszolgák segítségével kezdték meg a nagyüzemi mértékben a cukornád termesztést. Ezzel együtt pedig a cukorgyártást és a rum készítését.
A rum nevének kialakulásáról sajnos nincsenek egyértelmű források, azonban számtalan elmélet közül az látszik a leglogikusabbnak, hogy a cukor latin nevéből, azaz a saccharum szóból egyszerűsödött, rövidült le.
Spanyolul: ron, franciául: rhum, németül, angolul és portugálul pedig rum.
Készítése tehát a XVII. században a karib-tengeri szigeteken alakult ki, ami ma is a rumtermelés központja.

Rumgyártás

Az újkori cukornádtermelés és rumgyártás legnagyobb, és minőségileg is egyik legfőbb központja a kezdetektől fogva Jamaica, Puerto Rico, Kuba, Barbados, Martinique. Ezt a klimatikus viszonyok által adott tényt a helyi politikai, gazdasági változások sem tudták igazán megingatni. Kubával kapcsolatban meg kell még jegyezni, hogy a Bacardi család jóvoltából volt a legnagyobb rumgyártó.
A trópusi szigeten a turizmus – különösen az amerikai szesztilalom idején pedig kimondottan alkohol-turizmus – mindig a legfontosabb iparág volt, és így a fantáziadús trópusi kevert italok és koktélok számtalan változata innen indult világhódító útjára.
A rumgyártás két különböző módon történhet. A learatott cukornádat először mindkét esetben kipréselik, így kapják a tömény cukornádlét. (spanyolul guarapot)
Az egyik eljárásnál (agricole) a cukornád levét közvetlenül erjesztik, majd desztillálják, a másik eljárásnál (industriel) a cukornádból a cukor kinyerése után megmaradó és még mindig jelentős mennyiségű cukrot tartalmazó melaszból erjesztik, majd ezt desztillálják.
Ha aromatikusabb párlatot akarnak készíteni szakaszos, ha simább, könnyebb italt, folyamatos lepáróberendezést használnak.
Az első esetben a desztilláció viszonylag alacsonyabb, a másodikban magasabb alkoholfokra történik.
Az így keletkezett párlatot (spanyolul: aguardiente) tisztítás, szűrés után keverik, és azonnal palackozzák, vagy először tölgyfa hordóban érlelik, majd a rumkeverőmester (spanyolul: maestro ronero) kever belőlük kész italt a palackozáshoz.
A tiszta és nemes rumban már csak a trópusi cukornád egyedülállóan gazdag íz- és illatanyaga marad. Alkoholtartalma 37,5-80% lehet. Az egymástól eltérő két rumgyártási módszer között csak a francia cimkefeliratok tesznek különbséget, ugyanis csak a francia nyelvterületen folytatják mindkét gyakorlatot, illetve készítik elsősorban a közvetlenül a cukornád léből készült italt.
Ennek a neve rhum agricole (mezőgazdasági rum), a melaszból készülté pedig rhum industriel (ipari rum). A spanyol, portugál és angol nyelvű, hagyományú területeken a rumtermelés döntő része e második módszer szerin történik, és így ezt külön nem jelölik.

Az európai szabályozás szerint

A rum minimum 37,5% alkoholtartalommal rendelkező olyan szeszesital:

  • Amelyet kizárólag a nádcukor gyártásakor keletkező melasz vagy a cukornád levéből nyert szirup alkoholos erjesztésével és lepárlásával állítanak elő, és amelyet 96%-nál kisebb alkoholtartalomra párolnak, hogy a párlatban a rum jellegzetes érzékszervi tulajdonságai határozottan felismerhetők legyenek.
  • Amelyet kizárólag a cukornád levének alkoholos erjesztésével és lepárlásával állítanak elő, és amely rendelkezik a rumra jellemző aromaanyagokkal. Ez a szeszesital forgalmazható az „agricole” (azaz „mezőgazdasági”) megjelöléssel.
  • A rum nem édesíthető vagy ízesíthető és a színezőanyagként használt karamellen kívül más adalékanyagot nem tartalmazhat
  • Semleges alkohol hozzáadása sem hígított sem hígítás nélküli formában nem megengedett

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Leave a Reply