Skót whiskybotrány: a ritka párlatok közül minden harmadik hamis
2019. január 01. 00:00
A ritka skót whiskyk harmada megbukott egy speciális laboratóriumi teszten – írja a BBC. Az italok jelentős részéről az derült ki, hogy közönséges hamisítvány, de legalábbis nem olyan régi vagy nem olyan eredeti ritkaság, mint ahogy azt addig állították róla.
Az 55 megvizsgált üveg scotch-ból 21-nél találtak problémát a karbonos laborvizsgálat során szakértők. A Scottish Universities Environmental Research Centre (SUERC) nevű intézményben végzett vizsgálaton kiderült, hogy vagy közönséges hamisítványok, vagy nem abban az évben készültek, amit az üveg címkéjén feltüntettek. A vizsgálatot egy ritka és régi whiskykülönlegességek kereskedelmével foglalkozó vállalkozás kérte, miután azt tapasztalta, az italok ezen, egyébként növekvő piacán, megszaporodtak a gyanús italok.
A kép illusztráció.
A laborvizsgálatra kiválasztott italokat véletlenszerűen gyűjtötték be árveréseken, magángyűjtőktől és kereskedőktől. A problémás italok között ott van egy Ardbeg 1885 jelzésű, valamint egy, a 20 század elejéről származó Thorne’s Heritage párlat is. Ez utóbbi üveget egy árverésen kívánták értékesíteni. Tavaly egy 7600 fontos skót whiskyről derült ki egy svácji hotelben, hogy közönséges hamisítvány. A megvizsgált italok közül a 21 problémás névleges értéke összesen 635 ezer font. Ez mintegy 235 millió forint.
A kép illusztráció.
Az úgynevezett másodlagos whiskypiacon – aukciókon vagy magángyűjtők egymás közötti adásvételével gazdát cserélő üvegekről van szó – forgó különlegességek összesített értékét eddig mintegy 41 millió fontra becsülték. Ez a mostani eredmények tükrében minden bizonnyal valótlan érték, a vintage italok piaca közel sem ekkora. A hamis skót whiskyk kapcsán az az általános probléma – így a szakértők -, hogy nem olyan összetevőket tartalmaznak, mint amelyeket tudni vélnek a tulajdonosaik vagy a kereskedők. Az ital önmagában ettől még lehet minőségi, de a másodlagos piacon nem felel meg az itt forgó, valódi különlegességekkel szemben támasztott követelményeknek.
Forrás: ORIGO 2018.12.20. 14:03
Ezek is érdekelhetnek
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!
Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]
Bővebben...
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés
A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]
Bővebben...
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept
Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]
Bővebben...
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!
A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]
Bővebben...