Barion Pixel
menu

Szénhidrát csökkentett italok a bárpultban! Mixertanfolyam 6#

2020. március 24. 00:00

Szénhidrát mentes Alkoholos Italok

Először is beszéljünk arról, milyen szénhidrát mentes opciók léteznek. Ha őszinte akarok lenni, csekély számú a lehetséges variációk száma, ugyanis a legtöbb koktél tartalmaz valamilyen édesítőt, hogy balanszba hozza a keserű vagy a savanyú ízeket. De ne aggódj, az alábbiakban felsorolunk pár variációt, melyeket szinte bármelyik bárban megrendelhetsz.

Kérd tisztán…!

A legtöbb lepárlással készült alkoholnál, a folyamat során csökken a folyadék szénhidrát tartalma, tehát a legtöbb égetett szesz tisztán szervírozva, nem tartalmas szénhidrátokat. Ha nekimegyünk az éjszakának, akkor a legegyszerűbb módszer, ha mondjuk jégre szervírozva fogyasztjuk kedvenc italunkat, vagy csak egyszerűen, minden nélkül „strait up” rendelünk egy kört.

De legyél óvatos a rumokkal (különösen a fűszerezett rumokkal) és az ízesített alkoholokkal! Nem ritka, hogy ezeknél a szeszes italoknál extra cukrokat adnak hozzá a desztilláció után. Sajnos a palackon található címke általában nem ad erre vonatkozóan egyértelmű tájékoztatást, tehát általában azt javaslom, hogy ha a szénhidrátra megyünk, kerüljük az ehhez hasonló italokat.

 

HIGHBALL-OK

Ha egy igazán szénhidrátmentes koktélcsaládot kellene mondani, akkor elsősorban a highball-ok jutnak eszembe. Ezek az italok csupán valamilyen párlat és szóda kombinációjából állnak. Ha valami nagyon egyszerűt és letisztultat keresel akkor szerintem ebben a kategóriában megtalálhatod.

Alap recept

  • 4-5cl kedvenc párlat (nagyon nagy divat itthon a vodka 🙂
  • ízlés szerint szóda (kb. 1dl az ajánlott)
  • jéggel szervírozva

A RICKEY-K

A Ricky-k hasonló csoport mint a Highball-ok, de itt egy kicsit több ízesítést használunk, illetve általában valamilyen citrust adunk az italhoz (legtöbbször lime-ot). Ha pluszban adunk hozzá egy kis mentalevelet, máris megérkezünk a „Skinny Mojito”-hoz. A citrusok miatt egy savasabb ízhatást fogunk kapni, szóval ha egy Ricky-re esik a választásunk, egy még frissebb italt fogunk kapni.

Alap recept 

  • 4-5 cl párlat (eredetileg gin vagy bourbon, de légy kreatív 🙂
  • fél lime (dobd az italba miután kifacsartad, működik citrommal is)
  • Töltsd fel szódával (ne tonikkal, mert egy tonna cukrot tartalmaz)
  • jéggel szervírozva

De ha szeretnéd, még ezeket a koktélokat is tovább tudod fejleszteni:

  • Használj valamilyen ízesített vizet, ami csökkentett szénhidrát tartalmú.
  • A citrusok héja kiváló ízesítő, lehet az citrom, lime, grapefruit!
  • Használhatsz friss fűszernövényeket is.
  • Ha szereted a bittereket, szintén egy jó alternatíva, de használhatsz akár vanília vagy narancs kivonatot is.

A fentiek mindegyike ízt ad hozzá, de semmilyen szénhidrátot nem tartalmaz.

Alacsony szénhidrát tartalmú italok

A sörtől kezdve a borokig, egészen a koktélokon át, elég széles a választék az alacsony kalóriatartalmú italok között, biztos hogy megtalálod a számodra legkedvezőbbet. Ne feledd, hogy ezek már tartalmaznak szénhidrátot, csak kevesebb mennyiségben.

 

Sör

A sör valójában nem a legalacsonyabb kalória tartalmú ital a lehetséges opciók között. Ha szereted a sört, de szeretnél figyelni a szénhidrát beviteledre is, akkor javaslom, keress olyan fajtát, ahol a címkén fel van tüntetve, hogy „Light”. Ezek a verziók, körülbelül annyi szénhidrátot tartalmaznak mint a egy pohár bor.

Köszönhetően a kézműves sörgyártó manufaktúráknak, már rengeteg féle sör fajtával találkozhatunk az üzletek polcain. Bár ezek sokszor még tartalmasabbak minta  az átlag sörök, érdemes figyelni itt is a kalóriabevitelre.

Ha szeretnél egy páratlanul izgalmas kézműves sört kipróbálni, ajánlom figyelmedbe a Beertailor-t.

 

Borok

A borokban alapvetően kevesebb a szénhidrát mint a sörökben, és az égetett szeszeknél is egy jobb alternatíva lehet ha bort fogyasztunk. Ha továbbra is szeretnénk tartani az alacsony szénhidrát tartalmat, akkor mindenképp egy szárazabb bort javaslok. Az édesebb borok, nagy mennyiségben tartalmazhatnak cukrot. Az alábbiakban felsorolok és jellemzek bár bor fajtát.

  • Koccints francia pezsgővel vagy habzóborral: Remek választás lehet egy száraz pezsgő. Vannak olyan fajták, melyek 1g körüli cukrot tartalmaznak poharanként. Ha pedig szeretnél egy páratlan száraz de gyümölcsös pezsgőt kóstolni, ajánlom a Varga Pincészet gyümölcsös pezsgőit, amiről előző cikkünkben olvashatsz.
  • Klasszikus fehér chardonay: Ha egy Chardonnay-ra esik a választás, adagonként csak 3,2 gramm szénhidrátot  tartalmaz. Gazdagabb és vajas szájérzet jellemzi, az aromák a vaníliától egészen olyan gyümölcsig terjednek, mint az alma vagy a papaja.
  • Ne felejtsd el a pirosat: Pinot Noir: A fehérbor nem a te világod? Akkor ez a te fajtád.  Adagonként 3,4 gramm szénhidrátot tartalmaz, a Pinot Noir a Pinot Gris és a Sauvignon Blanc között helyezkedik el. A Földes ízeket keveri, olyan ízekkel, mint a cseresznye és a málna, ez a könnyebb vörösbor sokféle ételhez jól megy, jóllehet nem annyira semleges, mint a fehér társai.
  • Végül a Merlot: A vörösbor szerelmeseinek szánt alap tétel, gyümölcsöző, ízekben gazdag. Gyakran párosul gyümölcsös szegfűszeges vagy dohányos íz ebben a fajtában. Alacsony savtartalmú, mint a Pinot Noir-nál, a Merlot könnyű vörös bor amit bátran ajánlunk mindenkinek. És 3,7 gramm / 5 adag adag szénhidrát tartalmával  megfelel az alacsony szénhidráttartalmú normáknak!

“MARTINEZ” Koktélok

Itt van néhány személyes kedvencünk, köztük a klasszikus Martini (mind a Gin, mind a Vodka), valamint maga a Martinez receptje:

MARTINEZ

Az eredeti Martinez koktél a Martini elődeinek tekinthető.

  • 4-5cl száraz Gin
  • 1cl édes vermut
  • 2 öntet narancs bitter
  • 1 bárkanál maraschino

* Megjegyzés: A Maraschino egy likőr, ezért magas szénhidráttartalmú. De ez a koktél nem igényel sokat, és tetszés szerint elhagyhatod.

 

GIN MARTINI

Ha lehet mondani, az egyik legismertebb koktél a világon. Hazánkban sokszor keverik magával a vermuttal.

  • 5-6cl Gin
  • 0,5cl száraz vermut
  • ízlész szerint, narancs bitter

VODKA MARTINI

Hasonló alapokon nyugszik mint a Martini, annyi hogy itt vodka az alapszesz. Rengeteg ízesytett változatot készítenek belőle, itt megint csak figyelnünk kell, hogy milyen szénhidrát tartalommal bír, az adott összetevő.

  • 5-6cl vodka
  • 0,5cl száraz vermut
  • ízlész szerint, narancs bitter

MANHATTAN

Ha szereti valaki a Martiny típusú italokat, de szeretne valami édesebbet fogyasztani, akkor a manhattan kiváló választás, annyi a teendő, hogy a gin vagy vodka helyett whisky-t használ és vörös vermutot kever hozzá.

  • 5-6cl rozs Whiskey
  • 1cl vörös vermut

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

 

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...