Hírek

Szívószálak – 10 alternatív megoldás a plasztik szívószál helyett

By augusztus 28, 2018 No Comments

A fenntarthatóság az alkohol- és italiparban is jelenleg óriási figyelmet kap és nem véletlenül, mivel a bárok iszonyatos mennyiségű hulladékot termelnek és a hulladéklerakókban keletkezett üvegházhatású gázok mennyisége jelentősen befolyásolja Földünk klímáját.

Az egyik kicsi, de annál jelentősebb eszköz a műanyag szívószálak, amelyeket a hagyományos műanyagokhoz hasonlóan fosszilis energiahordozókból gyártanak. Ezek kiküszöbölésével már látványosan csökkenthető a műanyag indokolatlan termelése és felhalmozása. Nincsenek pontos globális számítások, de az USA egyedül évente több, mint 180 milliárd szívószálat használ el, ami csak gyűlik és nem a közeljövőben fog lebomlani… És bárki, aki már valaha tisztította a strandokat, óceánpartokat, megtanulja, hogy a szívószálak aránytalanul nagy valószínűséggel az óceánokban kerülnek kis méretük miatt, hozzájárulva a 8 millió tonna műanyag szeméthez, ami ÉVENTE szennyezi a tengereket.

Papaya levélszár

Tökéletes a friss kókuszdió, gyümölcslevek és trópusi koktélokhoz a papaya levél szára, így egy csodás, természetes szívószálat használhatunk – ha persze elég szerencsés vagy ahhoz, hogy ott élsz vagy a nyaralásod töltöd, ahol ezek nőnek. A fáról levágják a levelet, majd a szárról a levelet, ezután leöblítik a szár azon részeit, ahol a szár le van vágva, hogy ne kerüljön az italba a szár nedve.

Bambusz szívószál

Gyors-növésű és az olyan országokban, ahol az erdőket nem vágják ki a gazdaságok számára, rendkívül fenntartható megoldás, a bambusz Ázsia csoda füve. Nagyszerűen néznek ki ezek a bambuszból készített szívószálak, tökéletes illik a gyümölcslevekhez és a Tiki koktélokhoz is, talán, egy kicsit organikusabb kinézetet kölcsönöz a Gin&Tonic koktélnak is. A bambusz szálak általába n Baliról hozzák, ahol fenntartható termelés mellett készítik ezeket a szívószálakat. A bambusz szívószálak tisztán tartását könnyen és egyszerűen végezhetjük el egy vékony ecset segítségével. Miután elhasználódtak, néhány hónap alatt lebomlik a komposztálóban is.

Üveg szívószál

A fémhez vagy a bambuszhoz képest az üvegnek azaz előnye, hogy látható a szívószál tiszta vagy sem, miután kikerült a mosogatógépből. Többféle forma is elérhető, eltérő hosszúságú, átmérőjű, színű, hajlított és egyenes variációk közül válogathatunk. Ezekhez ma már megfizethető áron juthatunk hozzá.

Rozsdamentes acél szívószál

A legjobb választás lehet a long drinkes italokhoz a rozsdamentes acélból készített szívószálak, önálló dísze lehet egy-egy italnak. De a highball poharakhoz is tökéletesen passzol. Ebben is találunk hajlított és egyenes variációkat is.

Papír szívószál

Komposztálható, biológiailag lebomló és megújuló erőforrásokból készül, ilyen például az Aardvark papír szívószálai. Elég tartósak, akár 3 órán át is a hideg italban hagyhatod, hajlíthatóak és közel 200 féle színű és mintázatú szívószálat találunk a semleges feketétől az őrült Tiki mintáig, ezenkívül a vállalat kedvezményeket biztosít a vállalkozások számára.

Nincs szívószál

Teljesen mindegy melyik verzió mellett döntesz, a szívószálakra költeni kell – reméljük nem túl sokat – és valószínűleg többet költesz, ha fenntartható szívószálakat használsz. Tehát gazdasági, nem beszélve az érzékszervi hatásokról – például a pohárhoz közelebb jobban érezhető az ital illata – jobban megéri szívószál mentesíteni az italokat.

Szalmaszálból szívószál (Straw straw)

A szívószál angol elnevezése straw a szalmaszálból vagy a búzaszál csöves szárából származik, amely megszárítva maga a szalma. Számos vállalkozás – köztük a Straw By Straw – igyekszik ezt a megoldást népszerűsíteni, 100%-ban komposztálható, azonban a szálak átmérőit nem lehet szabályozni. A szalmaszálak termelése teljesen organikus és tökéletes kísérője lehet a retro koktéloknak.

Biológiailag lebomló műanyagból készült szívószál

A “biológiailag lebontható plasztik”-ból készült szívószálak széles skálája kerül forgalomba, ez lehet PLA (polylactic acid), kitozán vagy más nem fosszilis műanyag alternatíva is. Sajnos a legtöbb ilyen biológiailag lebomló műanyag csak bizonyos körülmények között bomlik le gyorsan -ilyen például az ipari komposztálóban generált nagyon forró hőmérséklet- és a legtöbbet nem lehet újrahasznosítani, mindez azt jelenti, hogy ugyanolyan zavaró és káros hatással lehet, épp úgy mint a hagyományos műanyag.

Ehető szívószálak

A Kickstarter vállalat a közelmúltban egy újítást dobott a piacra, ízesített, ehető szívószálak, amik ha a kukában landolnak biológiailag lebomlóak, akárcsak a banánhéj. A Loliware névre keresztelt szívószálak kétféleképpen készülnek: áttetsző és ízetlen, mint a hagyományos szívószálak és számos ízesítésű szívószálak, amiket az italokhoz párosíthatunk akár ízben is. Egy fantasztikus trükkel gazdagíthatod a koktélodat.

Szilikon szívószálak

A gyerekek szeretik a színes műanyag szívószálakat és hajlamosak elrágcsálni azokat, akkor a szilikon szívószálakkal remekül kiválthatjuk az otthonunkban, ha a munkahelyünkön ezt nem tehetjük meg. Bár még ezt is nehéz újrahasznosítani a szilikon kilencszer kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint a műanyag, így a fenntarthatóbb variációk közé sorolhatjuk.

Bármelyik alternatív megoldással is váltjuk ki a hagyományos műanyag szívószálakat a természet hálás lesz érte. A bárpultban használt további eszközökről mindent megtudhatsz a Mojito Mixeriskolában. A tökéletes eszközhasználat mellett megismerkedhetsz az alkoholos italok világával és kipróbálhatod magad bármixerként.

A Mojito Mixeriskola mixer tanfolyamokon az alapoktól a haladó szintig elkísérünk. Vége láthatatlan italmennyiség vár a pult mögött, hogy ténylegesen felfedezd az alkoholok világát, amiben segítenek az elméleti órák, amelyeken minden ital gyártási technikáját, történetét megismerheted. A tanfolyam végén megmutathatod a kreatív oldalad, hogy megalkoss egy olyan koktélt, amit még senki nem talált ki és belecsempészheted a saját történeted.

Garantáljuk a jó hangulatot, a szakmai tudást és a profi oktatást! NÁLUNK NINCSENEK REJTETT KÖLTSÉGEK! A mixer képzés végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer bizonyítványt állítunk ki és egy boston shakert is ajándékba kapsz.

Válaszd ki a Neked megfelelő barista és mixer tanfolyamot: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. Nyitvatartási időben hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között bármikor beiratkozhatsz! Látogass el a Mojito Mixeriskolába és a Barista Akadémiára!

Jelentkezési határidő: szeptember 12., szerda 16 óra
A képzés első órája: szeptember 12.,
17 óra!

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

Leave a Reply